Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Wij bereiden ons voor op het transitiepad seb

'Wij bereiden ons voor op het transitiepad SEB'

Vrijdag 28 juni 2024

Welke stappen zet je als mkb-bedrijf naar emissieloos bouwen als je opdrachtgevers nog slechts beperkt emissieloos uitvragen? Directeur Corné van den Noort van C-infra hoeft geen koploper te zijn, maar wil graag toekomstgericht ondernemen. Daarom kiest hij voor de elektrische variant als het materieel aan vervanging toe is. Medewerkers en leerlingen die eenmaal met elektrisch materieel op pad zijn geweest, willen niet meer anders.

Van werkzaamheden in de grond-, weg- en waterbouw tot grondwerk voor woning- en utiliteitsbouw, van sloopwerkzaamheden tot de handel in grondsoorten. C-infra heeft het hele pakket in huis en werkt veelal voor omliggende gemeenten. De 30 medewerkers vormen een hecht en jeugdig team, constateert directeur Corné van den Noort tevreden. Ruim drie jaar geleden kocht hij de eerste elektrische midiloaders. Inmiddels is zo’n 20% van het materieel en wagenpark emissieloos. Daarbij gaat het overwegend om lichter materieel en gereedschap. Van den Noort: "Ik hoef niet voorop te lopen maar wil evenmin de laatste in de rij zijn. De landelijke routekaart voor schoon en emissieloos bouwen kent een duidelijk transitiepad. Daar bereiden we ons op voor."

Elektrisch materieel is zo fijn stil

De leerling-stratenmakers en machinisten die bij C-infra werken, willen niet meer anders. Zij waarderen het elektrisch materieel vooral omdat het zo stil is. En je staat niet in de uitlaatgassen. Al wisselt het enthousiasme per persoon, ziet Van den Noort. "Sommige machinisten grondverzet twijfelen over de inzetbaarheid van elektrisch materieel. Die twijfel heb ik zelf ook als ik afga op wat leveranciers aanbieden. Ik zou op dit moment voor een elektrische tractor twee accupakketten nodig hebben om hem zes uur te laten draaien. Daarom wacht ik daar nog mee. Maar we hebben vorig jaar met de SEB-subsidie een mobiele kraan gekocht. We kwamen op het juiste moment. Inmiddels is de subsidie verlaagd en wegen voor lichter materieel de administratieve kosten nauwelijks op tegen de financiële tegemoetkoming."

Gemeenten, maak een tijdpad voor emissieloos uitvragen

De investeringen in emissieloos materieel betalen zich nog niet uit. "Veel gemeenten hebben geen duidelijke strategie voor het uitvragen van emissieloos werken. Ze vragen er helemaal niet om, en betalen er dus ook niet voor, of ze willen het werk 100% emissieloos uitgevoerd hebben. En dat is voor ons nog niet haalbaar." Van den Noort zoekt hierover waar mogelijk het gesprek met de betrokken wethouder, of – bij kleinere gemeenten – met de toezichthouder op het werk. "Als de gemeenten in onze regio een marktdialoog zouden organiseren over emissieloos bouwen, dan zou ik direct komen. En collega-bedrijven die investeren in elektrisch materieel met mij. Wij kunnen vertellen wat haalbaar is, zodat de gemeente die informatie kan verwerken in het aanbestedingsbeleid."

Investeringen ook voor het mkb haalbaar

Het zal niet verbazen: de beschikbaarheid van stroom is ook voor C-infra een knelpunt. "We hebben een uitbreiding aangevraagd, maar zijn pas in 2028 aan de beurt. Een oplossing heb ik nog niet. Misschien kunnen we bij iemand terecht die capaciteit over heeft. Een bouwaansluiting krijgen lukt tot nu toe nog wel, al moet je die tegenwoordig minstens een jaar van tevoren aanvragen", stelt Van den Noort. Toch zijn deze knelpunten voor hem geen reden om zijn strategie te wijzigen. "De transitie naar emissieloos bouwen is onvermijdelijk en de investeringen voor elektrisch gereedschap en materieel tot 75 kW zijn haalbaar, zeker als je natuurlijke vervangingsmomenten benut. Nu zijn de opdrachtgevers aan zet. Ook zij hebben een grote verantwoordelijkheid in deze transitie."

Pascal Kregting
Adviseur vakgroep bitumineuze werken en secretaris adviesgroep KOMAT
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 28 juni 2024
Energieopslag noodzakelijk voor flexibel én betrouwbaar energiesysteem

Door de energietransitie verandert het energiesysteem, en is er veel vraag naar kennis en inzicht over hoe het energiesysteem werkt. Energieopslag is het ‘bewaren’ van energie zodat mensen en bedrijven het op een later moment kunnen gebruiken. Dit kan op verschillende wijzen. Door de flexibiliteit speelt energieopslag een steeds grotere rol in het energiesysteem. Het Platform Zó werkt energie in Nederland publiceert daarom de Informatiekaart Energieopslag.

Woensdag 26 juni 2024
Contactgroep Vastgoedonderhoud in het teken van verduurzaming

Met de Contactgroep Vastgoedonderhoud biedt Bouwend Nederland een platform om specifieke onderwerpen te bespreken en kennis en ervaringen uit te wisselen. Afgelopen maandag ontmoetten zo'n dertig professionals in het vastgoedonderhoud elkaar in Geldermalsen. Deze keer ging het onder meer over de Standaard voor Woningisolatie en over werken met biobased materialen.

Dinsdag 25 juni 2024
Circulariteit centraal tijdens excursie met noordelijke bestuurders

Vrijdag 21 juni was de jaarlijkse bestuurdersexcursie voor alle bestuurders van Bouwend Nederland Regio Noord. Dit jaar bezochten we de circulaire Doorlaatpost 90 op Schiphol en was er een gezellig programma in het mooie Haarlem.