Leren van incidenten: belang van snijhandschoenen
Maandag 3 maart 2025
Er vinden helaas regelmatig snijincidenten plaats. Niet alleen bij technische handelingen zoals aanpellen van elektriciteitskabels, maar ook bij dagelijkse klussen zoals het wegsnijden van plakband of het doorhalen van tie-wraps. Het levert soms vervelende snijwonden op. Er is een toolbox ontwikkeld om de bewustwording over de risico’s van snijden te vergroten. Benadrukt wordt dat je je hand nooit in de snijrichting moet houden en ook wat het belang is van het dragen van snijhandschoenen. Verder is er aandacht voor het belang van continue begeleiding van leerling monteurs.
Er zijn twee varianten van de film gemaakt; een interactieve en lineaire variant. We raden sterk het gebruik van de interactieve film variant aan. Deze bevat vragen die discussie en reflectie stimuleren. De lineaire variant is geschikt is voor het plaatsen op social media en kan eenvoudig in leeromgevingen worden opgenomen. In de bijbehorende lesbrief vind je meer informatie over de film, inclusief links. Daarnaast is er een toolboxflyer over snijincidenten beschikbaar, waarbij ook de invloed van weersomstandigheden aan de orde komt. Deze toolboxflyer kan gebruikt worden op het moment dat er geen afspeelmogelijkheid beschikbaar is, of ter aanvulling.
Werkgroep leren van incidenten
Deze toolbox is opgesteld door de werkgroep leren van Arbo incidenten. Deze werkgroep richt zich op arbeidsincidenten die plaatsvinden bij het werken aan onze gas- en elektriciteitsnetten. Dank hierbij aan snijden, vallen, beknellen, fysieke overbelasting en aanrijdingen. Deze werkgroep is vanuit de Governancecode Veilige Energienetten landelijk actief. Aan de hand van praktijksituaties maken netbeheerders en aannemers incidenten bespreekbaar. Andere eerder uitgebrachte foolboxen over het werken aan energienetten vind je op de site van Leren van incidenten.
Gerelateerd nieuws
Ontwikkelingen en trends in de maatschappij en openbare ruimte kunnen een (on)veilig gevoel geven tijdens werkzaamheden. Werken aan netwerken is veel zichtbaarder (één op de drie straten gaat open bij de aanleg van kabels), mensen worden mondiger en individueler en willen niet wachten. Onbegrip en daarmee irritatie nemen toe wat kan leiden tot agressie.
Vallen en struikelen is dit jaar het thema van de Bewust Veilig-dag 2025 bij Qualm. Een thema dat aandacht verdient voor zowel kantoor- als buitenpersoneel. Om je handen vrij te hebben krijgt iedereen vandaag tijdens de Bewust Veilig-dag een rugzak uitgereikt. In gesprek met Menno Mulders en Anthony Uijthoven bespreken we de veiligheidsuitdagingen.
De Nederlandse Arbeidsinspectie inspecteert dit jaar en in 2026 extra bij straatwerk. Het gaat daarbij om fysieke belasting en kwartstof. De inspecteur zal het werk onmiddellijk stilleggen bij overtredingen op fysieke belasting en direct doorpakken richting de opdrachtgever en coördinator ontwerpfase.