1. Home
  2. Nieuws
  3. Het gaat allemaal heel soepel met de opleiding

'Het gaat allemaal heel soepel met de opleiding'

Dinsdag 27 augustus 2024

Het werk leren van vakmensen is wat Sven Veltrop prachtig vindt. Met de BBL-opleiding voor timmerman en zijn leerbedrijf VDL Bouw & Onderhoud is hij dan ook met zijn neus in de boter gevallen. Het bouwbedrijf in Loosdrecht heeft een apart systeem opgetuigd om het leren in de praktijk perfect af te stemmen op de wensen van school.

Al toen hij vmbo deed wist Sven dat hij de bouw in wilde, timmerman wilde worden. Op de middelbare school ging hij in de vakantie mee met zijn stiefvader, helpen met het maken van aanbouwen, dakkapellen. Toen kwam ik erachter dat ik timmeren leuk vind. Ik kon toen nog niet veel, maar hij leerde me van alles. Dat vond ik mooi." Het was zo leuk dat Sven op het vmbo voor BWI koos; bij Bouwen Wonen, Interieur moest immers ook flink getimmerd worden. Logisch dus dat hij met zijn ouders op zoek ging naar een goede timmerman-opleiding om na het vmbo te volgen. "We kwamen uit op Bouwmensen Bussum. Lekker dicht bij huis, want ik woon in Loosdrecht."

Het echte werk

Sven koos voor timmerman niveau 2, een BBL-traject. "Ik kon ook BOL kiezen maar dan zou ik het praktijkwerk in de werkplaats bij Bouwmensen doen. Het leek mij leuker om bij een bedrijf te gaan werken, dan leer je meteen hoe het er in het echt aan toe gaat, met collega's en zo."

Een werkplek was snel geregeld, daar hoefde Bouwmensen niet eens bij te helpen. Bij ons in de buurt zag ik best wel vaak spandoeken van bouwbedrijf VDL Bouw & Onderhoud. Ze zitten ook in Loosdrecht en ze doen mooie klussen." Een telefoontje en een gesprek en het was geregeld.

Speciaal begeleidingstraject

Bij het BBL-traject is het de bedoeling dat de leerlingen alle praktijkopdrachten bij het leerbedrijf doen. Lukt dat met bepaalde opdrachten niet, dan kunnen ze daarvoor in de werkplaats bij Bouwmensen terecht. Dat kan weleens qua planning minder goed uitkomen, waardoor het allemaal minder voorspoedig verloopt. Bij Sven liep het allemaal van een leien dakje. Hij werkt nu twee jaar bij VDL Bouw & Onderhoud en hij heeft net zijn opleiding timmerman niveau 2 afgerond. Dat het allemaal zo vlotjes ging, ligt natuurlijk aan hem zelf, maar vooral ook aan VDL Bouw & Onderhoud. Het bedrijf heeft namelijk een speciaal traject ingericht om leerlingen te begeleiden.

Elke maand om de tafel

Spin in het web van dat traject is HR-professional Babs van der Pas. Ze deed aanvankelijk bij VDL Bouw & Onderhoud voornamelijk de administratie, maar met de groei van het bedrijf is dat meer geworden. "Ik ben zelf pedagoog dus ik heb altijd wel sterk de ontwikkeling van kinderen en jongeren in de gaten gehouden. Ik vond het leuk om dat ook hier te doen en daar iets voor op te zetten." Ze legt uit hoe VDL Bouw & Onderhoud de begeleiding van leerlingen aanpakt. "Elke maand hebben we een leerlingenoverleg. Dan komen alle leermeesters en leerlingen bij elkaar. We bespreken dan waar elke leerling staat in zijn ontwikkeling en wat handig is om de komende periode aan te werken. Daar kun je dan met de planning rekening mee houden. Soms moeten ze bijvoorbeeld van school een bepaalde opdracht doen terwijl de leermeester net op een heel ander soort project bezig is. Dan plannen we het zo in dat de leerling een keertje met een andere leermeester meegaat zodat hij die opdracht wel kan doen." Bijkomend voordeel van het maandelijkse overleg is dat het voor de leerlingen ook leuk is om met elkaar over hun ontwikkeling te praten. Dat het leerlingen in verschillende disciplines, van verschillende niveaus en verschillende opleidingsinstituten zijn, maakt niet uit, merkt Babs. "Ze trekken elkaar mee en motiveren elkaar."

