1. Home
  2. Nieuws
  3. Geen verwerkersovereenkomst nodig bij vastgoedonderhoud

Geen verwerkersovereenkomst nodig bij vastgoedonderhoud

Maandag 14 oktober 2024

Op 10 oktober vond er weer een bijeenkomst plaats van de Contactgroep Vastgoedonderhoud. Dit keer was het thema Privacy, met als sprekers Berry van Lammeren van #Recht advocaten en Matthijs Jansen van Heijmans Woningbouw.

Opvallende conclusie was dat het eigenlijk helemaal niet nodig is om een verwerkersovereenkomst te sluiten met bijvoorbeeld de woningcorporatie als je gegevens van huurders krijgt. De verwerkersovereenkomst is alleen verplicht als de primaire taak het verwerken van persoonsgegevens is, zoals bijvoorbeeld bij het uitbesteden van salarisadministratie. Wel kan de corporatie een verklaring vragen over de manier waarop je met die persoonsgegevens omgaat. Een belangrijk advies is het vastleggen met welk doeleinde je de persoonsgegevens verwerkt en op welke juridische grondslag (er zijn er 6) je dit baseert. En als je goed kan onderbouwen waarom je iets doet, is er waarschijnlijk meer mogelijk dan je denkt.

De volgende bijeenkomst van de Contactgroep Vastgoedonderhoud wordt begin 2025 gepland. Als thema is gekozen voor bouwfysica: Hoe kun je met bouwkundige oplossingen zorgen voor een gezond binnenklimaat? Als je hiervoor uitgenodigd wilt worden, laat het Reina weten via  r.uittenbogaard@bouwendnederland.nl!

Reina Uittenbogaard

Gerelateerd nieuws

Maandag 15 juli 2024
Kwaliteitsborging en combinatie van gevolgklassen

Als je een bouwwerk in gevolgklasse 1 gaat bouwen, is voor nieuwe aanvragen vanaf 1 januari 2024 het inschakelen van een kwaliteitsborger en een melding technische bouwactiviteit verplicht. Onder gevolgklasse 1 vallen bouwwerken met beperkte gevolgen als er iets mis gaat, bijvoorbeeld grondgebonden woningen en kleine bedrijfspanden. Maar wat als je een combinatie bouwt van bijvoorbeeld een winkel (gevolgklasse 2 of hoger) en een woonhuis?

Dinsdag 9 januari 2024
Wederom een geslaagde Wkb-bijeenkomst in het Westland

Op 27 november jongstleden vond de derde en -voorlopig- laatste bijeenkomst over de Wkb in de gemeente Westland plaats. Tijdens deze bijeenkomst gingen de aanwezige bouwprofessionals in verschillende workshops met ambtenaren van de gemeente aan de slag met de 'Wkb in de praktijk'.

Donderdag 21 december 2023
Vraag en antwoord over BouwGarant

Kopers van een nieuwbouwwoning kopen doorgaans onder garantie van een waarborginstantie, zoals Woningborg, SWK of BouwGarant. De regelingen van deze instanties waarborgen dat de woning wordt afgebouwd bij een onverhoopt faillissement van de aannemer en dat verborgen en constructieve gebreken onder garantie worden opgelost. Directeur Rob de Groot van BouwGarant beantwoordt enkele veel voorkomende vragen.