1. Home
  2. Nieuws
  3. Het mooie van de bouw vind ik vooral dat het zo enorm breed is

'Het mooie van de bouw vind ik vooral dat het zo enorm breed is'

Dinsdag 3 september 2024

Voor Riley de Morée is zijn opleiding 'Middenkaderfunctionaris bouw' één grote ontdekkingsreis. "Door de verschillende theorielessen op school en de praktijkstages bij bedrijven specialiseer je je niet in één onderdeel van de bouw, maar maak je kennis met álle richtingen. Dat is leuk én het biedt heel veel kansen voor de toekomst."

Zijn opa vertelde hem verhalen over hoe hij vroeger meewerkte aan het aanleggen van hoogspanningsleidingen bij Schiphol. Van een neef hoorde hij hoe het timmermansleven eruit ziet. Het maakte Riley de Morée zo nieuwsgierig en enthousiast dat hij na vmbo-T een bouwopleiding wilde doen. Dat moest dan wel liever iets in de meer theoretische richting zijn dan puur praktijkgericht. "Veel keuzemogelijkheden heb je dan niet, vandaar dat ik voor Middenkaderfunctionaris bouw bij ROC van Amsterdam koos", zegt hij. Dat er niet echt andere opleidingen waren die bij hem pasten, vind hij niet negatief. "Je kunt met deze opleiding alle kanten op, richting uitvoerder, technisch tekenaar, werkvoorbereider; noem maar op. Het is echt heel breed en er zijn veel doorleermogelijkheden."

Theorie op school, stages voor de praktijkervaring

Natuurlijk is het mooi om veel opties te hebben, het kan echter ook tot keuzestress leiden. Want welke richting is de beste voor je? "Daar kom je met de stages wel achter", weet Riley inmiddels uit ervaring. Na de zomer begint hij aan zijn vierde en laatste studiejaar en al vanaf het eerste jaar heeft hij stages gelopen. "Het lijkt heel eng in het begin, bij een bedrijf gaan werken. Het is uiteindelijk heel prettig dat je in eerste schooljaar niet alleen maar theorie krijgt, maar ook praktijkervaring opdoet." Die eerste stage was kort, zes weken. Riley bracht die door bij Van Wijnen, waar hij meeliep met een uitvoerder. "Het was haast een soort snuffelstage. Je krijgt zo veel mee en ziet zo veel van wat er allemaal gebeurt op de bouwplaats. Heel mooi!" 

Olympisch Stadion

De stage in het tweede studiejaar was aanzienlijk langer en ook in een heel andere richting. "Als je op school met constructieleer bezig bent, krijg je ook les in tekenprogramma's en dan krijg je een stukje architectuur mee." Dat vond hij interessant en daarom besloot hij een stageplek in die richting te zoeken. Zes maanden liep hij stage bij architectenbureau Buro Van Stigt en werkte hij mee aan de plannen voor de renovatie/verduurzaming/herbestemming van het Olympisch Stadion. "Dat was heel leerzaam. Je gaat met z'n allen om de tafel zitten om het voor elkaar te krijgen. Hoe gaan we dat aanpakken, hoe gaan we het zo tekenen dat de gemeente akkoord gaat en misschien zelfs subsidie gaat geven."

Best een beetje spannend

In het derde jaar liep hij stage als uitvoerder. "Ik wilde er wat uitgebreider mee kennismaken", legt hij de keuze uit. Ditmaal kwam hij bij Bouwbedrijf De Nijs uit. "Ze doen heel mooie projecten en daar wilde ik graag onderdeel van uit maken. Zelfs als stagiair ga je je een beetje trots voelen." Hij liep mee op een woningbouwproject in Amsterdam West. Daar kon hij het hele bouwproces meemaken, van fundering tot nok. Daarnaast leerde hij ook veel over de omgang met bouwplaatspersoneel. "Ik was best een beetje bang dat de mannen op de bouw een loopje met me zouden nemen. Stel je voor dat je een timmerman bent die al tientallen jaren in het vak zit en alles al gezien en meegemaakt heeft, en dat dan iemand van net twintig je komt vertellen dat iets op een andere manier moet… Van mijn stagebegeleider kreeg ik tips hoe je dat het beste kan aanpakken. Doordat ik ook meteen verantwoordelijkheden kreeg om mee te werken, zorgde de Nijs ervoor dat ik een positie had. Dan wordt er ook respectvol met je omgegaan."

