Oplossing stikstofprobleem weer op lange baan geschoven
Maandag 28 april 2025
Nederland heeft een echte oplossing nodig voor het stikstofprobleem, helaas lijkt daarvoor nu nog steeds geen juridisch houdbaar plan te liggen. Doordat de stikstofuitstoot niet genoeg omlaag gaat, kan de natuur niet herstellen en komt de vergunningverlening voor bijvoorbeeld woningbouw en energietransitie niet op gang. Door het uitstellen van noodzakelijke politieke keuzes, wordt de rekening nu gelegd bij de natuur, woningzoekenden en ondernemers. Samen met VNO-NCW, Natuurmonumenten en Natuur & Milieu reageerden we op de gepresenteerde plannen van de ministeriële commissie Economie en Natuurherstel.
Maatregelen zijn onvoldoende
Doordat de stikstofuitstoot met deze maatregelen niet voldoende omlaag gaat, de maatregelen niet concreet genoeg zijn, er onvoldoende geld wordt uitgetrokken en het plan niet juridisch houdbaar is, staat het land stil. Ook de Landsadvocaat en het Interprovinciaal Overleg stellen dit vast. Nederland loopt hierdoor vele miljarden investeringen mis. Niks doen aan stikstofuitstoot is duur. En ondertussen kachelt de natuur steeds verder achteruit en loopt het woningtekort verder op. Nieuwe rechtszaken zijn al aangekondigd waardoor het weer zal aankomen op de rechter als laatste rechtsstatelijke waarborg. Daarom doen we een oproep aan de Tweede Kamer om voorstellen te doen die daadwerkelijk naar een oplossing leiden.
Het stikstofprobleem is oplosbaar
Want het stikstofprobleem is een oplosbaar probleem als alle sectoren en de overheid zich evenredig inspannen. Eind vorig jaar presenteerden we samen met VNO-NCW, Natuurmonumenten en Natuur & Milieu een breed gedragen emissiereductieplan. De enige route met perspectief voor ondernemers, boeren, woningzoekenden en de natuur, is een samenhangend pakket om de stikstofuitstoot snel te laten dalen.
Gerelateerd nieuws
We willen in Nederland 100.000 woningen per jaar bouwen én goed zorgen voor de wereld, maar de rechterlijke uitspraak van de Raad van State, die intern salderen voortaan nagenoeg onmogelijk maakt, kan die ambities onder druk zetten. In deze aflevering van de BouwZeker Podcast gaat Puck Sanders, onze belangenbehartiger, dieper in op de ontwikkelingen rondom stikstof en de oplossingen om uit de huidige impasse te komen.
Het is al jaren bekend dat het stikstofprobleem een groot probleem is voor de bouw van woningen en aanleg van nieuwe infrastructuur. Onderzoek dat wij deden in samenwerking met Bouwberichten becijfert nu ook hoe groot de schade precies is voor de bouw. Voorzitter Arno Visser maakte de omvang hiervan vandaag bekend in een interview met AD.
Samen met Natuurmonumenten, Natuur & Milieu en VNO-NCW presenteerden we eind vorig jaar een emissiereductieplan om sneller minder stikstof uit te stoten. Biohuis, de belangenbehartiger van de Nederlandse biologische boeren en tuinders, steunt het doel van onze stikstofcoalitie om Nederland van het stikstofslot te krijgen.