Nieuws
Op donderdag 14 november vond de jaarlijkse KAM infradag weer plaats in Harderwijk. Een dag vol met informatie over actuele KAM wet- en regelgeving en hoe je daar in de praktijk mee kan omgaan. De dag trekt elk jaar meer bezoekers, deze keer waren er maar liefst ruim honderd KAM’ers en veiligheidskundigen bij. De presentaties zijn beschikbaar via onze website.
Helaas gebeuren er bijna dagelijks ongevallen waarbij mensen gewond raken of – in het ergste geval - overlijden. Ook in de bouw. Volgens de Arbeidsomstandighedenwet moet je ernstige arbeidsongevallen direct melden aan de Nederlandse Arbeidsinspectie. Als je meldt, kunnen we als sector leren van wat er is gebeurd.
"Onze opa begon het bedrijf in 1935. Nu hebben mijn broer Jurgen en ik de dagelijkse leiding over de werkzaamheden van Hoogeboom. We drinken echter elke dag koffie met mijn ouders. Mijn vader is met zijn 80 jaar nog steeds betrokken. Sinds het begin van dit jaar is mijn oudste zoon Lars in het bedrijf gestapt. Op zaterdag werken zijn jongere broer en neven ook bij ons. Ja, ik denk dat we met recht kunnen zeggen dat we een familiebedrijf zijn", lacht Gert Hoogeboom.
Een veelgestelde vraag is wat er met de zwaarwerkregeling gebeurt na 2025. Cao-partijen in de bouw en infra hadden al met elkaar afgesproken de huidige zwaarwerkregeling vanaf 2026 voort te zetten met vijf jaar tot 1 januari 2031, onder de voorwaarde dat de landelijke fiscale RVU-regeling blijft bestaan.
Vandaag is het de Dag van de Ondernemer! Wij zijn het als branchevereniging helemaal eens met initiatiefnemer MKB-Nederland dat ondernemers vandaag extra in het zonnetje gezet mogen worden. Daarom gingen we samen met politici op pad om hen het werk van onze leden te laten zien.
Dat historie en nostalgie hand in hand kan gaan met toekomstbestendig bouwen bewijst het nieuwe hoofdkantoor van DSM Firmenich in hartje Maastricht. Dit eerste 'Paris-Proof' Rijksmonument van Nederland voldoet aan de hoogste standaard op het gebied van duurzaamheid en welzijn. Een prestigieus project dat vele complexe uitdagingen kende maar binnen het zeer ambitieuze tijdsbestek en volledig volgens plan is opgeleverd. Reden om hier het laatste bouwcafé van 2024 voor de leden van afdeling Limburg te organiseren.
Dat historie en nostalgie hand in hand kan gaan met toekomstbestendig bouwen bewijst het nieuwe hoofdkantoor van DSM Firmenich in hartje Maastricht. Dit eerste ‘Paris-Proof’ Rijksmonument van Nederland voldoet aan de hoogste standaard op het gebied van duurzaamheid en welzijn. Een prestigieus project dat vele complexe uitdagingen kende maar binnen het zeer ambitieuze tijdsbestek en volledig volgens plan is opgeleverd. Reden om hier het laatste bouwcafé van 2024 voor de leden van afdeling Limburg te organiseren.
Eens per jaar organiseert JBN regio Zuid een bijeenkomst waarvoor zowel de jonge als de oudere leden uitgenodigd worden. Op 7 november werd het event geleid door oud-luchtmachtvlieger Dominique Schreinemachers en de trainers van The Boost Company. "Als we allemaal ons gedrag iets aanpassen, wordt samenwerken gemakkelijker." Met deze boodschap in gedachten vertrokken de 70 aanwezigen van het Life Changing Event van Jong Bouwend Nederland weer naar huis na een interessante en leerzame dag in de Jacobushoeve in Dorst.
Vanuit Europa is een nieuwe richtlijn aangekondigd: NIS2. Een flink aantal bedrijven moet volgens deze wet verplicht maatregelen nemen op het vlak van digitale veiligheid. Het ziet ernaar uit dat deze wet vanaf medio 2025 van kracht zal worden. In dit webinar gaat het specifiek over bestuurdersaansprakelijkheid in relatie tot NIS2. Het webinar is een initiatief van MKB Nederland, EY en Samen Digitaal Veilig.
Het project “Hergebruikt Isolatieglas”, uitgevoerd door de Hogeschool van Amsterdam (HvA) in samenwerking met diverse partners uit de glas- en bouwsector, is genomineerd voor de prestigieuze RAAK-Award 2024. Het project richtte zich op het ontwikkelen van circulaire strategieën om verouderd isolatieglas te hergebruiken in nieuw HR++-glas, en biedt een veelbelovende oplossing voor de verduurzaming van de bouwsector.
Bouwend Nederland werkt samen met andere partijen aan ontwerpprincipes voor netbewust bouwen. Deze principes helpen bij het kiezen en ontwerpen van het energiesysteem in een nieuwbouwwijk. De aanpak is gericht op het ondersteunen van de woningbouwambitie van 1 miljoen nieuwe woningen tot 2030, zonder dat dit bijdraagt aan extra belasting van het elektriciteitsnet.
“In de stad Amsterdam alleen hebben we al voor de komende tweehonderd jaar werk aan de infrastructuur. Denk maar aan al die bruggen, wegen en kades die onderhouden, vervangen of gerenoveerd moeten worden.” Aan het woord is Ivo van Oosterhout, directeur Techniek en Technologie bij het ROC van Amsterdam. Hij is dan ook verheugd dat vanaf januari 2025 de nieuwe MBO-opleiding Grond- Weg- en Waterbouw start in de hoofdstad. “Dit is het resultaat van een goede publiek-private samenwerking. Alle betrokken partijen hebben de noodzaak gezien om goede vakmensen op te leiden in de stad.”
Word vandaag nog lid!
Samen met 4.500 leden sta je sterker en kun je profiteren van exclusieve ledenvoordelen.