Samen werken aan veiligheid, Gebr. De Koning nodigt ketenpartners uit voor de Bewust Veilig-dag
Donderdag 6 maart 2025
“De Bewust Veilig-dag is ondertussen een traditie bij ons in het bedrijf”, vertelt Dirk-Jan Teeuw, algemeen directeur van aannemersbedrijf Gebr. De Koning uit Papendrecht. “We doen al sinds 2018 mee aan deze dag en ook dit jaar staan we extra stil bij veiligheid op 26 maart aanstaande. Dat doen we overigens niet alleen met onze werknemers, we nodigen opdrachtgevers en onderaannemers uit om gezamenlijk een veiligheidsronde te lopen. Veiligheid is een onderwerp dat breed gedragen moet worden.”
Gebr. De Koning is vooral actief op de grens tussen land en water. Het bedrijf is goed in damwandoplossingen, dijkversterkingen, complex betonwerk, waterbouwkundige constructies en bijzondere funderingsconstructies. Bij het bedrijf wordt veel hijswerk verricht en op hoogte gewerkt, waarbij het risico op vallen van elementen en valgevaar dagelijks aanwezig is. Ook struikelgevaar is een dagelijks terugkerend risico en bij de waterbouw bestaat natuurlijk altijd het risico dat iemand te water raakt.
“Ons veiligheidsbewustzijnsprogramma heet KING”, vertelt de directeur. “Dat acroniem is een knipoog naar onze naam De Koning, is daardoor makkelijk te onthouden en heeft een zeer relevantie betekenis. De K staat voor Kijken naar de situatie, de I voor Inschatten van de risico’s, de N voor Neem noodzakelijke maatregelen en de G voor Gebruik je verstand en blijf nadenken bij wat je doet. De Bewust Veilig-dag past goed in dit programma en biedt ons de mogelijkheid om nog eens extra stil te staan bij een veilige manier van werken.”
Veiligheid is van ons allemaal
Op de vraag wie er binnen het bedrijf verantwoordelijk is voor veiligheid, heeft veiligheidskundige Robert-Jan de Rijke een kort antwoord. “Dat zijn we alle 130. Veiligheid is iets van ons allemaal, niet alleen van een persoon of van een afdeling.” Met deze instelling heeft Gebr. De Koning niveau 4 bereikt van de NEN Safety Culture Ladder, een instrument om veiligheidsbewustzijn te meten in een organisatie. “Alle collega’s hebben een proactieve houding ten opzichte van veiligheid. Dat zit verankerd in onze cultuur. We kijken daarbij niet alleen naar onze veiligheid, maar ook naar de veiligheid van de mensen op de locatie waar we werken en de omgeving. Denk daarbij aan de bewoners, onderaannemers, leveranciers en opdrachtgevers. We moeten voor allemaal een veilige omgeving creëren en ongelukken vermijden.”
Geen vanzelfsprekendheid
Daarom grijpt Gebr. De Koning 26 maart aan om gezamenlijk stil te staan bij het onderwerp. “We kijken op die dag met elkaar terug op wat er allemaal goed is gegaan, maar we herinneren elkaar er ook aan dat dat geen vanzelfsprekendheid is en dat we bij alles wat we doen aandacht moeten houden voor veiligheid”, besluit Dirk-Jan.
#bewustveiligdag
Gerelateerd nieuws
Niet alle automobilisten zijn zich bij wegwerkzaamheden bewust van de risico’s van hun rijgedrag voor zichzelf en de wegwerkers. Tijdens de jaarlijkse Bewust Veilig-dag op 26 maart werd op meer dan 1000 locaties extra stilgestaan bij veiligheidsbewustzijn. Bij Verdegro, leverancier van botsabsorbeerders, verlichtings- en verkeersveiligheidssystemen gingen wegwerkers, in een PBM-vrije zone, in gesprek met de Vlaamse acteur en programmamaker Tom Waes. Hij raakte gewond op de Antwerpse ring toen hij inreed op een botsabsorbeerder.
Brancheorganisaties in de bouw en de uitzendsector werken samen aan oplossingsrichtingen om werken met en door ingehuurd personeel veiliger te maken. Denk aan het vergroten van kennis en kunde van uitzendkrachten en het versterken van de rol van de uitvoerder. De gewenste interventies worden de komende maanden in de praktijk getoetst.
Afgelopen maanden stond in het teken van civiele techniek op het Dalton Lyceum Barendrecht. Leerlingen presenteerden deze week hun eindopdrachten voor de renovatie van de Heinenoordtunnel, een uitdaging die hen werd voorgelegd door Bouwend Nederland en Dura Vermeer.