Vlakglas Recycling Nederland: de volgende stap in glasrecycling is circulair glas
Maandag 14 oktober 2024
Nederland is het enige land in de wereld met een zeer succesvol systeem van inzameling en recycling van vlakglasafval. Dit wordt uitgevoerd door Vlakglas Recycling Nederland (VRN). Sinds de oprichting is al meer dan 1.610.500.000 kilogram vlakglasafval ingezameld. Nu is het tijd om de volgende stap naar circulair glas te zetten.
Met het systeem van VRN zette de branche vrijwillig een systeem op van producentverantwoordelijkheid (UPV), waarmee de producenten van (isolatie)glas de verantwoordelijkheid namen om producten die werden afgedankt op een verantwoorde manier in te zamelen en te recyclen. Tegenwoordig zijn deze bedrijven verenigd in de Vakgroep GLAS van Bouwend Nederland.
Jaarlijks wordt 85.000 ton vlakglasafval ingezameld
Vlakglasafval dat ontstaat bij de productie van isolatieglas en andere glasproducten, het snijafval, wordt veelal in eigen beheer van de vlakglasproducten ingezameld en vervolgens gebruikt voor de productie van nieuw vlakglas. Het overige vlakglasafval, voornamelijk afkomstig van de renovatie van gebouwen, wordt door VRN ingezameld. Jaarlijks gaat het om zo’n 85.000 ton vlakglasafval. De inzameling gebeurt op ruim 440 openbare inzamelpunten, waar het afval gratis gestort kan worden. In totaal zamelt VRN op meer dan tweeduizend locaties het vlakglasafval in.
Na inzameling is slechts 10% van het vlakglasafval geschikt voor de productie van nieuw vlakglas. Zowel in de container als aan het glas zitten namelijk allerlei materialen, zoals kit, pvb folie, metaal, etc. De overige 90% wordt gebruikt voor de productie van verpakkingsglas (flessen) en glaswol. Voor deze industrieën betekent dit een energiebesparing en lagere uitstoot van CO2, maar voor de vlakglasindustrie gaan de grondstoffen verloren. Het is dus van belang dat vlakglas zo zuiver mogelijk wordt ingezameld, zodat meer vlakglasafval in de keten behouden kan worden.
Hergebruik vlakglas
Dat het systeem van VRN werkt, moge duidelijk zijn. Toch zijn er nog een aantal stappen te zetten in de transitie naar een circulaire economie. Voor het smelten van glasscherven tot nieuw glas is namelijk veel energie nodig, wat een bepaalde uitstoot van CO2 tot gevolg heeft. Meer hergebruik van vlakglas is daarmee de volgende te zetten stap. Om circulair glas te kunnen produceren, moet het oude (isolatie)glas op glasbokken worden ingezameld. In de containers die momenteel worden gebruikt, breekt het glas. Voor een meer circulaire manier van inzamelen, wordt gebruik gemaakt van glasbokken. Deze worden getransporteerd naar een locatie waar het isolatieglas wordt gemonteerd. Onbeschadigde ruiten worden gebruikt voor nieuw isolatieglas, terwijl beschadigde exemplaren als grondstof dienen voor de productie van nieuw vlakglas.
Gerelateerd nieuws
Voor de Glas Award 2025 zijn vier projecten genomineerd. Het gaat om Parel in de Polder in Stolwijk (vandaglas), de verbouw van Villa Oldenzaal (Alverre), de renovatie van Channel 4 in Londen (Octatube) en de Stevenskerk Nijmegen (Van Hoogevest Architecten).
Het project “Hergebruikt Isolatieglas”, uitgevoerd door de Hogeschool van Amsterdam (HvA) in samenwerking met diverse partners uit de glas- en bouwsector, is genomineerd voor de prestigieuze RAAK-Award 2024. Het project richtte zich op het ontwikkelen van circulaire strategieën om verouderd isolatieglas te hergebruiken in nieuw HR++-glas, en biedt een veelbelovende oplossing voor de verduurzaming van de bouwsector.
Door teruglopende inkomsten en stijgende kosten heeft het bestuur van de Vakgroep GLAS van Bouwend Nederland besloten de recyclingbijdrage op isolatieglas per 1 januari 2025 te verhogen naar € 0,40 per m2 isolatieglas. Deze verhoging is noodzakelijk door de stijgende kosten van glasinzameling en de afgenomen inkomsten door minder nieuwbouwprojecten sinds 2023. Door het doorvoeren van deze maatregel kan isolatieglas duurzaam en efficiënt gerecycled blijven worden.