Soepel samenwerken met school

Toen VDL Bouw & Onderhoud een jaar of drie, vier geleden met deze aanpak begon, was dat omdat het niet lekker liep. Het gebeurde regelmatig dat het aanbod van de theorie niet gelijk liep met wat een leerling bij het het bedrijf kon uitvoeren, dat school opdrachten gaf die de leerling op dat moment niet konden doen. Het schortte aan de communicatie tussen bedrijf en school om dat beter te stroomlijnen. "Dat is geen verwijt aan school hoor", benadrukt Babs. "Daar hebben ze het erg druk en dan is het moeilijk om elke leerling individueel te begeleiden. Als bedrijf zit je toch het dichtst op de ontwikkeling van de leerlingen, heb je goed zicht op waar ze staan en wat ze nodig hebben. Daarom leek het mij makkelijker en beter voor iedereen als wij als leerbedrijf zélf het initiatief kunnen nemen om aan te geven waar meer begeleiding nodig is." Babs onderhoudt zelf het contact met de scholen. Die schuiven ook nog twee, drie keer per jaar aan bij het leerlingenoverleg van VDL Bouw & Onderhoud. 

Positieve ervaringen

Zowel het bedrijf als de scholen zijn tevreden over hoe de aanpak uitpakt. "Het werkt echt veel positiever. We zien steeds meer dat leerlingen beter door de opleiding lopen, dat ze alles op tijd klaar hebben. Dat ligt natuurlijk aan de leerlingen zelf, maar ook aan dat wij als bedrijf beter weten wat er verwacht wordt en daar op kunnen inspelen." Uiteraard is het niet allemaal hosanna, met vier tot vijf leerlingen per jaar is het logisch dat VDL Bouw & Onderhoud ook wel eens een leerling heeft gehad bij wie het niet goed werkte en die zich niet prettig voelde bij de begeleiding. "Eigenlijk vond hij heel de opleiding niets en deed hij er niet veel voor", zegt Babs. "Dan gaat het natuurlijk niet goed en dat komt dan bij die maandelijkse overleggen wel op tafel te liggen waar iedereen bijzit. Dat was lastig. Hij is dan ook gestopt." 

Je moet het leuk maken

Sven is in ieder geval blij met de aanpak. "Dat overleg is wel handig, het gaat allemaal heel soepel met de opleiding. Het is ook leuk om er met de andere leerlingen over te praten. Soms krijg ik van jongens die al verder zijn met de opleiding tips hoe je een bepaalde opdracht voor school kan aanpakken." Dat hij af en toe met een andere leermeester mee moet, vindt hij niet erg. "Je leert van iedereen op een andere manier." Uitgeleerd is hij ook nog niet. Na de zomer gaat hij door met de niveau 3 opleiding timmerman allround. Wat hij daarna gaat doen, kan hij nog niet zeggen. "Ik denk niet dat ik meteen ga doorleren. Eerst maar een tijdje lekker werken, want ik vind timmeren heel leuk." Dat is ook het advies dat VDL Bouw & Onderhoud hem meegeeft én wat het bedrijf graag hoort. "Dat leerlingen het leuk blijven vinden, doorgaan en in het werkveld blijven, dat is wat we natuurlijk allemáál willen. Het is ook de reden waarom we zo'n begeleidingstraject hebben ingericht. Heel de branche maakt zich zorgen om personeel. Het beste is om er dan iets aan te doen zodat leerlingen deze opleiding willen gaan doen, het werkveld leuk vinden en er verder in willen."

Vivianne Hahn
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 20 augustus 2024
'Deze richting had ik twintig jaar geleden moeten kiezen!'

Het kan zij-instromers duizelen als ze voor de wereld van de techniek kiezen; de mogelijkheden zijn immers enorm. Marc Lagerwaard had veel aan Techstarter. Dankzij die oriëntatiecursus is de voormalig bankmedewerker nu begonnen aan de opleiding Built Environment bij Hogeschool Utrecht.

Dinsdag 13 augustus 2024
'Als uitvoerder moet je natuurlijk álles weten en kunnen'

Het akkerbouwbedrijf of de infra? Een jaar of twee geleden twijfelde Luca van der Vegt nog welke richting hij zou opgaan. Inmiddels heeft hij het eerste jaar van de versnelde opleiding Allround Vakman GWW afgerond en weet hij dat hij bij de infra op zijn plek is. "Je doet elke dag iets anders en je hebt goede doorgroeimogelijkheden." Zo hoopt hij over drie jaar het diploma Uitvoerder Bouw/infra op zak te hebben.

Maandag 12 augustus 2024
Drenthe zoekt leerbedrijven voor leerling-timmerman

De bouwsector in Noord-Nederland ziet een groeiend aantal jongeren interesse tonen in bouwberoepen, maar er is een tekort aan leerwerkplekken. Wat nu? "De branche moet verder kijken dan de dag van morgen."