Laatste horde

Bij elke stage horen opdrachten vanuit school en het maken van een stageverslag. Dat telt mee om elk studiejaar succesvol te kunnen afronden en het bereidt de leerlingen voor op de afstudeerstage in het vierde en laatste jaar. "Je moet dan al je kennis gaan gebruiken, alles wat je in de voorgaande jaren hebt geleerd. Werkvoorbereiding, bouwtechnisch tekenen, ontwerpen, uitvoering, constructieberekeningen, bouwfysica en nog meer." Waar hij die stage gaat lopen weet hij nog niet zeker, hij is nog aan het solliciteren. Wel weet hij dat hij de stage graag weer in de richting van de uitvoering doet, daar komen de meeste onderdelen die nodig zijn voor de het afstuderen wel in samen. Bang dat het niet gaat lukken om een geschikte plek te vinden, is Riley niet. "Ik heb tot nu toe niet zoveel moeite gehad met stageplekken vinden. Volgens mij vinden alle studenten wel redelijk makkelijk een plek. Je moet wel gewoon op tijd beginnen met zoeken. De paar keer dat ik ben afgewezen, was ik net te laat met aanvragen, de posities waren al ingevuld."

Nuttige samenwerking 

Volgens Riley helpt het enorm dat ROC samenwerkt met de BouwAcademie en helemaal als volgend jaar het ROC naar Diemen verhuist en ze in hetzelfde pand zitten. "De BouwAcademie heeft veel contacten met de bedrijven, dan wordt het vast nog makkelijker om goede stageplekken te vinden." Lukt het toch niet, of kun je op de stageplek niet alle onderdelen van de opdracht doen om te kunnen afstuderen, dan is er volgens hem altijd wel een mouw aan te passen. "Dan kun je het misschien online doen, in een digitale omgeving waarin de bouwplaats wordt nagebootst." 

Blij met de variatie

Riley vindt het heel leuk dat hij in de bouw terecht is gekomen en is erg tevreden met de keuze voor de opleiding 'Middenkaderfunctionaris bouw'. "Ik vind het mooie aan de opleiding dat je zo veel verschillende vakken krijgt. Als er een keer een wat mindere les tussenzit dan is er die dag vast een andere les die wel heel leuk is. Je leert heel veel verschillende dingen en ook wat de bouw allemaal voor mogelijkheden biedt." Mooi vindt hij ook dat je de theorie die je op school krijgt, tijdens de stages in de praktijk kunt toepassen. "Dan weet je waar je het voor leert."

Nog even doorleren

Als hij klaar is met 'Middenkaderfunctionaris bouw' wil Riley niet meteen aan het werk. "Eerst wil ik hbo doen, architectuur. Ik heb gemerkt dat dat me trekt. Niet zozeer de esthetische kant ervan, maar de techniek, constructies en berekeningen." Dat hij niet alleen maar stages in de architectuurrichting heeft gelopen, maar ook als uitvoerder, ziet hij als een plus. "Je hebt het allemaal een keer op de bouwplaats gezien, gevolgd en gedaan dus je weet hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Ik denk dat die kennis en ervaring prima van pas gaan komen bij de architectuuropleiding."

Vivianne Hahn
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 3 september 2024
Nieuw tv-seizoen 'De bouw maakt het' start 7 september

In het nieuwe seizoen van het RTL4-programma 'De bouw maakt het' duikt presentator Daan Nieber weer in de wereld van de bouw en infrastructuur. We krijgen een nieuw, exclusief kijkje achter de hekken van de bouwplaats en ontmoeten de passievolle bouwers die werken aan het Nederland van de toekomst. Van uitvoerder tot grondwerker en van hypermoderne 3D-printers tot historische restauratie: de bouw maakt het allemaal.

Dinsdag 3 september 2024
Bouwmensen Almelo laat tiny houses maken in introductieweek

Deze week markeert een spannende start voor 25 eerstejaarsleerlingen van Bouwmensen Almelo. Tijdens hun introductieweek zijn ze begonnen met een uniek project: het bouwen van tiny houses. Dit project biedt hen niet alleen een praktische kennismaking met de bouwsector, maar ook een kans om samen te werken en hun vaardigheden te ontwikkelen.

Dinsdag 27 augustus 2024
'Het gaat allemaal heel soepel met de opleiding'

Het werk leren van vakmensen is wat Sven Veltrop prachtig vindt. Met de BBL-opleiding voor timmerman en zijn leerbedrijf VDL Bouw & Onderhoud is hij dan ook met zijn neus in de boter gevallen. Het bouwbedrijf in Loosdrecht heeft een apart systeem opgetuigd om het leren in de praktijk perfect af te stemmen op de wensen van school.