Technasiumleerlingen presenteren innovatieve oplossingen voor renovatie Heinenoordtunnel
Vrijdag 11 april 2025
Afgelopen maanden stond in het teken van civiele techniek op het Dalton Lyceum Barendrecht. Leerlingen presenteerden deze week hun eindopdrachten voor de renovatie van de Heinenoordtunnel, een uitdaging die hen werd voorgelegd door Bouwend Nederland en Dura Vermeer.
Bouwend Nederland en het Technasium: investeren in de toekomst
Bouwend Nederland zet zich actief in om jongeren te enthousiasmeren voor de bouw- en infrasector. De samenwerking met Technasiumscholen speelt hierin een belangrijke rol. Door middel van uitdagende projecten maken leerlingen kennis met de complexe en innovatieve wereld van de bouw en infra.
De Heinenoordtunnel ligt op een steenworp afstand van het Dalton Lyceum Barendrecht. Dit maakte de opdracht over de renovatie van de tunnel voor de leerlingen heel herkenbaar. Dura Vermeer was als betrokken aannemer de juiste expert, en verzorgde voor de leerlingen een gastles en een excursie naar de tunnel.
Tijdens de eindpresentaties gaven de leerlingen inzicht in hun onderzoeksproces, technische oplossingen en haalbaarheidsonderzoeken. Van duurzame materialen tot innovatieve renovatietechnieken: de ideeën waren goed uitgewerkt in 3D modellen en maquettes.
Verfrissende ideeën
Het is inspirerend om te zien hoe deze leerlingen naar complexe infrastructuurprojecten kijken. Omdat de meeste leerlingen zelf ook gebruiker zijn van de tunnel, wisten ze precies welke problemen ze wilden oplossen. Zo kwam er een innovatieve fietsenroltrap en een tunnelwasstraat voorbij.
De samenwerking tussen Bouwend Nederland en het Technasium is niet alleen waardevol voor de leerlingen, maar ook voor de sector. Met deze projecten krijgen leerlingen een realistisch beeld van het werken in de sector en bouwen ze ook aan vaardigheden zoals samenwerken, onderzoeken en probleemoplossend denken.
Samenwerken met het onderwijs
Deze inspirerende eindpresentaties zijn een voorbeeld van fijne samenwerking tussen onderwijs en de sector. Bouwend Nederland blijft zich inzetten voor de verbinding tussen jong talent en de uitdagingen van onze sector. Dit doen wij door verschillende samenwerkingen, zoals bijvoorbeeld met de Sterk Techniek Regio’s, Techmakers en Stichting Technasium. Wil jij als bedrijf ook een middelbare school begeleiden bij opdrachten over de bouw of de infra, of heb je een leuke idee voor een opdracht? Neem dan contact op met de adviseur Onderwijs en Arbeidsmarkt in jouw regio.
Gerelateerd nieuws
In maart 2026 vinden opnieuw gemeenteraadsverkiezingen plaats. Om ervoor te zorgen dat belangrijke punten voor de bouw- en infrasector daarin goed worden meegenomen, werken we aan een brochure. Deze praktische handreiking kunnen partijen vervolgens gebruiken bij het opstellen van hun programma's.
De instroom in de bouw- en infrasector hapert. En volgens Bouwend Nederland-voorzitter Arno Visser is het letterlijk vijf voor twaalf. Juist nu moeten we jongeren enthousiast maken voor een toekomst in de infrastructuur. Met die boodschap viel vorige maand een brief op de mat bij directeuren en decanen van havo-scholen – precies in de periode dat studiekeuzes worden gemaakt. Het doel: jongeren laten zien hoe relevant, toekomstgericht én maatschappelijk onmisbaar een carrière in de bouw en infra is.
Sinds vrijdag 28 maart is de digitale tool Ontwikkelpaden Techniek, Bouw & Energie live. De tool helpt werkgevers, werknemers en werkzoekenden om inzicht te krijgen in instap-, doorgroei- en opleidingsmogelijkheden in de sectoren techniek, bouw en energie.