Hoogspanning viert hoogtij tijdens vergadering Infraplatform Randstad-Noord
Maandag 24 maart 2025
Op dinsdag 18 maart stond de ledenvergadering Infraplatform Randstad-Noord op de kalender. Op deze jaarlijks verplichte bijeenkomst waarvoor alle infrabedrijven uit Noord-Holland en Utrecht worden uitgenodigd, waren uiteindelijk 30 leden afgekomen.
De organisatie had voor een briljante locatie gekozen. Het hoogspanningsstation in Oostzaan was het decor waar Adelbert de Vreese (voorzitter Infraplatform Randstad-Noord) de vergadering leidde en verschillende topics aansneed: niet alleen een terugblik op het afgelopen jaar, maar ook het jaarplan voor 2025 en de cijfers voor zowel ‘24 als ’25 kwamen aan bod.
Timmeren aan dorpen
Instroom is het speerpunt voor 2025. Lydia de Wit, verenigingsmanager van Bouwend Nederland voor het Infraplatform Randstad-Noord en organisator van deze dag, vertelt: “Tijdens de vergadering was er aandacht voor timmerdorpen waarop we willen inzetten. Dit zijn zomerkampen waar basisschoolleerlingen met hout een hut of een gezamenlijk bouwwerk kunnen bouwen. Regio Randstad-Noord telt al 30 à 40 van dit soort dorpen. Het is ons voornemen om per timmerdorp een infrabouwer eraan te koppelen. Want waarom alleen een hut en deze niet uitbreiden met een pad, wc of meterkast? Op deze manier kunnen we infra betrekken. Op dit moment onderzoeken we waar die timmerdorpen zich bevinden, brengen we in kaart wie we hiervoor kunnen benaderen en denken we na op welke manier we van toegevoegde waarde kunnen zijn.”
Cultuurverschillen en laaggeletterdheid
Nadat dit deel van Bouwend Nederland was het woord aan gastspreker
Boris van der Pijl, schadepreventiespecialist bij Liander. In zijn verhaal stond Van der Pijl stil bij het werk van zijn afdeling die zich richt op het voorkomen van graafschade bij werken van derden door informatie, expertise en inzichten te bieden. Lydia: “In hun werk staan ze dagelijks voor verschillende uitdagingen. Zo is er veel onduidelijkheid over CROW 500 en WIBON (en hoe deze toe te passen), wordt de Klic-app nog niet ten volste benut, wordt ondergrondse ruimte steeds beperkter en veroorzaken cultuurverschillen, taalbarrières en laaggeletterdheid kopzorgen.”
Verder nam Boris van der Pijl de zaal mee in wat cijfers. “Zo vertelde hij dat er bij 850.000 graafmeldingen in 2023 zo’n 49.000 schades zijn gemeld. Deze komen het meeste voor bij datakabels, op de voet gevolgd door schade aan energie- en gaskabels. Beschadigingen aan waterleidingen sluiten het rijtje af.” Aanvullend: van die 49.000 meldingen wordt 70% veroorzaakt door werkzaamheden aan het riool, glasvezel, gas en elektra én sloop.
‘Veilig graven doen we samen’
Ook ging Van der Pijl nog in op de toekomst. In de afgelopen jaren is er druk gewerkt aan het aanleggen van glasvezel; deze uitrol zal in 2027 opdrogen. Dan is het de beurt aan het opschalen van de eigen aanleg en verzwaring van e-netten. “Dat betekent dat één op de drie straten in de komende jaren opengaat”, vult Lydia aan. “Met enkele praktijkvoorbeelden waarbij de aanwezigen in de zaal een foto te zien kregen en zo moesten raden of het om slechte communicatie, tijdgebrek, groepsdruk en/of een onvolledigvooronderzoek ging, vond er een goede interactie rondom dit onderwerp plaats. De belangrijkste tip die Boris ons meegaf: leg bij schade het werk meteen neer, doe er melding van en voer zelf geen herstelwerkzaamheden uit. Alleen op deze manier kunnen we de slogan ‘veilig graven doen we samen’ kracht bijzetten.”
Veertien maanden werk
De dag werd afgesloten door Tim Koopman, bedrijfsleider bij Bouwend Nederland-lid K_Dekker. Het hoogspanningsstation in Oostzaan is een project waarin netbeheerder Liander samen met K_Dekker is opgetrokken. Al vrij in het begin van deze samenwerking stuitte K_Dekker op een aantal ondefinieerbare kabels in de grond. “Om vertraging te voorkomen, moesten zij meteen in actie komen. Van wie zijn de kabels, mogen ze worden afgesloten en/of verwijderd? Belangrijke keuzes voor de bouwcombinatie met Tervoort. Er is namelijk voor veertien maanden werk: van bouwrijp maken tot terreininrichting. Met een oplevering die in 2026 moet plaatsvinden wil je niet tegen dit soort issues aanlopen – en al helemaal niet in de aanvangsfase!”
‘Keetering’
Na een rondleiding over het terrein van het hoogspanningsstation was het tijd om na te praten. En waar normaal een café of bistro wordt opgezocht voor een afsluitende borrel had de organisatie ditmaal voor een hapje en een drankje in de keet van de bouwplaats gekozen. “Maar daardoor was het zeker niet minder gezellig en leerzaam!”, sluit Lydia af.
Gerelateerd nieuws
Duurzaam werken is al jaren de rode draad bij Gebr. van der Veekens uit Zaandam. Sinds 1951 is het familiebedrijf actief in de grond-, weg- en waterbouw in Noord-Holland, met een duidelijke focus op zorgvuldigheid in materiaalgebruik, samenwerking en uitvoering. Die visie sijpelt door tot in gesprekken met opdrachtgevers. Toen de provincie besloot anders naar aanbestedingen te kijken, sloot dat naadloos aan bij hun werkwijze. Hoe zorg je er samen voor dat de juiste aannemer op de juiste plek terechtkomt?
De organisatie van de regiodag Noord-Holland had in meerdere opzichten geen betere dag kunnen prikken. Donderdag 10 april was zonovergoten, het Hembrugterrein is gelardeerd met historisch (bouw)besef en met maar liefst 119 aanwezigen die op een bomvol programma waren afgekomen: deze dag kon alleen maar een groot succes worden. Een terugblik.
Op 27 maart kwamen meer dan 130 leden van Bouwend Nederland Regio Randstad-Noord samen in het FC Utrecht stadion de Galgewaard op de Regiodag Utrecht/Het Gooi. Naast dat de Regiodag een mooie kans bood om het stadion eens van dichtbij te bekijken, gaf een interessante diversiteit aan sprekers zijn visie op de sector, de huidige ontwikkelingen in de maatschappij en de rol die Bouwend Nederland daarin speelt.