Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Kwaliteitsborging en combinatie van gevolgklassen

Kwaliteitsborging en combinatie van gevolgklassen

Maandag 15 juli 2024

Als je een bouwwerk in gevolgklasse 1 gaat bouwen, is voor nieuwe aanvragen vanaf 1 januari 2024 het inschakelen van een kwaliteitsborger en een melding technische bouwactiviteit verplicht. Onder gevolgklasse 1 vallen bouwwerken met beperkte gevolgen als er iets mis gaat, bijvoorbeeld grondgebonden woningen en kleine bedrijfspanden. Maar wat als je een combinatie bouwt van bijvoorbeeld een winkel (gevolgklasse 2 of hoger) en een woonhuis?

In principe geldt bij een combinatie van verschillende gevolgklassen de hoogste gevolgklasse. Daarbij het is wel van belang of het gaat om één bouwwerk, of er sprake is van afzonderlijke bouwwerken. Afzonderlijk betekent dat het bouwwerk bouwkundig te onderscheiden is van een ander bouwwerk.

Als bijvoorbeeld de winkel en het woonhuis één bouwwerk zijn, is het bouwwerk in zijn geheel gevolgklasse 2 of hoger en moet je een vergunning aanvragen bij de gemeente. Als het gaat om twee afzonderlijke bouwwerken, moet je voor de winkel een vergunning aanvragen en voor het woonhuis een melding doen bij de gemeente en een kwaliteitsborger inschakelen.

Als je bij twee afzonderlijke bouwwerken toch een vergunning voor woonhuis en winkel aanvraagt, zal de gemeente de vergunningaanvraag (gedeeltelijk) afwijzen en aangeven dat je voor het woonhuis een melding technische bouwactiviteit moet doen.

Een melding of vergunningaanvraag mag trouwens wel over meerdere bouwwerken gaan, bijvoorbeeld meerdere grondgebonden woningen. Maar dus niet als het een combinatie is van een meldingsplichtig en een vergunningplichtig bouwwerk.

Meer weten

Reina Uittenbogaard

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 9 januari 2024
Wederom een geslaagde Wkb-bijeenkomst in het Westland

Op 27 november jongstleden vond de derde en -voorlopig- laatste bijeenkomst over de Wkb in de gemeente Westland plaats. Tijdens deze bijeenkomst gingen de aanwezige bouwprofessionals in verschillende workshops met ambtenaren van de gemeente aan de slag met de 'Wkb in de praktijk'.

Donderdag 21 december 2023
Vraag en antwoord over BouwGarant

Kopers van een nieuwbouwwoning kopen doorgaans onder garantie van een waarborginstantie, zoals Woningborg, SWK of BouwGarant. De regelingen van deze instanties waarborgen dat de woning wordt afgebouwd bij een onverhoopt faillissement van de aannemer en dat verborgen en constructieve gebreken onder garantie worden opgelost. Directeur Rob de Groot van BouwGarant beantwoordt enkele veel voorkomende vragen.

Maandag 11 december 2023
Bemalen onder de omgevingswet

Op vrijdag 1 december 2023, precies één maand voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet, stond het platform bronbemalen in het teken van 'bemalen onder de Omgevingswet'. Buiten de theorie van de Omgevingswet, werd de praktijk van het bemalen behandeld. Frederique Minderhoud (FLO Legal) nam de aanwezigen mee in de doelen van de Omgevingswet, de gedachten van Omgevingsloket en de Bruidsschat. Vervolgens de Omgevingswet in de praktijk van Waterschap Rivierenland, inclusief het Digitaal Stelsel Omgevingswet door Bram van Diggele (Waterschap Rivierenland). Een leerzame én interactieve bijeenkomst met veel inzichten gelinkt aan de praktijk. Bekijk de impressies en de gehouden presentaties.