1. Home
  2. Nieuws
  3. Bouwbesluit aangepast vanaf 1 juli wijzigingen op een rijtje

Bouwbesluit aangepast vanaf 1 juli: wijzigingen op een rijtje

Dinsdag 23 maart 2021

Het Bouwbesluit 2012 wijzigt vanaf 1 juli 2021. Hierna volgen nog twee rondes met wijzigingen, namelijk per 1 januari 2022 en per 1 juli 2022. Wat verandert er precies? We zetten de wijzingen hieronder voor je op een rijtje.

Toegankelijkheidseisen

Per 1 juli 2021 treden nieuwe toegankelijkheidseisen in werking voor publiek toegankelijke gebouwen. De drempel van de hoofdtoegang van nieuwe gebouwen, zoals winkels en cafés, mag maximaal 20 millimeter hoog zijn. Dit geldt ook voor de route van de openbare weg naar het gebouw. Daarnaast dienen in nieuwe voor het publieke toegankelijke gebouwen trapmarkeringen te worden aangebracht en worden aanvullende eisen gesteld voor de eigenschappen van trapleuningen. De toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking wordt hierdoor verbeterd.

Voor nieuwbouwwoningen geldt dat de eis van maximaal 20 millimeter gaat gelden voor alle toegangen tot de woning. Dit geldt ook voor de route van de openbare weg naar de woning. Tot nu toe is slechts één toegankelijke toegang (bijvoorbeeld aan de achterkant) verplicht. Deze verbrede eis treedt in werking op 1 januari 2022.

Deze drempelverlaging maakt het makkelijker voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel of met een rollator om gebouwen en woningen binnen te gaan.

Eisen brand- en vluchtveiligheid gebouwen

Per 1 juli 2021 treden nieuwe eisen in werking voor de brand- en vluchtveiligheid van gebouwen. Per 1 juli 2021 gaan in nieuwe gebouwen strengere eisen gelden tegen rookverspreiding die zijn afgestemd op de Europese classificatie Sa en S200. Woningtoegangsdeuren in woongebouwen moeten zowel bij nieuwbouw en verbouw hieraan voldoen. Daarnaast moeten deze deuren zelfsluitend worden uitgevoerd.

Per 1 januari 2022 (tegelijk met de inwerkingtreding van de Omgevingswet) gelden nieuwe bouwkundige eisen aan liften in nieuwe woongebouwen. Deze beogen een betere bescherming van liften tegen brand en rook waardoor de kans wordt vergroot dat de liften bij brand door minder zelfredzamen gebruikt kunnen worden.

Daarnaast treedt medio 2022 de al vorig jaar aangekondigde verplichting in dat bestaande woningen moeten zijn voorzien van een rookmelder op iedere verdieping. Om eigenaren voldoende tijd te geven gaat deze verplichting pas per 1 juli 2022 in.

Eisen milieuprestatie

Met ingang 1 juli 2021  wordt de Milieuprestatie voor gebouwen (MPG) aangescherpt van 1,0 naar 0,8. Dit betekent dat er milieuvriendelijker en meer circulair moet worden gebouwd. Het streven is om de eis stapsgewijs verder aan te scherpen en de norm uiterlijk in 2030 te halveren (van 1,0 naar 0,5 te brengen).

De eis wordt niet alleen aangescherpt. Onderzocht wordt ook hoe de milieuprestatie-eis verbreed kan worden naar renovaties en andere gebruiksfuncties dan alleen wonen. Daarnaast heeft Minister Ollongren aangekondigd te bepalen hoe de waardering van de milieueffecten van de opslag van CO2 in biobased materialen, waaronder hout, kan worden opgenomen in de nationale systematiek.

Eisen fietsbruggen

Per 1 juli 2021 treedt een nieuwe eis in werking voor de hoogte van leuningen op fietsbruggen. Deze eis houdt in dat bij nieuwe bouwwerken waar fietsers overheen gaan, zoals bruggen of viaducten, de leuning ten minste 130 cm moet zijn. Hierdoor worden fietsers beter beschermd. Deze eis geldt ook voor bestaande bouwwerken op het moment dat de leuning verbouwd wordt.

Gerelateerd nieuws

Woensdag 19 maart 2025
UAV 2012 versie 2025

Op 26 februari werd de nieuwe UAV 2012 – versie 2025 – gelanceerd.

Dinsdag 10 december 2024
Aanbestedingsinstituut houdt aanbestedende diensten scherp op tendervergoeding

Overheden die een aanbesteding organiseren, moeten zich ervan bewust zijn dat zij daarmee kosten oproepen bij bedrijven. Het is hun taak om ervoor te zorgen dat die kosten proportioneel zijn. Stichting Aanbestedingsinstituut Bouw en Infra constateert dat niet alle opdrachtgevers hiernaar handelen.

Maandag 14 oktober 2024
Geen verwerkersovereenkomst nodig bij vastgoedonderhoud

Op 10 oktober vond er weer een bijeenkomst plaats van de Contactgroep Vastgoedonderhoud. Dit keer was het thema Privacy, met als sprekers Berry van Lammeren van #Recht advocaten en Matthijs Jansen van Heijmans Woningbouw.