1. Home
  2. Nieuws
  3. Afdeling zwollegenemuiden te gast bij woningfabriek fijn wonen

Afdeling Zwolle/Genemuiden te gast bij woningfabriek 'Fijn Wonen'

Maandag 2 december 2024

In een wonderschoon winters landschap vertrok de Afdeling Zwolle/Genemuiden op 22 november richting het noorden om in Heerenveen de woningfabriek 'Fijn Wonen' van Van Wijnen aan het werk te zien. Voordat we werden meegenomen op tour in de fabriek zelf, werden we meegenomen in het zeer interessante verhaal achter de fabriek.

Een groot aantal leden van de afdeling was naar Heerenveen gekomen om de fabriek te zien; de fabriek van Van Wijnen waar industrieel woningen worden gefabriceerd. Na een warm welkom (met koffie én een Friese lekkernij) werden we uitgebreid geïnformeerd over de wijze waarop Van Wijnen, vanuit de grote noodzaak voor woningen, de handschoen heeft opgepakt om in korte tijd een grote hoeveelheid woningen te kunnen leveren. Zij zijn hiervoor een zeer vernieuwende weg ingeslagen wat heeft geresulteerd in de fabriek zoals die er nu staat. In de fabriek kunnen wel 4.000 (!) woningen per jaar worden gefabriceerd en wanneer ze aankomen op hun bestemming staan ze binnen 1 dag!

Meer, Beter met Minder

De vraag die er lag voor de markt was duidelijk. Er moeten veel woningen komen en snel. 'Hoe komen we daar?' is de vraag die ze zich bij Van Wijnen stelden. Wij hoorden tijdens een ontzettend interessante presentatie hun antwoord: 'meer, beter met minder'. Wat houdt dit in? De aantallen en omzet moet omhoog en dit kan ook wanneer je processen standaardiseert, automatiseert en slim inricht. Vervolgens werd uitgelegd hoe je daarmee zelfs een kwaliteitsslag kan maken. Zo kan de kwaliteit beter gewaarborgd worden met een gestandaardiseerd proces. Ook kan je efficiënter werken en beter analyseren waar je risico's liggen. Ten slotte resulteert dit in minder ongevallen, minder afval, minder CO2 en ga zo nog maar even door. Er valt dus een hoop winst te behalen door fabrieksmatig te bouwen.

Automatisering zonder eenheidsworst

Men heeft bij een fabrieksmatig proces misschien het idee dat het zorgt voor een standaard product met weinig mogelijkheden tot variatie. Het tegendeel wordt bewezen. Het is verbazingwekkend hoeveel verschillende woningen, van grondgebonden tot appartement en van romantisch tot modern, allemaal mogelijk zijn en allemaal gemaakt kunnen worden in de fabriek. De onderliggende software is de sleutel hiervoor. Deze zorgt dat tal van variatiemogelijkheden, binnen bepaalde standaarden, kunnen worden gecombineerd om vervolgens te resulteren in ongelofelijk veel keuzes aan eindproducten. Zo hoeft er eigenlijk op niks ingeleverd te worden.

De fabriek in

Van de theorie gingen we ten slotte over op de praktijk. De veiligheidsschoenen gingen aan, helmen op, hesjes aan en zo vertrokken we als groep richting de ingang van de fabriek. We zagen met eigen ogen het proces en werden geïntroduceerd aan een aantal slimmigheden daarbij. Zo waren de automatische lasmachines ingesteld om te werken in interval om het elektriciteitsnet gelijkmatig te belasten en werd gekeken hoe de platformen voor het storten van beton zo efficiënt mogelijk ingericht konden worden met zoveel mogelijk elementen. Bij het storten van het beton was het ontzettend leuk om al goed te kunnen herkennen waar we naar keken. Zo zagen we een vloer van een bovenverdieping waar al vloerverwarming in zat en elektra voor de verlichting beneden. Weer een stukje verderop zagen we al muren die kant en klaar waren met de gevelstenen erop en de kozijnen en ramen erin. Nog even tot ze ingeladen konden worden om op de bouwplaats in elkaar gezet te worden.

Werken aan de toekomst

Na een hoop gehoord en gezien te hebben, was het einde in zicht. We werden de fabriek uitgeleid en er was nog ruimte voor wat laatste vragen. Er werd nog kort gesproken over de toekomst van het industrieel bouwen. Het is niet niks als je aan iets nieuws begint en je loopt tegen een hoop uitdagingen aan. Gelukkig zijn een hoop uitdagingen al overwonnen en we zien het enthousiasme waarmee Van Wijnen doorbouwt aan het bouwen van de toekomst. Hoe groot de rol van industriële bouw precies gaat worden, is iets wat we met zijn allen zullen gaan meemaken. De gehele afdeling is in ieder geval in de tussentijd flink onder de indruk.

Jessie Mons-Vuulink
Adviseur markt & overheid - Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 21 januari 2025
'Het is een cadeautje om met mijn vader samen te werken'

"Mijn ouders hebben ons altijd vrijgelaten om te kiezen of we in het familiebedrijf wilden werken," vertelt Merle Scholte op Reimer. "Ondanks dat ik tijdens mijn jeugd eigenlijk nooit die ambitie had, besloten mijn partner Lex en ik na afronden van onze studies om toch in het bedrijf te stappen. We werden met open armen ontvangen." Sinds 2016 zijn zij als derde generatie werkzaam in het mooie familiebedrijf Scholte op Reimer uit Vasse.

Zondag 19 januari 2025
Schipper Bosch en Karbouw pionieren in Wolfheze met slim energiesysteem

De Open Hofkerk is een beeldbepalend gebouw in Wolfheze. Ontwikkelaar Schipper Bosch en bouwbedrijf Karbouw gebruikten deze bijzondere locatie voor een experimenteel project. Naast vier woningen in de kerk zijn vier grondgebonden, duurzame houtbouwwoningen neergezet. En omdat het toch al een bijzonder project is, gebruikt het slimme energiesysteem waterstof als energiedrager. Pieter Pfeiffer, projectleider bij Schipper Bosch en Patrice Soffers, commercieel directeur bij Karbouw, vertellen enthousiast over deze proeftuin met technologie die nog volop in ontwikkeling is.

Dinsdag 7 januari 2025
Drie generaties Bouwbedrijf Meekes: een gevestigde naam

"Het mooiste aan ons bedrijf vind ik dat we heel divers werk uitvoeren en geen enkele klus hetzelfde is," vertelt Sven Meekes, directeur van het gelijknamige bouwbedrijf uit Zwolle bij Groenlo. "Hier legde een peetoom van mijn overgrootvader de basis voor een timmerbedrijf. Hij leefde van 1838 tot 1918. Mijn opa ging na de Tweede Wereldoorlog met zijn neef in een maatschap en startte daarmee het bouwbedrijf." Heden ten dage houdt Bouwbedrijf Meekes zich bezig met nieuwbouw, renovatie, verbouwingen en onderhoud binnen een straal van circa 50 kilometer van Groenlo.