Nieuws
Midden in het platteland, tussen de koeien en trekkers, is Salverda Bouw BV in opdracht van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) bezig met het grondige onderhoud van zeven bruggen over de waterloop Beentjesgraven. De bruggen zijn flink gedateerd waardoor betonreparaties, het herstellen van de schampkanten en het herstellen van de stalen leuningen noodzakelijk zijn.
Voor het zesde jaar op rij brengen we de ranglijst uit van aanbestedende diensten die aannemers in de bouw en infrastructuur uitdagen zo duurzaam mogelijk te werken. Door duurzaamheid een belangrijk criterium te maken in de gunning van projecten worden innovaties bevorderd die Nederland energieneutraal, circulair en klimaatbestendig maken. Wie wint er dit jaar?
Dons en Troost bouwde voor Defensie een gezondheidscentrum in de Veluwse bossen, bij ‘t Harde. Het gebouw is klimaatbestendig en natuurinclusief dankzij onder meer groene daken, geïntegreerde nestkasten en wadi’s op het terrein. Daarnaast is het project emissiearm uitgevoerd. Een leerzaam en intensief traject, vertelt projectleider Jeannette Dons.
Werkzaamheden aan kabels en leidingen voor energie (elektriciteit, gassen, warmte) en drinkwater – ook door zzp'ers - moeten altijd en kunnen niet anders dan, conform "aanwijzingen en instructies" en "onder toezicht", "controle en goedkeuring" (van onder andere Installatie-Verantwoordelijken en Werk-Verantwoordelijken van of namens de netwerkbeheerders) uitgevoerd worden. (Tussen de aanhalingstekens zijn de woorden die in het wetsvoorstel Verduidelijking Beschrijving Arbeidsrelaties (VBAR) worden gebezigd)
Samen met onder meer het Kenniscentrum Kathodische Bescherming organiseert onze Vakgroep gecertificeerde BetonReparatiebedrijven (VBR) op 6 februari 2025 een nascholingsmiddag voor betononderhoudskundigen en voor het middenkaderpersoneel van de betonreparatiesector.
Op maandag 25 november 2024 organiseert de afdeling Achterhoek en Bouwmensen Gelderland Oost haar jaarlijkse algemene ledenvergadering. De locatie is dit keer het stadion van De Graafschap. Een speciale gast, Hans van Breukelen, zal de leden 'op de Vijverberg', meenemen in een motiverend verhaal. Daarnaast worden de leden bijgepraat over actuele ontwikkelingen.
Komende maandag 4 november 2024 maken we weer de top 25 duurzame opdrachtgevers in de bouw en infrastructuur bekend. Na vijf succesvolle edities was het tijd om de methode van scoren aan te passen om nieuwe ontwikkelingen te omarmen en gehoor te geven aan wensen van opdrachtgevers. We hebben een aantal mogelijkheden toegevoegd om een hoge(re) score te behalen. Hieronder leggen we uit welke nieuwe beoordelingen zijn toegevoegd en hoe tot de score in zijn geheel wordt gekomen.
Werkgevers en werknemers zijn vandaag gestart met onderhandelen over een volgende cao Bouw & Infra en hebben elkaars voorstellenbrieven in ontvangst genomen, de standpunten toegelicht en wederzijds vragen gesteld ter verduidelijking.
Elk jaar analyseren we welke opdrachtgevers duurzaamheid een belangrijke rol laten spelen in het gunnen van projecten. Met onze Top 25 duurzame aanbesteders geven we een pluim aan de opdrachtgevers die aannemers in de bouw en infra aanmoedigen groene keuzes te maken. Komende maandag 4 november wordt de top 25 bekendgemaakt en in aanloop daarnaartoe doet het Aanbestedingsinstituut verslag van haar bevindingen over het aanbestedingsjaar 2023.
De afgelopen maanden hebben Liander, Vitens, Combi SION en infra-aannemers gewerkt aan oplossingen voor de aanleg en aansluit achterstand op de Veluwe en Achterhoek. Na een tijdelijke situatie van een half jaar waarin infra-aannemers uit omliggende gebieden zijn bijgesprongen, gaat de nieuwe situatie van start; het gebied is niet meer het werkgebied van één, maar van zes infra-aannemers. Zo kunnen zij de grote hoeveelheid werk beter aan, de regio efficiënter bedienen en de continuïteit beter waarborgen.
Vandaag presenteert het Economisch instituut voor de bouw (EIB) haar rapport ‘Trends op de Bouwarbeidsmarkt 2024-2028’. Het rapport staat zowel stil bij de ontwikkelingen in de vraag en het aanbod op de arbeidsmarkt van bouw en infra als bij de trends die zij ziet op het gebied van arbeidsproductiviteit.
Aannemers elektrificeren 'en masse' hun bouwmachinevloot. Wat voor beleid hanteren ze daarbij? Wat zijn de grootste uitdagingen? Materieelmanagers van grote en middelgrote bouwers staan voor dilemma's en keuzes. Zo ook Gerard van der Veer, manager verduurzaming materieel bij GMB. "Voorlopig zitten we nog met een onrendabele top en blijft het werken met emissieloos materieel duurder."
Word vandaag nog lid!
Samen met 4.500 leden sta je sterker en kun je profiteren van exclusieve ledenvoordelen.