Rinkelende opening Sliepe yn 'e takomst
Maandag 12 februari 2024
In een bomvol Biosintrum gaven wethouder Bauke Dam van Gemeente Súdwest-Fryslân en Gerrit Hiemstra, vorige week dinsdag het ‘startschot’ voor het project Sliepe yn 'e takomst, door symbolisch een rinkelende wekker uit te zetten.
Sliepe yn 'e takomst is een uniek samenwerkingsproject tussen de gastvrijheidsondernemers, bouw en architecten in Provincie Fryslân op het gebied van biobased en circulair bouwen. De 5 samenwerkende partijen in dit project zijn; Koninklijke Bouwend Nederland , Toerisme Alliantie Friesland (TAF), St. Samenwerkende Bouwbedrijven Friesland (SBF), Circulair Friesland & Gemeente Súdwest-Fryslân,
Biobased en circulair bouwen
Met dit project wordt ingezet op een nauwe samenwerking tussen 7 Friese aannemers, recreatieondernemers, architecten én het onderwijs (o.a. Firda en NHL Stenden Hogeschool Toekomstbouwers Friesland) met als doel kennis verkrijgen en delen op het gebied van biobased/circulaire bouwen voor/in de Friese gastvrijheidssector. Het project draagt bij aan het verbeteren en in samenhang ontwikkelen van alle zeven pijlers van de circulaire economie; energie, water, materiaal, biodiversiteit én welzijn, naast maatschappelijk bijdrage en de extra waarden aan de hand van het verhaal, cultuur en kwaliteiten van Friesland.
7 ontwerpen en kennisbank
Met veel enthousiasme zijn de teams aan elkaar voorgesteld en zijn de eerste ideeën – van cocon tot woonark – al gepresenteerd. Eind juli moeten alle teams een ontwerp klaar hebben, welke tijdens een grote oploop in september in Theater Sneek gepresenteerd zullen worden. Alle kennis die tijdens het proces en het ontwerpen door de teams is opgedaan wordt ter beschikking gesteld via een online platform op de site van Circulair Friesland. Oarshûs (Gerrit Hiemstra, Doeke van Wieren en Nicolaas van Everdingen) begeleidt de teams tijdens dit ontwikkeltraject.
Deelnemende teams
De 7 teams bestaan uit; Camping Vrijhaven, Bouwbedrijf Heeringa, Buro Grooter, Camping It Wiid , ECOhûs Fryslân, Alynia Architecten, Smûk Recreatie, Bouwbedrijf P.R. de Jong, Wind Architecten Adviseurs BV,Recreatiepark de Jerden, Bouwbedrijf Postma, Zantman Architecten,recreatiecentrum "De Rakken" Woudsend, Kramer's Bouwbedrijf Friesland BV, Achterbosch Architecten, Recreatiepark De Uilenburg, hekstra, Borren Staalenhoef Architecten, Súdermar Planontwikkeling, AGRICOLA BOUW B.V., INBO.
Voortgang project
De teams gaan nu hard aan de slag met het verder vormgeven van de ontwerpen. Eind april wordt er nog een tussentijdse bijeenkomst georganiseerd waarbij het elkaar inspireren en kennis uitwisseling centraal staat. Op 24 september worden de ontwerpen tijdens een spetterende bijeenkomst gepresenteerd. Wordt vervolgd!
Gerelateerd nieuws
Op 7 maart vond niet alleen de Bouwvrouwendag in regio Noord plaats. Met alle respect! Een veilig en prettig leerklimaat was de andere bijeenkomst waar sociale veiligheid op de werkplaats de hoofdmoot vormde. “Tijdens je stage moet je gewoon jezelf kunnen zijn zonder je te veel te hoeven aanpassen.”
Op 27 februari vond de achtste editie van de bijeenkomst plaats die jaarlijks door Stadswerk, NLingenieurs en Bouwend Nederland wordt geïnitieerd. In totaal kwamen er ruim 50 geïnteresseerden af op dit GWW-event waarbij Paviljoen Sterrebos in Groningen wederom gastheer was. Over Russische tanks, zandputten en het Gronings volkslied.
Binnen de Provincie Drenthe staat de komende periode een aantal belangrijke debatten over de infrastructuur op de agenda. Deze gespreksonderwerpen waren onder meer voor de VVD Drenthe en enkele gemeentelijke VVD-fracties aanleiding om contact met Bouwend Nederland te leggen. “Het initiatief kwam eigenlijk van onze ex-collega Kees Vianen, fractievoorzitter van de VVD in Drenthe”, begint Yannick Bos, adviseur markt & overheid van de Regio Noord. “Hij sprak recentelijk met Gerard Hoiting die onlangs nog zitting had in het Platform Infra Noord-bestuur. Voor de VVD Drenthe breekt een belangrijke periode aan waarbij knopen moeten worden doorgehakt: welke budgetten worden aan het onderhoud van welke infraprojecten toegekend? Maar ook de N34 staat daarbij op de agenda: wat kan wel en wat niet? En zou een verdubbeling de problematiek rondom knooppunt Gieten oplossen? Zodoende hebben we het initiatief genomen tot een infragesprek ‘op locatie’.”