1. Home
  2. Nieuws
  3. Handelingskader bij prijsstijgingen en leveringsproblemen decentrale overheden verschenen

Handelingskader bij prijsstijgingen en leveringsproblemen decentrale overheden verschenen

Dinsdag 13 december 2022

Deze week hebben vertegenwoordigers van opdrachtgevers en opdrachtnemers overeenstemming bereikt over een handelingsakkoord in het kader van de prijsstijgingen en leveringsproblemen voor infrastructurele werken voor decentrale overheden. Het handelingskader is van meet af aan inzet geweest van Bouwend Nederland en andere branchepartners. Doel is om de gevolgen van de prijsstijgingen door de Oekraïne-oorlog zoveel als mogelijk te beperken en om samen mét opdrachtgevers door te kunnen bouwen in onzekere tijden. Intussen werken we samen met andere partijen door aan handelingskaders voor nog andere deelmarkten in de sector.

Download hier het Handelingskader Infrastructurele projecten decentrale overheden

of kijk op de pagina van: Bouwberaad op Volkshuisvesting Nederland (een website van het Ministerie van BZK) en het nieuwsbericht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) 

Het handelingskader is uitkomst van de intentieverklaring Samen Doorbouwen In Onzekere Tijden. Hierin hebben een groot aantal ketenpartners en de ministers De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en Harbers van Infrastructuur en Waterstaat uitgangspunten vastgelegd hoe om te gaan met de kostenstijgingen in de bouw en infra die het gevolg zijn van de extreme materiaalprijsstijgingen en de leveringsproblemen van materiaal. Het doel is om de risico's te verkleinen, de schade te beperken en bouwproductie op gang te houden. Dit op een manier die past voor zowel opdrachtnemer als opdrachtgever.

Gespreksagenda op projectniveau

Het handelingskader voorziet in een gespreksagenda op projectniveau. Het is belangrijk om het al bestaande instrumentarium voor het opvangen van de prijsstijgingen opnieuw onder de aandacht te brengen van opdrachtgevers en opdrachtnemers. Aan de hand daarvan kan dan op specifiek opdracht- of contractniveau constructief het gesprek gestart worden.

Zorgpunten

Tijdens de gesprekken tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers zijn ook twee zorgen geuit. In de eerste plaats is essentieel dat decentrale overheden over voldoende financiële middelen beschikken om opvolgende crises met bijbehorende prijsstijgingen en aanhoudende onzekerheden het hoofd te kunnen bieden. In de tweede plaats is er een zorg over het doorbelasten van risico’s rond leveranties na inkoop. Deze zorgpunten vragen om een sectorbrede aanpak.

Tom van Eck
Coördinator infra
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 14 april 2025
Landelijke uitrol alternatieve betalingsregeling verloopt voorspoedig

In de infrasector staat gemiddeld 25% van de gerealiseerde omzet open aan vorderingen. De tijd tussen het moment dat de kosten worden gemaakt en de ondernemer deze betaald krijgt, legt een fors beslag op de liquiditeit. En daarmee wordt het ook een rem op investeringen en de snelheid van betalen aan de ketenpartners. De alternatieve betalingsregeling biedt hiervoor een oplossing. Logisch dus dat hier veel animo voor is.

Maandag 7 april 2025
Deelnemers Aanbestedingscongres vóór vergaande versoepeling aanbestedingsvoorschriften

De raadplegingen voor een herziening van de Europese Aanbestedingsrichtlijn zijn begonnen. De Europese Commissie geeft zelf al een schot voor de boeg met haar beleid om de administratieve lasten voor bedrijven en overheden fors te verlagen. Op het Aanbestedingscongres 2025, waar ruim 70 publieke opdrachtgevers en ondernemers bijeen kwamen, klonk duidelijk door dat daar grote behoefte aan is.

Donderdag 3 april 2025
Rijksvastgoedbedrijf kiest voor langjarige samenwerkingen bij onderhoud vastgoed

De krapte op de arbeidsmarkt is groot. Er moet efficiënter worden gewerkt en dat vraagt om een andere samenstelling van opdrachten. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een nieuw soort contract in voorbereiding: het geïntegreerd instandhoudingscontract (GIC). Al het onderhoud dat in een vastgoedcomplex moet plaatsvinden wordt ondergebracht in een enkel contract bij een enkele marktpartij.