Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Liever geen stenen maar opleidingen stapelen

Liever geen stenen maar opleidingen stapelen

Dinsdag 30 juli 2024

Wie zin heeft om door te leren, valt in de bouw met zijn neus in de boter. De opleidingsmogelijkheden zijn enorm. Ook als je binnen de sector van richting wilt veranderen, is er van alles mogelijk. Timmerman Melvin Hooijberg pakt die kansen met beide handen aan. Met een paar KOB-opleidingen op zak hoopt hij straks uitvoerder te zijn en wie weet wat er daarna nog komt.

Melvin Hooijberg werkt al sinds zijn zestiende in de bouw, eerst als timmerman en nu als voorman timmerman. De bouw is dus bepaald geen onbekend terrein voor de 34-jarige en hij heeft in de loop van de jaren gemerkt dat het werk fysiek behoorlijk belastend kan zijn. Dat heeft hem aan het denken gezet. "Het werk dat ik nu als timmerman doe, lijkt me te zwaar om tot mijn 65e te doen; ik denk niet dat ik dat red", zegt hij eerlijk. Vandaar dat hij een jaar of twee geleden de keuze heeft gemaakt om een KOB-opleiding te gaan volgen. KOB staat voor Kader- en Ondernemersopleiding Bouwbedrijf. De opleidingen zijn meer gericht op UTA-functies binnen de bouw; minder fysiek dus dan het uitvoerende bouwplaatswerk.

Ongelukkige timing

Als tiener had hij via SSP Amsterdam, het huidige Bouwmensen, de timmerman opleidingen niveau 2 en 3. Dat was een BBL-traject. Hij werkte destijds al bij Buitenhuis, het bedrijf van zijn vader. "Toen ik klaar was met de opleiding, wilde ik even niet verder leren maar gewoon lekker aan het werk. Na een paar jaar ben ik weer gaan studeren, ben ik begonnen met niveau 4 middenkaderfunctionaris." Jammer genoeg lukte het hem niet om de opleiding met succes af te ronden. "De theorie kon ik prima aan maar ik kon me er gewoon niet toe zetten om de verslagen voor de praktijkonderdelen te maken. Ik was toen 22 jaar en ik denk dat het simpelweg niet het goede moment in mijn leven was voor die opleiding."

Twee vingers in de neus

Op zich was het jammer dat hij de niveau 4 opleiding niet had afgemaakt want zonder dat diploma kon hij bij KOB niet meteen met Opdrachtverwerving & Calculatie beginnen. Hij moest eerst de basis doen; Techniek B&U. "Dat eerste jaar was wel erg makkelijk voor me. Ik heb natuurljk al flink wat jaren ervaring als timmerman dus dan is het wel even slikken als er van die echte basisdingen worden behandeld. Ik dacht soms echt wat doe ik hier."

Calculeren was leuk om te leren

De volgende opleiding was wel een stukje zwaarder. Toen deed hij Opdrachtverwerving & Calculatie, en dat was wel nieuw terrein voor hem. "Je leert dan bijvoorbeeld acquisitie plegen, communiceren. Er zit ook wet en regelgeving bij. Dat vond ik wel heel droge stof, daar kwam ik slecht doorheen. Over het algemeen vond ik het leuk, vooral het calculeren. Daar wil ik misschien nog wel iets verder in doen." Het zou een mooie aanvulling kunnen zijn voor zijn werkgever. "Bij Buitenhuis besteden we veel van het calculatiewerk uit. Wat we zelf doen, doen we in excel, maar dat mocht ik niet gebruiken voor de opleiding. Ik kon hun programma gebruiken, 2jours. Dat is fijn en makkelijk om mee te werken."

Thuis studeren

Qua studietijd was het wel te overzien. Het studiejaar loopt van september tot en met mei. In die periode is het één avond school in de week, mei, in totaal 30 avonden. Natuurlijk moest er ook thuis geleerd worden, maar dat viel aardig in te passen. "We hebben twee jonge kinderen, van twee en zes. Die liggen bijtijds op bed en dan heb ik de tijd om te leren. Dat is wel minder gezellig voor mijn vrouw, maar het is voor het goede doel."

