Stakingen
Ook in de bouw en infrasector hebben we te maken met stakingen. Daarom voorzien we ondernemers graag van alle voorbereidende maatregelen voor en tijdens een staking. Leer hoe je je bedrijf voorbereid met een handige checklist, communicatie richtlijnen, het formeren van een crisisteam en vergoedingen via Stichting OGB. Ook vertellen we je meer over juridische achtergrondinformatie zodat je sterker staat bij eventuele uitdagingen. Samen met een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden ben je goed voorbereid!
Praktische tips bij een staking of actie
Het is natuurlijk belangrijk om rustig te blijven tijdens vakbondsacties en stakingen. Maar hoe zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent om ook daadwerkelijk je rust te bewaren? We geven je handige tips zoals hoe je zakelijk contact onderhoud met actievoerende werknemers en vakbondsvertegenwoordigers. En hoe je de vakbondsrechten respecteert volgens de cao Bouw & Infra. Zodat je redelijk blijft bij toestemming voor vakbondswerk en verstoring van de dagelijkse gang van zaken kan voorkomen. Ontdek hoe jij aan de slag kan.
Loonbetaling bij een staking of actie
Tijdens stakingen hebben stakende werknemers geen recht op loon, vakantiegeld, 13e maand of andere gerelateerde betalingen. Werknemers die door willen werken hebben recht op loon, maar betalingen kunnen riskant zijn als ze niet kunnen werken door de acties. Ben je aangesloten bij Stichting OGB? Dan wordt doorbetaling aan werkwilligen tijdens stakingen vergoed. Lees snel meer over loonbetaling bij acties en stakingen.
Welke vormen van collectieve actie zijn er?
Er zijn verschillende vormen van collectieve acties, met elk hun eigen kenmerken. We vertellen je het verschil en waar je rekening mee dient te houden. De vormen van collectieve actie zijn:
- Werkonderbreking of stillegging
- Stiptheids-, langzaamaan- en estafette-actie
- Poortblokkade
- Collectieve ziekmelding
- Bedrijfsbezetting
- Acties met politieke motieven
Welke juridische maatregelen kan je nemen als werkgever?
Je hebt als werkgever beperkte mogelijkheden om collectieve acties tegen te gaan. Ontslag op staande voet is niet mogelijk omdat stakingsdeelname als uitoefening van grondrechten wordt gezien. Je kan als werkgever proberen een einde te maken aan een staking via een kort geding, al zijn rechters terughoudend om acties als onrechtmatig te verklaren. De Stichting OGB kan financiële steun bieden voor juridische procedures. Ontdek wanneer dit van toepassing is.
Wat is een collectieve actie?
Ook in de bouw en infrasector hebben we te maken met collectieve acties, zoals stakingen. Maar wat zijn de redenen voor dergelijke acties? En wat zegt de Nederlandse wet hierover? Ontdek meer juridische achtergrondinformatie over collectieve acties. En welke verschillen er zijn.
Checklist met maatregelen bij stakingen
De checklist bestaat uit twee onderdelen:
Vragen?
Heb je een vraag over dit kennisgebied? Onze beleidsadviseurs helpen je graag verder.
Bekijk ook eens
Zorg dat je goed bent voorbereid op de Wet kwaliteitsboring voor het bouwen!
Alle belangrijke wetten en regels voor de bouw & infra gemakkelijk en praktisch omschreven.
Vind relevante informatie over de laatste ontwikkelingen rondom de ketensamenwerking.
Gerelateerd nieuws
We hebben van FNV en CNV een brief ontvangen waarin de vakbonden aankondigen om rekening te houden met collectieve acties in de week van 11 september, "waaronder werkonderbrekingen voor kortere of langere duur, alsmede het weigeren van overwerk". Hiermee willen FNV en CNV bereiken dat de RVU-regeling wordt verlengd. Zij zien zich hiertoe genoodzaakt om de druk op te voeren bij zowel VNO-NCW als de politiek.
FNV roept haar leden in een brief op om van 9 tot en met 13 september mee te doen met een landelijke actieweek om verlenging van de zwaarwerkregeling te bereiken. Zij zien zich hiertoe genoodzaakt om de druk op te voeren bij zowel VNO-NCW als de politiek. We zijn wederom verbaasd over de aangekondigde acties op bouwplaatsen. We vinden het daarnaast onbegrijpelijk dat FNV hierdoor ook haar voorbereidende cao-traject pauzeert. FNV blijft haar pijlen met deze acties richten op de verkeerde partij.
De FNV roept hun leden op tot een werkonderbreking van vier uur op woensdagochtend 12 juni 2024. Zij zien zich hiertoe genoodzaakt omdat het kabinet niet voor hun ultimatum integraal akkoord is gegaan met hun eisen. We ontvangen meldingen dat brieven rondgestuurd worden om deze stakingen te organiseren. We delen graag met werkgevers wat zij kunnen doen bij stakingen. Daarnaast spreken we wederom onze verbazing uit over de aangekondigde werkonderbreking. De FNV staat op bouwplaatsen aan het verkeerde loket.