1. Home
  2. Nieuws
  3. Raad van state uitgebreider onderzoek naar vleermuizen bij na isolatie van woningen

Raad van State: uitgebreider onderzoek naar vleermuizen bij na-isolatie van woningen

Woensdag 2 augustus 2023

Bij het na-isoleren van gevels moet de eigenaar van één of meerdere woningen eerst onderzoek (laten) doen naar beschermde soorten zoals vleermuizen, die in de spouw kunnen leven. Vandaag heeft de Raad van State geoordeeld dat één van de meest toegepaste onderzoeksmethoden niet voldoet aan de zorgplicht uit de Wet natuurbescherming. Het bedrijf in kwestie deed haar onderzoek naar soorten vooral door middel van endoscopisch onderzoek, waarbij met een camera in één of meerdere spouwmuren wordt gekeken.

De provincie Utrecht was van mening dat deze methode onvoldoende zekerheid biedt en dat het bedrijf meer ecologisch onderzoek moest doen. Zowel de Rechtbank als de Raad van State hebben de provincie gelijk gegeven. Dat betekent dat voor na-isoleren van woningen uitgebreider onderzoek moet worden gedaan naar vleermuizen dan enkel endoscopisch onderzoek. De Raad van State concludeert dat er sinds 2019 nieuwere en uitgebreidere methodes bestaan om onderzoek naar vleermuizen in spouwmuren te doen. Helaas concludeert de Raad van State niet of die methodes wél voldoen aan de zorgplicht uit de Wet natuurbescherming, omdat die methodes in deze procedure niet zijn aangevochten.

De kans dat na-isoleren, zeker voor individuele woningeigenaren, duurder wordt door een toename van de onderzoekslasten is groot. De Raad van State ziet het spanningsveld tussen de wens tot verduurzaming enerzijds en soortenbescherming anderzijds, maar ziet geen ruimte om een andere uitspraak dan deze te doen.

Martijn Verwoerd
beleidsadviseur publiekrecht
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 14 april 2025
Landelijke uitrol alternatieve betalingsregeling verloopt voorspoedig

In de infrasector staat gemiddeld 25% van de gerealiseerde omzet open aan vorderingen. De tijd tussen het moment dat de kosten worden gemaakt en de ondernemer deze betaald krijgt, legt een fors beslag op de liquiditeit. En daarmee wordt het ook een rem op investeringen en de snelheid van betalen aan de ketenpartners. De alternatieve betalingsregeling biedt hiervoor een oplossing. Logisch dus dat hier veel animo voor is.

Maandag 7 april 2025
Deelnemers Aanbestedingscongres vóór vergaande versoepeling aanbestedingsvoorschriften

De raadplegingen voor een herziening van de Europese Aanbestedingsrichtlijn zijn begonnen. De Europese Commissie geeft zelf al een schot voor de boeg met haar beleid om de administratieve lasten voor bedrijven en overheden fors te verlagen. Op het Aanbestedingscongres 2025, waar ruim 70 publieke opdrachtgevers en ondernemers bijeen kwamen, klonk duidelijk door dat daar grote behoefte aan is.

Donderdag 3 april 2025
Rijksvastgoedbedrijf kiest voor langjarige samenwerkingen bij onderhoud vastgoed

De krapte op de arbeidsmarkt is groot. Er moet efficiënter worden gewerkt en dat vraagt om een andere samenstelling van opdrachten. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een nieuw soort contract in voorbereiding: het geïntegreerd instandhoudingscontract (GIC). Al het onderhoud dat in een vastgoedcomplex moet plaatsvinden wordt ondergebracht in een enkel contract bij een enkele marktpartij.