Aanbesteden nu en in de toekomst
Woensdag 12 februari 2025
De koers naar een duurzame samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven komt op gang. Op donderdag 20 maart 2025 organiseren wij het Aanbestedingscongres 2025 in het Provinciehuis Utrecht. Thema dit jaar is 'Aanbesteden nu en in de toekomst: Van traditioneel opdrachtgeverschap naar duurzame samenwerking'.
We worstelen met het op peil houden van de personele capaciteit, terwijl de complexiteit van de opgaven toeneemt. Langjarige overeenkomsten bieden perspectief, maar clusteren mag niet ten koste gaan van de positie van het MKB. Zorgen zijn er ook over de administratieve lasten en het beleid van de Europese Unie. Op dit congres komen enkele initiatieven aan bod om de aanbestedingspraktijk te verbeteren.
Programma van 13 - 18 uur:
Aanmelden
Ben jij erbij op 20 maart? Klik hier voor het complete programma en meld je aan. Het congres biedt een uitstekende gelegenheid om kennis op te doen over actuele ontwikkelingen in het aanbesteden en om te netwerken met professionals uit de sector.
Gerelateerd nieuws
In de infrasector staat gemiddeld 25% van de gerealiseerde omzet open aan vorderingen. De tijd tussen het moment dat de kosten worden gemaakt en de ondernemer deze betaald krijgt, legt een fors beslag op de liquiditeit. En daarmee wordt het ook een rem op investeringen en de snelheid van betalen aan de ketenpartners. De alternatieve betalingsregeling biedt hiervoor een oplossing. Logisch dus dat hier veel animo voor is.
De raadplegingen voor een herziening van de Europese Aanbestedingsrichtlijn zijn begonnen. De Europese Commissie geeft zelf al een schot voor de boeg met haar beleid om de administratieve lasten voor bedrijven en overheden fors te verlagen. Op het Aanbestedingscongres 2025, waar ruim 70 publieke opdrachtgevers en ondernemers bijeen kwamen, klonk duidelijk door dat daar grote behoefte aan is.
De krapte op de arbeidsmarkt is groot. Er moet efficiënter worden gewerkt en dat vraagt om een andere samenstelling van opdrachten. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een nieuw soort contract in voorbereiding: het geïntegreerd instandhoudingscontract (GIC). Al het onderhoud dat in een vastgoedcomplex moet plaatsvinden wordt ondergebracht in een enkel contract bij een enkele marktpartij.