Vooral zelf nadenken

Opdrachtverwerving & Calculatie heeft hij inmiddels met succes afgerond. Na de zomer gaat hij door met de volgende opleiding: Werkvoorbereiding & Uitvoering. Dan leert hij wat er nodig is om projecten te sturen op geld, organisatie, tijd, informatie en kwaliteit. Met sommige dingen is hij wel al bezig bij Buitenhuis. "Omdat ik heb aangegeven dat ik wil doorgroeien, ben ik nu voorman timmerman en heb ik ook wat uitvoerderstaken." Helemaal onbekend terrein zal het dus niet zijn en wat hij leert kan hij meenemen in de praktijk. Dat heeft wel iets weg van de BBL-opleidingen die hij heeft gedaan, maar het is toch echt wel anders. Er komen immers vooral dingen aan de orde waar hij tijdens zijn dagelijkse werk nog niet echt mee bezig is. "Dan zoek ik een collega op die er veel vanaf weet." Bijvoorbeeld over duurzaamheid en circulair bouwen. "Wij hebben ons bedrijf een paar jaar geleden helemaal verduurzaamd. We zijn toen in een nieuw pand gegaan en hebben dat energieneutraal gemaakt. We hebben een project gedraaid met circulair bouwen. Dus we zijn er wel mee bezig. Op de opleiding bespreek je dat soort dingen, over hoe je bedrijf dat aanpakt. Dan ga je nadenken over of je het zelf ook zo had gedaan, en dat neem je dan op in je verslag." Ook bij zijn werkgever kan hij terecht met vragen. "Die staat er achter dat ik doorleer en is bereid om me te helpen, maar dan niet zo dat hij het allemaal voorkauwt. 'Zet zelf iets op papier, dan doe ik dat ook en dan gaan we het naast elkaar leggen', zegt hij dan."

Actuele lesstof

Melvin heeft zeker het idee dat hij veel dingen leert. Hij vindt ook dat de de opleiding behoorlijk actueel is. "Bouwend Nederland is er ook bij betrokken dus die opleidingen worden ieder jaar bekeken, wat moet erbij, wat kan eruit. We hebben afgelopen jaar bijvoorbeeld de Wkb behandeld en ik begreep dat dat een jaar eerder nog niet gebeurde." Positief dus, al vind hij het wel een beetje jammer dat de lesstof vooral gericht is op nieuwbouw. "Wij doen veel renovatie en dat is toch echt wel anders."

Stap voor stap

Of hij na de volgende opleiding nog doorgaat met studeren weet hij niet. "Je kunt bij KOB ook nog de opleiding Ondernemer volgen. Ik denk dat die studie echt wel veel tijd kost en of dat lukt met de kinderen om me heen, weet ik niet, maar dat zien we tegen de tijd wel." Het is ook niet perse nodig om dat diploma te halen; hij is toch niet van plan een eigen bedrijf beginnen. "Natuurlijk is een eigen bedrijf mooi, maar ik heb ook de keerzijde gezien. Mijn vader was eigenaar van Buitenhuis waar ik nu werk. Toen ik jong was heb ik wel meegekregen dat je nooit met 40 uur in de week klaar bent. Het brengt ook een heleboel verantwoordelijkheid met zich mee. Mijn vader zei altijd, als je 25 man personeel hebt dan heb je 100 monden te voeden. Maar goed, eerst Werkvoorbereiding & Uitvoering doen. Ik denk dat die opleiding me echt gaat uitdagen."

Vivianne Hahn
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Zondag 28 juli 2024
Hybride techniekopleider: waardevolle schakel bouwpraktijk en onderwijs

Je ziet ze steeds vaker rondlopen bij de verschillende technische opleidingen op Nederlandse scholen: hybride techniekopleiders. Een vakman of -vrouw uit de bouw die gastlessen verzorgt of zelfs een volle dag in de week voor de klas staat. Naast een cruciale brug tussen theorie en praktijk bieden zij ook voor werkgevers in de bouw en infra talloze voordelen.

Dinsdag 23 juli 2024
Hart gevolgd: van vwo 4 naar BBL-opleiding in de bouw

Je kunt het met recht een opmerkelijke switch noemen: ondanks uitstekende cijfers het vwo vaarwel zeggen om timmerman te worden. Het is precies wat Jerom Verstraaten op zijn 16e deed. 3,5 jaar later is hij nog elke dag heel blij met zijn keuze.

Maandag 22 juli 2024
Technodiscovery brengt techniek dichter bij jongeren

De vraag naar technisch geschoolde medewerkers is groter dan ooit, aar hoe maak je het personeel van de toekomst enthousiast voor techniek? In Ede, midden in de Foodvalley, plant het leer- en ontdekcentrum TechnoDiscovery het zaadje van techniek al jaren bij basisschoolleerlingen, VO-leerlingen van leerjaar 1 en 2 én docenten.