Industriecoalitie: Zorg dat instroom mbo-techniek snel toeneemt
Woensdag 11 december 2024
De groeiende tekorten aan technische vakmensen in techniek, bouw, mobiliteit en energie bedreigen de vooruitgang op het gebied van maatschappelijke transities zoals de energietransitie en verduurzaming. Veel te weinig jongeren kiezen voor vakmanschap en technische studies. De Industriecoalitie, waarin we samenwerken met FME, Techniek Nederland, Koninklijke Metaalunie, WenB en BOVAG doen in aanloop naar het Kamerdebat over het mbo op 11 december vijf voorstellen om de instroom van technici te verbeteren.
1. Financiële prikkel
Motiveer de mbo-instellingen met een financiële prikkel om meer opleidingen aan te bieden die aansluiten bij beroepen in de tekortsectoren. Verhoog daarom de prijsfactor voor alle technische opleidingen in het mbo naar 1.8 en daarmee het relatief beschikbare budget voor technische opleidingen binnen een ROC. Maak het ook voor de studenten aantrekkelijker om te kiezen voor een technische opleiding. Denk aan het verlagen of vrijstellen van het school- en collegegeld, extra studiefinanciering voor studenten die kiezen voor de techniek en een diplomabonus voor technische studies.
2. Meer inzet hybride techniekopleiders
In de technische sector is grote behoefte aan nauwere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Stimuleer daarom de inzet van hybride techniekopleiders. Deze professionals combineren een baan in het onderwijs met een baan in de techniek. Hiervoor is het wel nodig om andere eisen aan hybride techniekopleiders te stellen, zoals op maat gemaakte bevoegdheden en financiële ondersteuning voor bedrijven via een Wet bevordering technisch onderwijs (WBTO) die salarisverschillen subsidieert.
3. Zet in op versterkte samenwerking mbo en opleidingsbedrijven.
Versterk de samenwerking tussen onderwijsinstellingen en opleidingsbedrijven. Door de combinatie van theoretische kennis vanuit het onderwijs en praktijkgerichte training bij opleidingsbedrijven, krijgen BOL-studenten essentiële praktijkervaring en worden BBL-studenten optimaal begeleid in een werk-leeromgeving. Voor zij-instromers biedt deze samenwerking flexibele en op maat gemaakte leertrajecten die hen snel voorbereiden op een carrière in de techniek.
4. Verbeter de overgang voor studenten die willen op- en doorstromen.
Om voortijdig schoolverlaters terug te dringen moet de aansluiting tussen mbo en hbo worden verbeterd. Dit kan door het afstemmen van curricula, meer duaal aanbod in het hbo, het aanbieden van doorstroomprogramma’s in de techniek, en het versterken van samenwerking tussen mbo- en hbo-instellingen en de technische opleidingsbedrijven.
5. Versterk praktijkgerichte trajecten en zet de beschikbare middelen effectiever in voor het BBL traject.
Regionale opleidingsbedrijven zijn dankzij hun kennis en praktijkervaring goed uitgerust om een goed aanbod van opleidingen te bieden aan zowel werknemers als werkgevers in de technieksector. Deze opleidingsbedrijven willen graag een versterkte rol spelen in het aanbieden van leven lang ontwikkelen (LLO) programma's, in nauwe samenwerking met reguliere onderwijsinstellingen.
Gerelateerd nieuws
Bij R.A. van Leeuwen zijn ze positief over de inzet en het enthousiasme van zij-instromers. In ons magazine vertelt medewerker Timmo de Weerd over zijn ervaringen bij dit bouwbedrijf, hier het verhaal van directeur Wouter Hegeman.
Afgelopen maanden stond in het teken van civiele techniek op het Dalton Lyceum Barendrecht. Leerlingen presenteerden deze week hun eindopdrachten voor de renovatie van de Heinenoordtunnel, een uitdaging die hen werd voorgelegd door Bouwend Nederland en Dura Vermeer.
De instroom in de bouw- en infrasector hapert. En volgens Bouwend Nederland-voorzitter Arno Visser is het letterlijk vijf voor twaalf. Juist nu moeten we jongeren enthousiast maken voor een toekomst in de infrastructuur. Met die boodschap viel vorige maand een brief op de mat bij directeuren en decanen van havo-scholen – precies in de periode dat studiekeuzes worden gemaakt. Het doel: jongeren laten zien hoe relevant, toekomstgericht én maatschappelijk onmisbaar een carrière in de bouw en infra is.