Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. 21 nieuwe partijen tekenen voor schoon en emissieloos bouwen

21 nieuwe partijen tekenen voor schoon en emissieloos bouwen

Maandag 1 juli 2024

Vandaag tekenen 21 partijen het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB). Onder hen vele gemeenten, het Havenbedrijf Rotterdam, Schiphol en Koninklijke NLIngenieurs. Zo werken zij aan de verbetering van natuur (stikstof), klimaat (CO2) en gezondheid (fijnstof en stikstof).

In oktober 2023 werd het convenant SEB al getekend door zo’n 45 partijen (namens bijna 80 organisaties): vijf ministeries, alle Nederlandse waterschappen en provincies, enkele grote gemeenten en de belangrijkste branche- en netwerkorganisaties in de bouw. Deze partijen vertegenwoordigen weer duizenden ondernemingen in Nederland. 

De toetreders

Daar komen nu 21 ondertekenaars bij. Dit zijn de gemeenten Almere, Asten, Brummen, Doetinchem, Dordrecht, Gouda, Heerlen, Heusden, Overbetuwe, Renkum, Voorst, Waadhoeke, Waalre, Waalwijk, Zaanstad en Zeist. De branche- en netwerkverenigingen Koninklijke NLIngenieurs, Vereniging Circulair Friesland, Verhurend Nederland en de (opdrachtgevende) bedrijven Royal Schiphol Group en Havenbedrijf Rotterdam.

De afspraken

In het convenant SEB en de bijbehorende routekaart staan de stappen die de partners de komende jaren nemen om werk-, voer- en vaartuigen in de bouw te vervangen door schone of emissieloze exemplaren. Lichter materieel wordt daarbij eerder emissieloos dan zwaarder of specialistisch materieel. De afspraken geven de sector duidelijkheid over wat zij de aankomende jaren kunnen verwachten en hoe zij zich hierop kunnen voorbereiden.

Ondersteuning

Het Rijk heeft ter ondersteuning tot 2030 ruim 1 miljard euro beschikbaar gesteld. Dat geld wordt benut voor schoner materieel, laadoplossingen, slimmer werken en innovatie van werkwijzen en technieken. Zo is er voor ondernemers in de bouw de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) bij de overstap naar duurzamer bouwmaterieel. Deelnemende medeoverheden kunnen gebruik maken van een Specifieke Uitkering (SPUK SEB) als tegemoetkoming in de extra kosten voor de inzet van emissieloos materieel via contracten en aanbestedingen.

Zomerevent SEB

De ondertekening van de 21 nieuwe toetreders vindt plaats bij het Bouw & Infra Park in Harderwijk. Daar is ook te zien hoe de subsidies bijdragen aan technische innovaties. Er staat onder meer een model van het gebruik van waterstof in de bouw en er zijn proefmodellen te zien van een volledig elektrische stoomwals en asfaltspreider.

Pascal Kregting
Adviseur vakgroep bitumineuze werken en secretaris adviesgroep KOMAT
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 1 juli 2024
BespaarSamen.nu: je kan je nu aanmelden als aanbieder

Via de website van BespaarSamen kun je je voortaan eenvoudig aanmelden als aanbieder van deze datagedreven methode om utilitair vastgoed te verduurzamen. De nieuwe site bevat inspirerende praktijkvoorbeelden en verdiepende informatie. Ook kunnen gebouweigenaren-, beheerders en facility-managers hier een aanbieder selecteren.

Vrijdag 28 juni 2024
Energieopslag noodzakelijk voor flexibel én betrouwbaar energiesysteem

Door de energietransitie verandert het energiesysteem, en is er veel vraag naar kennis en inzicht over hoe het energiesysteem werkt. Energieopslag is het ‘bewaren’ van energie zodat mensen en bedrijven het op een later moment kunnen gebruiken. Dit kan op verschillende wijzen. Door de flexibiliteit speelt energieopslag een steeds grotere rol in het energiesysteem. Het Platform Zó werkt energie in Nederland publiceert daarom de Informatiekaart Energieopslag.

Vrijdag 28 juni 2024
'Wij bereiden ons voor op het transitiepad SEB'

Welke stappen zet je als mkb-bedrijf naar emissieloos bouwen als je opdrachtgevers nog slechts beperkt emissieloos uitvragen? Directeur Corné van den Noort van C-infra hoeft geen koploper te zijn, maar wil graag toekomstgericht ondernemen. Daarom kiest hij voor de elektrische variant als het materieel aan vervanging toe is. Medewerkers en leerlingen die eenmaal met elektrisch materieel op pad zijn geweest, willen niet meer anders.