Boeiende bijeenkomst in de bollenstreek voor Infraplatform
Maandag 29 april 2024
Infraplatform Randstad Noord sloeg donderdag 25 april twee vliegen in een klap. Bij lidbedrijf AW-Groep in Hillegom werd de ledenvergadering gecombineerd met interessante en informatieve presentaties. Duurzaamheid was de rode draad.
Zo’n dertig leden van het Infraplatform Randstad Noord waren donderdag 25 april naar Hillegom gekomen voor de ledenbijeenkomst. Gastheer was een van hun mede-leden, de AW-Groep. De ontvangst was in de voormalige watertoren die het multidisciplinaire bedrijf een aantal jaren geleden aankocht en heeft opgeknapt. Lars Bouwman, architect in dienst van de AW-groep, vertelde over het gebouw en de verbouwing ervan. De watertoren is niet meer als watervoorziening in gebruik, maar als bedrijfsverzamelgebouw en conferentie-/evenementenlocatie. Er zijn een paar verdiepingsvloeren in de toren gemaakt met werk- en vergaderruimtes. In het voormalige waterbassin is met een bescheiden podium en een ronde tribune een opstelling gemaakt voor presentaties en kleine concertjes.
Klimaatadaptief en natuurinclusief
AW-Groep, dat zelf geen kantoor houdt in de watertoren maar in de aanbouw, heeft bij de transformatie heel nadrukkelijk voor een duurzame insteek gekozen. Zo is een deel van het materiaal van de watertoren hergebruikt bij de verbouwing. Met het oog op klimaatadaptatie is er een daktuin gemaakt en rondom het gebouw groeien en bloeien het hele jaar door planten en bloemen, wat de biodiversiteit bevordert.
Betoninnovaties
De duurzame aanpak van de verbouwing staat niet op zichzelf. AW-Groep is mede-eigenaar van de betoncentrale waar het zogeheten duurzame Bollenbeton wordt gemaakt. De betoncentrale ligt op het terrein naast de watertoren dus de leden konden ook daar een kijkje nemen. Tijdens die rondleiding kregen ze tekst en uitleg over de productie van het bouwmateriaal. Bij de vervaardiging van Bollenbeton wordt voor een deel schoon sloopafval gebruikt. Grote brekers vergruizen het materiaal waarop het wordt hergebruikt voor nieuwe betonmortel. Helemaal CO2-neutraal is Bollenbeton nog niet, maar er worden steeds meer innovatieve stappen gezet om de CO2-uitstoot ervan zo laag mogelijk te maken.
Kansen voor waterstof?
Na de boeiende en informatieve rondleiding volgde de ledenvergadering. In het voormalige waterbassin werd teruggeblikt op 2023 en vooruitgekeken naar wat er voor 2024 op het programma staat. Aansluitend verzorgde Beerenschot een presentatie (hier te downloaden) over de kansen van waterstof waar het gaat om emissieloos bouwen. Daarbij ging het met name om het materieel waar de infrabedrijven mee werken; van kleine walsjes en vorkheftrucks tot grote kraanmachines. De uitleg maakte duidelijk dat vooral bij het grote materieel waterstof een rol kan spelen omdat elektrificeren daarvoor nog vaak een grote uitdaging blijkt. Daarnaast lijkt de netcongestie de kansen voor materieel op waterstof in plaats van elektrisch materieel ook te vergroten. Evengoed waren de aanwezigen ook sceptisch over waterstof, met name omdat voor de productie ervan nog altijd gas wordt gebruikt. Elektrisch materieel lijkt voor de meesten de voorkeur te krijgen bij de overgang naar emissieloos bouwen.
Excursie in juli
De aangename bijeenkomst werd afgesloten met alle gelegenheid om te netwerken tijdens de borrel en het smakelijke walking dinner. De volgende bijeenkomst van het Infraplatform RRN is op 4 juli. Meer informatie over deze excursie volgt binnenkort.
Gerelateerd nieuws
“In de stad Amsterdam alleen hebben we al voor de komende tweehonderd jaar werk aan de infrastructuur. Denk maar aan al die bruggen, wegen en kades die onderhouden, vervangen of gerenoveerd moeten worden.” Aan het woord is Ivo van Oosterhout, directeur Techniek en Technologie bij het ROC van Amsterdam. Hij is dan ook verheugd dat vanaf januari 2025 de nieuwe MBO-opleiding Grond- Weg- en Waterbouw start in de hoofdstad. “Dit is het resultaat van een goede publiek-private samenwerking. Alle betrokken partijen hebben de noodzaak gezien om goede vakmensen op te leiden in de stad.”
Op landgoed Wickevoort in Cruquius wordt hard gewerkt om veel woningzoekenden aan een nieuw thuis te helpen. Snelheid en duurzaamheid zijn hier het adagium. We namen minister Keijzer mee naar een bouwplaats om te laten zien welke mogelijkheden we hebben om de woningbouw te versnellen. Onze voorzitter Arno Visser: "Een bezwaar van een enkel persoon mag niet het geluk van duizenden woningzoekenden in de weg staan. Het is tijd dat het recht op een dak boven je hoofd zwaarder gaat wegen dan het recht op uitzicht."
Onder de indruk waren ze donderdag 7 november, de leden van afdeling Midden-Holland en AVHM. De najaarsexcursie bracht ze naar Hyde Park; niet in Londen maar in Hoofddorp. Daar wordt in razend tempo een compleet nieuwe woonwijk gerealiseerd.