Nieuwe update handhaving Arbeidsinspectie straatwerk
Maandag 28 april 2025
Zoals al eerder vermeld, inspecteert de Nederlandse Arbeidsinspectie dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Dit heeft tot een groot aantal stilleggingen geleid omdat er niet machinaal/mechanisch werd bestraat waar dat wel mogelijk was. We hebben met de arbeidsinspectie gesproken om meer duidelijkheid te krijgen wanneer een project stilgelegd zal worden. We blijven hierover ook met hen in gesprek.
Ons eerdere bericht lees je hier.
Uitgangspunt altijd machinaal
Het uitgangspunt is dat straatwerk altijd machinaal/mechanisch wordt uitgevoerd. Alleen als dat echt niet kan (wat je moet kunnen aantonen), is handmatig straten onder strikte voorwaarden toegestaan.
Belangrijk om voor ogen te houden:
Straatwerkplan
Verder moet er op locatie uiteraard altijd een straatwerkplan zijn met onderbouwing. In het logboek van het straatwerkplan houd je per medewerker een urenregistratie bij over inzet en fysieke belasting en werk- en rusttijden in relatie tot acceptabele fysieke belasting. Zie hiervoor hoofdstuk 4.3 Borging in de praktijk Ad. C van publicatie CROW 324.
Ga het gesprek aan met de opdrachtgever
Wij adviseren je om goed na te gaan of je een opdracht binnen deze wettelijke kaders kan uitvoeren. Opdrachtgevers mogen volgens de Arbowetgeving geen opdracht voor onnodig handmatig straatwerk geven. Als je straatwerk machinaal kan uitvoeren en in de opdracht staat dat het handmatig gebeurt, dan zal de Arbeidsinspectie het project zeker stilleggen. Ook zal de Arbeidsinspectie handhavend optreden richting de opdrachtgever en coördinator ontwerpfase.
Gerelateerd nieuws
In woonwijken worden door de energietransitie meer en vaker werkzaamheden uitgevoerd aan het gas- en elektriciteitsnetten. Deze werkzaamheden kunnen mede door de omgeving zorgen voor onvoorziene omstandigheden. Wanneer er sprake is van tijdsdruk, is het extra moeilijk om hiermee om te gaan. De werkgroep Leren van Arbo-incidenten heeft een nieuwe toolboxfilm uitgebracht. In deze film wordt een voetganger aangereden door een kraan tijdens graafwerkzaamheden. Gelukkig valt het in dit geval mee. Misschien herken jij de situatie en helpt deze toolboxfilm om het gesprek aan te gaan.
In 2014 werd in Twente het initiatief Zorgvuldige Aanleg en Reductie van Graafschade (ZoARG) gelanceerd. Sindsdien hebben tientallen afstudeerders, een tiental Engineering Doctorate-graduates en vele studenten de graafsector leren kennen, evenals de cruciale rol die innovatieve oplossingen spelen in het ontwikkelen van een professionelere graafpraktijk.
Niet alle automobilisten zijn zich bij wegwerkzaamheden bewust van de risico’s van hun rijgedrag voor zichzelf en de wegwerkers. Tijdens de jaarlijkse Bewust Veilig-dag op 26 maart werd op meer dan 1000 locaties extra stilgestaan bij veiligheidsbewustzijn. Bij Verdegro, leverancier van botsabsorbeerders, verlichtings- en verkeersveiligheidssystemen gingen wegwerkers, in een PBM-vrije zone, in gesprek met de Vlaamse acteur en programmamaker Tom Waes. Hij raakte gewond op de Antwerpse ring toen hij inreed op een botsabsorbeerder.