Bouwvrouwen met elkaar op de vuist in Limburg
Dinsdag 18 maart 2025
Op donderdag 13 maart vond de tweede editie van de Bouwvrouwendag plaats in Limburg, een evenement speciaal georganiseerd voor de dames werkzaam in de Limburgse bouw en infra. Deze inspirerende ochtend, gehouden op het historische Kasteel Aldenghoor in Haelen, bracht vrouwen uit de bouwsector samen om kennis op te doen en ervaringen te delen.
Het kasteel was ooit de thuisbasis van Viola Hallman, de laatste adellijke en markante bewoonster van het kasteel die als directeur van een staalfabriek werkte en in 1979 werd verkozen tot 'Ondernemer van het Jaar in Duitsland'. Kortom: het perfecte decor voor deze viering van vrouwelijke kracht en innovatie. "We mochten in totaal zo'n 35 dames verwelkomen", zegt Manon Bors, verenigingsmanager voor de afdeling Limburg en verantwoordelijk voor de organisatie van de dag. "Niet alleen calculators, werkvoorbereiders, uitvoerders en een timmervrouw, maar ook vrouwelijke DGA's en HR- en administratieve medewerkers waren vroeg naar Haelen gekomen."
Sector interessanter maken voor vrouwen
In een korte presentatie vertelde Manon over het hoe en wat van de dag en waarom de vereniging zo veel belang hecht aan dit jaarlijks terugkerende evenement. "Een dag als deze is de uitgelezen mogelijkheid om onze sector in een positief daglicht te zetten en het met name voor vrouwen nog interessanter te maken om een carrière in de bouw en infra na te streven. Kortom: een imagoboost. De aanwezigen vertrokken aan het einde van de ochtend als ambassadrices voor de sector weer huiswaarts. Op kantoor kunnen ze die vibe vervolgens op hun (vrouwelijke) collega's overdragen."
'AI kan ook een baksteen zijn'
Na dit gedeelte was het tijd voor een workshop met een actuele insteek. AI-strateeg Liesbeth Wijlaard (oprichtster van haar eigen bedrijf LAGOM AI) nam de groep vrouwen in een uur mee in de wondere wereld van kunstmatige intelligentie. Hierbij gaf zij voorbeelden van hoe AI haar persoonlijk helpt en hoeveel zij al met deze technologie optrekt. "In de auto, onderweg naar dit evenement, vroeg zij AI over 'duurzaamheid' en wat er allemaal over dit onderwerp op de website van Bouwend Nederland te vinden is. Achter het stuur en zonder tijd de verliezen kon zij zich door middel van de antwoorden van kunstmatige intelligentie goed op haar presentatie voorbereiden. Dit is slechts een hoog over-voorbeeld, maar ze probeerde de voordelen van AI te benadrukken en deze toe te spitsen op de aanwezige deelneemsters. Echter, zo stelde ze, AI kan ook een baksteen zijn. 'Je kunt erop bouwen en het vertrouwen, maar je kunt er ook de buurman mee aanvallen'. Met andere woorden: het kan een potentieel gevaar zijn wanneer je er niet zorgvuldig mee omgaat." Met dit in het achterhoofd adviseerde ze de aanwezigen om het bedrijfsbeleid rondom AI nader te bepalen. "Iedere organisatie moet verantwoordelijk met data omgaan, maar dit moet je niet beletten om met AI te experimenteren. Ik realiseer mij terdege dat het voor velen nog 'ver van mijn bed' is of koudwatervrees oplevert. Met gezond verstand kan er niet zo veel misgaan. ChatGPT, maar ook tal van andere applicaties, zijn ideaal om mee te beginnen. Maar houd hierbij wel de regie in eigen handen en laat het mensenwerk zijn. Blijf valideren, je bent uiteindelijk wel persoonlijk verantwoordelijk."
'Durf je nee te zeggen?'
De sessie na de pauze werd geleid door Heidi van Kampen. Zij is outdoor en persoonlijk leiderschap coach bij Meant4life en nam de groep dames mee naar buiten. Niet voor een boswandeling, maar voor een heuse bokscoachingsessie. Met de handschoenen aan leverde dit mooi plaatjes op. Het was meer dan boksen, zegt Manon. "Het is dan wel een vechtsport, maar Heidi probeerde de reflecties van het boksen toe te passen op je eigen leven. Sta eens stil en kijk hoe je reageert op verschillende situaties – ook die waar je je niet happy bij voelt. Durf je nee te zeggen, of heb jij het in je om een collega ergens op te wijzen? Dat geldt ook voor boksen: het maakt je fysiek sterker maar daardoor idealiter ook mentaal weerbaarder. Dit soort lessen neem je dan weer mee in de dagelijkse praktijk."
Aan het einde van de AI-sessie en een robbertje 'op de vuist' was het tijd voor een afsluitende lunch en werd er nog nagepraat over een gevarieerde Bouwvrouwenochtend op een inspirerende locatie.
Gerelateerd nieuws
Marktdag Waterschap De Dommel brengt markt en overheid samen Met ruim 130 aanwezigen, waaronder infrabouwers, ingenieursbureaus en vertegenwoordigers van de gemeente en het waterschap, was de marktdag die Bouwend Nederland in samenwerking met Waterschap de Dommel op 9 april organiseerde in Boxtel een waardevolle bijeenkomst. “De opgaven voor de komende jaren zijn zo groot, dat maakt slimme en goede samenwerking belangrijker dan ooit”, aldus Beatrice Dormans, Regiomanager Zuid van Bouwend Nederland. “Daarom hebben wij de handen in elkaar geslagen met het waterschap om op deze dag met markt en overheid in gesprek te gaan over de toekomst.”
Op dinsdag 1 april kwamen ruim 20 aanwezigen in Het Havenhuis in Etten-Leur bijeen. Onder de gasten bevonden zich niet alleen inkoopmanagers, maar ook opdrachtgevers vanuit gemeenten en lidbedrijven als opdrachtnemer. Bouwend Nederland had het initiatief tot dit evenement genomen met Karel, de adviespartner voor inkoop- en contractmanagement voor gemeenten en andere aanbestedende organisaties in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Zeeland.
"Twee jaar geleden besloten wij ons intern te laten bijscholen op het gebied van duurzaam bouwen en circulair ondernemen", vertelt Tjeu Clerkx, directeur van Bloem Infra uit het Midden-Limburgse Panheel. Het mkb-bedrijf is voortvarend bezig met deze thema's en merkt ook steeds vaker een vraag van opdrachtgevers om advies op dit gebied. "Vooral voor klimaatadaptieve maatregelen, zoals de aanleg van blauwe aders en infiltratievoorzieningen voor de afvoer van hemelwater, wordt in toenemende mate naar onze inzichten gevraagd." Hoe pakken ze dat aan?