Contactgroep VGM KAM leert erg veel van elkaar
Maandag 2 december 2024
De laatste bijeenkomst van 2024 van de contactgroep VGM KAM was weer een heel leerzame. Naast de informatieve presentatie door Volandis over de Schadelijke Stoffen Assistent was er donderdag 28 november ook veel leerzame input vanuit de leden zelf.
Opnieuw was er gekozen voor een Van der Valk hotel voor de bijeenkomst van de contactgroep VGM KAM. Ditmaal was het echter Haarlem in plaats van Zaanstreek. Zo’n twintig leden schoven aan, donderdag 28 november, voor een gevarieerd programma. De eerste presentatie werd verzorgd door Johan Timmerman van Volandis. Hij vertelde de veiligheidsfunctionarissen over de Schadelijke Stoffen Assistent. Met de app kunnen bedrijven op een eenvoudige manier de verplichte registratie van het gebruik van gevaarlijke stoffen doen. Aan de hand van een filmpje en screenshots liet Timmerman zien hoe de Schadelijke Stoffen Assistent werkt. Hij legde uit dat de databank van de app zo’n 2500 gevaarlijke stoffen bevat, maar dat hij zeker nog niet volledig is. Hoe meer bedrijven de assistent gaan gebruiken en ontbrekende stoffen toevoegen, hoe completer de databank wordt. Reden om de app, die Volandis in opdracht van CAO-partijen heeft ontwikkeld, niet te gebruiken, is er eigenlijk niet. Hij is eenvoudig om mee te werken en hij is gratis. Wie meer over de Schadelijke Stoffen Assistent-app wil weten, kan hier het webinar van Bouwend Nederland en Volandis terugkijken.
Gevraagd: meer aandacht voor cultuurverschillen
Martijn Koning van Bouwbedrijf de Nijs verzorgde het volgende deel van de bijeenkomst. Koning is zelf lid van de contactgroep VGM KAM. Hij nam zijn medeleden mee in het onderzoek dat hij deed naar de veiligheidsrisico’s met anderstaligen op de bouwplaats. Koning dook in die materie voor zijn scriptie voor de studie Hogere Veiligheidskunde. De contactgroep kreeg een aantal verrassende uitkomsten te horen. Wanneer het om anderstaligen gaat, wordt de focus meestal gelegd op taal. Veiligheidsinstructies worden in meerdere talen opgesteld, en er wordt veel met pictogrammen en tekeningen gewerkt. Voor cultuurverschillen is in de bouw en infra echter veel minder aandacht. En dat terwijl juist cultuurverschillen zoals de vaak heel andere kijk op hiërarchie, gelijkwaardigheid, individu en groep een groter veiligheidsrisico met zich meebrengen dan taalverschillen, zo leerde Koning tijdens zijn onderzoek. Een eyeopener voor zijn medeleden van de contactgroep VGM KAM. Die vonden het heel interessant en wilden graag meer weten. Vandaar dat Koning de uitkomsten van zijn onderzoek en de scriptie wel met de contactgroep wil delen.
Vertrouwde kring
Vast onderdeel van de bijeenkomsten is het delen van een praktijkcasus. Elke bijeenkomst vertelt een van de leden van de contactgroep over een ongeval binnen zijn of haar bedrijf. Dat is altijd spannend om te doen, maar omdat de groep al een flinke tijd bestaat en de leden elkaar inmiddels goed kennen, voelen de meesten zich er veilig genoeg voor. Ditmaal ging het om een incident met blijvend letsel tot gevolg. Het verhaal spitste zich vooral toe op de afhandeling. Er moet namelijk altijd onderzoek worden gedaan naar de toedracht van een ongeval. Bij een eerdere bijeenkomst had de Arbeidsinspectie uitleg gegeven over hoe je als bedrijf zélf dat onderzoek kan doen in plaats van dat aan de inspectie over te laten. Het bedrijf had voor zelfonderzoek gekozen en de veiligheidsfunctionaris kon goed uitleggen hoe dat verlopen was. De ervaringen waren overwegend positief. Weliswaar zit er best wel wat tijdsdruk op, maar de inspectie kijkt mee en kan hulp bieden. Voordeel is vooral dat je door zo’n zelfonderzoek veel meer betrokken raakt. Dat helpt het veiligheidsbewustzijn binnen het bedrijf te vergroten, en het kan helpen om met de traumatische ervaringen om te gaan. Ook dit deel van de bijeenkomst leverde weer interessante discussies op tussen de leden. En zoals gebruikelijk werden er allerlei nuttige tips gedeeld.
Wil je aansluiten?
In 2025 komt de contactgroep VGM KAM uiteraard weer bij elkaar. Datums en onderwerpen volgen nog. Heb je een onderwerp dat je op de agenda zou willen zien of wil je graag aansluiten bij de groep, stuur dan een mail naar Lenneke Neef van Bouwend Nederland.
Gerelateerd nieuws
Bent u een bouwbedrijf dat mbo-4 Bouwkunde afgestudeerden of werkenden in de bouw wil ondersteunen bij het behalen van hun hbo-diploma? Kom dan naar de inspiratiebijeenkomst op woensdag 11 december. Ontdek hoe medewerkers werk en leren kunnen combineren en krijg een voorproefje van onze 2 jarige HBO opleiding Bouwkunde.
Kunstmatige Intelligentie (AI) was het maandag 25 november het thema van de bijeenkomst van de contactgroep Digitalisering. Sprekende voorbeelden en ingewikkelde dilemma’s zorgden voor een levendige middag.
“In de stad Amsterdam alleen hebben we al voor de komende tweehonderd jaar werk aan de infrastructuur. Denk maar aan al die bruggen, wegen en kades die onderhouden, vervangen of gerenoveerd moeten worden.” Aan het woord is Ivo van Oosterhout, directeur Techniek en Technologie bij het ROC van Amsterdam. Hij is dan ook verheugd dat vanaf januari 2025 de nieuwe MBO-opleiding Grond- Weg- en Waterbouw start in de hoofdstad. “Dit is het resultaat van een goede publiek-private samenwerking. Alle betrokken partijen hebben de noodzaak gezien om goede vakmensen op te leiden in de stad.”