Bouwend Nederland ontwikkelt branche-brede eenduidige structuur voor ontwerpfasen
Woensdag 9 februari 2022
De uitwerking van het ontwerp van een project doorloopt een aantal fasen. Door de ontwerpfasen heen wordt dat ontwerp steeds gedetailleerder uitgewerkt. Er wordt gestart met een specificatie, gevolgd door een schetsontwerp. De laatste stap is het maken van de tekeningen voor de uitvoering. Om tot een integraal ontwerp te komen is het noodzakelijk dat de betrokken partijen dezelfde taal spreken.
Bij het ontwerp van infraprojecten zijn vaak veel verschillende partijen betrokken. Denk aan de opdrachtgever, adviseurs die door de opdrachtgever of aannemer zijn ingeschakeld, en een aannemer die afhankelijk van de contractvorm veel of weinig ontwerpverantwoordelijkheid heeft. Ook zijn er verschillende disciplines betrokken, zoals Civiel, GWW en Installaties. Uiteindelijk zorgen al deze partijen voor een integraal afgestemd ontwerp. Om tot een integraal ontwerp te komen is het noodzakelijk dat de betrokken partijen dezelfde taal spreken. Een taal die aangeeft welke documenten met welke diepgang er per ontwerpfase gemaakt moeten worden. Ook is het noodzakelijk dat de verwachting die de verschillende disciplines van elkaar hebben eenduidig is.
Gelijksoortige omschrijvingen in documenten
In de Utiliteitbouw hebben BNA en NL Ingenieurs een methodiek ontwikkeld om tot eenduidige afspraken te komen, namelijk de DNR STB (standaard taakbeschrijving). Voor de Infra is het wenselijk om tot eenzelfde structuur te komen. Om die reden heeft de VIB (Vakgroep Ingenieursbureaus Bouwbedrijven) – onderdeel van Bouwend Nederland – besloten om voor de ontwerpfasen VO (voorlopig ontwerp), DO (definitief ontwerp) en UO (uitvoeringsontwerp) een gelijksoortige omschrijving van documenten te maken. Het doel is om, in samenspraak met opdrachtgevers en ingenieursbureaus, tot een branche-brede eenduidige structuur te komen voor het ontwerp. Bekijk hier de handleiding taak- en resultaatsbeschrijving ontwerpfasen infrastructuur.
De meest recente versie van dit document is altijd terug te vinden op de webpagina van de Vakgroep Ingenieursbureaus Bouwbedrijven.
Meer informatie
Voor meer informatie neem contact op met Harry Wisse (Bouwend Nederland) of Maarten Baan (Visser & Smit Bouw).
Gerelateerd nieuws
In de infrasector staat gemiddeld 25% van de gerealiseerde omzet open aan vorderingen. De tijd tussen het moment dat de kosten worden gemaakt en de ondernemer deze betaald krijgt, legt een fors beslag op de liquiditeit. En daarmee wordt het ook een rem op investeringen en de snelheid van betalen aan de ketenpartners. De alternatieve betalingsregeling biedt hiervoor een oplossing. Logisch dus dat hier veel animo voor is.
De raadplegingen voor een herziening van de Europese Aanbestedingsrichtlijn zijn begonnen. De Europese Commissie geeft zelf al een schot voor de boeg met haar beleid om de administratieve lasten voor bedrijven en overheden fors te verlagen. Op het Aanbestedingscongres 2025, waar ruim 70 publieke opdrachtgevers en ondernemers bijeen kwamen, klonk duidelijk door dat daar grote behoefte aan is.
De krapte op de arbeidsmarkt is groot. Er moet efficiënter worden gewerkt en dat vraagt om een andere samenstelling van opdrachten. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een nieuw soort contract in voorbereiding: het geïntegreerd instandhoudingscontract (GIC). Al het onderhoud dat in een vastgoedcomplex moet plaatsvinden wordt ondergebracht in een enkel contract bij een enkele marktpartij.