Geanimeerde discussies over de Veiligheidsladder
Maandag 11 november 2024
De Veiligheidsladder stond donderdag 7 november centraal bij de bijeenkomst van de contactgroep KAM Regio Oost. Orly Polak, schrijfster van het boek ‘Samen klimmen op de Veiligheidsladder naar trede 3’, gaf de deelnemers veel nuttige tips en handvatten voor een goede veiligheidscultuur.
Zo’n dertig à veertig belangstellenden waren er donderdag 7 november naar Van der Valk in Ugchelen gekomen voor de bijeenkomst van de contactgroep KAM. Na de start in mei was het de tweede keer dat de contactgroep bijeenkwam. Veel deelnemers van deze bijeenkomst waren er die vorige keer ook bij, maar er waren ook de nodige nieuwe gezichten te zien.
KAM contactgroep in vogelvlucht
Jim van den Noort, veiligheidscoördinator bij BINX Smartility uit Groenlo en lid van de ledengroep Veiligheid, heette iedereen welkom. Hij legde nog even kort het doel van de contactgroep uit. Het gaat vooral om het verspreiden en ophalen van informatie over veiligheid, kennis over het onderwerp vergroten en het bevorderen van het onderlinge contact tussen de veiligheidscoördinatoren in de regio. Ook gaf Van den Noort een korte terugkoppeling van wat in de ledengroep Veiligheid is besproken. Zo kon hij de aanwezigen blij maken met het nieuws dat er een Veiligheidsmodule is ontwikkeld voor de bouwgerelateerde MBO-opleidingen. Leerlingen zijn dus niet langer afhankelijk van VCA om hun kennis over veiligheid op peil te brengen, maar krijgen dat al tijdens hun studie mee. Ook de Bewust Veilig Dag kwam ter sprake. Die staat, zoals gebruikelijk, gepland voor de derde woensdag van maart; 27 maart 2025.
Veiligheidscultuur onder de loep
Het hoofdprogramma werd verzorgd door Orly Polak. Zij schreef het boek ‘Samen klimmen op de Veiligheidsladder naar trede 3’. De veiligheidsexpert/auteur legde uit wat de veiligheidsladder is en wat de belangrijkste eisen van de Veiligheidsladder zijn. Ze ging in op hoe je je bedrijf kunt organiseren om op de Veiligheidsladder te kunnen klimmen. Veel aandacht was er voor veiligheidscultuur; wat het is, hoe het ontstaat en hoe je het kunt sturen en kunt zorgen dat het personeel erin meegaat.
“Hoe doen jullie dat?”
Polak maakte er een interactieve ochtend van door de deelnemers in groepjes aan het werk te zetten met een aantal opdrachten. Zo moesten bijvoorbeeld actuele risico’s in de branche worden benoemd. De opdracht was om vervolgens kort te formuleren hoe je die risico’s in je eigen bedrijf zou kunnen aanpakken, wat beheersmaatregelen zouden kunnen zijn. Ook de diverse taken en verantwoordelijkheden voor de verschillende rollen binnen een projectteam kwamen daarbij aan bod, alsmede wat dan het gewenste gedrag erbij is.
Levendige workshops
Tijdens de werksessies werd er intensief gediscussieerd Als de tijd niet goed in de gaten was gehouden, dan hadden de deelnemers daar uren mee kunnen doorgaan, zo gedreven bleken de KAM functionarissen. Die interactieve sfeer maakte goed duidelijk hoe zinvol de deelnemers deze bijeenkomsten vinden en hoe groot de behoefte is om ervaringen met collega’s van soms heel andere bedrijven uit te wisselen. Zonder twijfel zijn er bij de volgende bijeenkomst dus weer veel deelnemers. Aan het programma zal het niet liggen want dat zal worden samengesteld aan de hand van voorstellen die de KAM functionarissen zelf hebben aangedragen.
Aanmelden voor de volgende bijeenkomst
De volgende contactgroep KAM staat gepland voor donderdag 22 mei 2025. Wil je er dan ook bij zijn? Iedereen die zich binnen zijn of haar bedrijf met de coördinatie/organisatie van veiligheid bezighoudt, is van harte welkom om aan de bijeenkomsten deel te nemen. Aanmelden kan via m.lacroix@bouwendnederland.nl.
Gerelateerd nieuws
95 jaar. Dat is de verjaardag die Timmer- en Aannemersbedrijf Westendorp uit De Heurne in Gelderland afgelopen augustus vierde. Maar liefst vier generaties Westendorp brachten het bedrijf tot een betrouwbare specialist in de Achterhoek, waar klanten steeds terug komen. "Het is mooi om woningen in de buurt tegen te komen die mijn opa gebouwd heeft en die wij nu mogen onderhouden of renoveren", aldus Gerard Westendorp, derde generatie.
Dons en Troost bouwde voor Defensie een gezondheidscentrum in de Veluwse bossen, bij ‘t Harde. Het gebouw is klimaatbestendig en natuurinclusief dankzij onder meer groene daken, geïntegreerde nestkasten en wadi’s op het terrein. Daarnaast is het project emissiearm uitgevoerd. Een leerzaam en intensief traject, vertelt projectleider Jeannette Dons.
Op maandag 25 november 2024 organiseert de afdeling Achterhoek en Bouwmensen Gelderland Oost haar jaarlijkse algemene ledenvergadering. De locatie is dit keer het stadion van De Graafschap. Een speciale gast, Hans van Breukelen, zal de leden 'op de Vijverberg', meenemen in een motiverend verhaal. Daarnaast worden de leden bijgepraat over actuele ontwikkelingen.