Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Energieopslag noodzakelijk voor flexibel en betrouwbaar energiesysteem

Energieopslag noodzakelijk voor flexibel én betrouwbaar energiesysteem

Vrijdag 28 juni 2024

Door de energietransitie verandert het energiesysteem, en is er veel vraag naar kennis en inzicht over hoe het energiesysteem werkt. Energieopslag is het ‘bewaren’ van energie zodat mensen en bedrijven het op een later moment kunnen gebruiken. Dit kan op verschillende wijzen. Door de flexibiliteit speelt energieopslag een steeds grotere rol in het energiesysteem. Het Platform Zó werkt energie in Nederland publiceert daarom de Informatiekaart Energieopslag.

Informatiekaart Energieopslag

Onze elektriciteitsvoorziening verduurzaamt. Deze hernieuwbare elektriciteit komt voornamelijk van zon- en windparken. Daardoor bepaalt het weer steeds vaker of er veel of weinig elektriciteit is. Het energiesysteem is daar van oudsher niet op ingericht. Opslag van energie is nodig om te zorgen dat het systeem betrouwbaar blijft.

De Informatiekaart Energieopslag geeft weer hoe energieopslag in ons huidige en toekomstige energiesysteem werkt. Elektriciteit kan namelijk worden opgeslagen in batterijen, maar bijvoorbeeld ook omgezet worden in waterstof. Zo wordt het energiesysteem door meer opslag betrouwbaarder en flexibeler.

De kaart is gemaakt met ongeveer 30 experts op het gebied van energieopslag. Zij brachten in kaart hoe energieopslag werkt in het systeem, en welke voor- en nadelen er kleven aan de inzet van energieopslag op het gebied van energie, economie, politiek en veiligheid en leefomgeving.

Platform Zó werkt energie in Nederland

Zó werkt energie in Nederland is een samenwerking van partijen uit het Nederlandse energiesysteem die gedreven worden door een gedeelde missie: inzicht geven in de werking van ons energiesysteem en zo het voeden van de geïnformeerde dialoog.

Edgar van Niekerk
Beleidsadviseur Duurzaamheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 28 juni 2024
'Wij bereiden ons voor op het transitiepad SEB'

Welke stappen zet je als mkb-bedrijf naar emissieloos bouwen als je opdrachtgevers nog slechts beperkt emissieloos uitvragen? Directeur Corné van den Noort van C-infra hoeft geen koploper te zijn, maar wil graag toekomstgericht ondernemen. Daarom kiest hij voor de elektrische variant als het materieel aan vervanging toe is. Medewerkers en leerlingen die eenmaal met elektrisch materieel op pad zijn geweest, willen niet meer anders.

Woensdag 26 juni 2024
Contactgroep Vastgoedonderhoud in het teken van verduurzaming

Met de Contactgroep Vastgoedonderhoud biedt Bouwend Nederland een platform om specifieke onderwerpen te bespreken en kennis en ervaringen uit te wisselen. Afgelopen maandag ontmoetten zo'n dertig professionals in het vastgoedonderhoud elkaar in Geldermalsen. Deze keer ging het onder meer over de Standaard voor Woningisolatie en over werken met biobased materialen.

Dinsdag 25 juni 2024
Circulariteit centraal tijdens excursie met noordelijke bestuurders

Vrijdag 21 juni was de jaarlijkse bestuurdersexcursie voor alle bestuurders van Bouwend Nederland Regio Noord. Dit jaar bezochten we de circulaire Doorlaatpost 90 op Schiphol en was er een gezellig programma in het mooie Haarlem.