1. Home
  2. Nieuws
  3. Op zoek naar meer uitvoeringskracht voor innovaties

Op zoek naar meer uitvoeringskracht voor innovaties

Dinsdag 20 augustus 2024

De vinding ligt op de plank, de seinen staan op groen, het team staat op scherp, maar steeds opnieuw komt er iets tussen. Veel mkb'ers in de bouw en infra zullen deze situatie herkennen: innovatie komt vaak maar slecht op gang door de drukte van alledag. De Hanzehogeschool Groningen wil met Regio Noord helpen de uitvoerende innovatiekracht bij mkb-bedrijven te vergroten.

Volgens Mira Bloemen-Bekx, lector Regionaal Innovatievermogen van de Hanze, weten de meeste mkb'ers dat innovatie nodig is voor de continuïteit en het succes van hun onderneming: "Innoveren is echter een vaardigheid die je moet beheersen. Het gaat niet alleen om het idee voor een product of dienst, maar vooral om de kracht van jezelf en je organisatie om dat idee succesvol verder te brengen."

Kopgroep

De Hanze, die naast onderwijs ook aan praktijkgericht onderzoek doet, is daarom begonnen met het project 'Grip op innovatie'. Regio Noord doet eraan mee, net als de Metaalunie. Regio Noord leverde twee mkb-ondernemingen aan die nu meewerken aan een profiel dat beschrijft wat een innovatief bedrijf nu precies onderscheidt van andere bedrijven. Bloemen-Bekx noemt deze bedrijven 'de kopgroep van het peloton. "We willen hun succesformule vastleggen."

Oplossingen

Na de zomervakantie volgt de tweede fase waarin lidbedrijven die voldoen aan het opgestelde profiel worden uitgenodigd voor deelname aan het project. Bloemen-Bekx: "We denken aan een groep van zo’n vijftien bedrijven. Dus als er bouwbedrijven zijn die hun innovatiekracht willen verbeteren, dan kunnen ze zich melden bij Regio Noord. Met deze groep onderzoeken we hindernissen en leveren we ook oplossingen."

DNA

In de derde fase worden de oplossingen uitgewerkt in steun vanuit de brancheverenigingen en wellicht ook vanuit de hogeschool. Bloemen-Bekx verwacht dat 'Grip op innovatie' iets zal toevoegen aan bestaande en nieuwe leer- en verbeteringstrajecten die de brancheverenigingen aanbieden. "Het doel is dat de innovatieve vaardigheden als het ware in het bedrijfs-DNA komen te zitten zodat er een werksfeer van permanente verbetering ontstaat."

Deelnemer HuneBouw: 'Draagvlak innovaties vergroten'

Aannemingsbedrijf HuneBouw in Hoogeveen zit in de kopgroep van het innovatieproject van Regio Noord en de Hanzehogeschool Groningen. Volgens directielid Jeroen Graveland komt dat allereerst door persoonlijke interesse. "Mijn broer en ik vinden innovatie essentieel voor de continuïteit van ons familiebedrijf. We richten ons momenteel vooral op ICT. We hebben net een ERP-programma geïmplementeerd waarmee de planning en procesvoering van het bedrijf veel eenvoudiger en efficiënter is geworden. Het Hanze-project is voor ons bedrijf een ideale manier om inspiratie op te doen over hoe we innovaties dieper in de haarvaten van het bedrijf kunnen krijgen. Daarmee vergroten we het draagvlak van innovaties in de organisatie."

Kim van der Zande
Verenigingsmanager Drenthe en Groningen
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 19 augustus 2024
Subsidieregeling QOP in gemeenten Achtkarspelen, Noardeast-Fryslân, Dantumadiel en Tytsjerksteradiel geopend voor aanvragen >25.000 euro van 1 september tot en met 31 oktober

De Regiodeal Noordoost-Fryslân, waaraan de gemeenten Achtkarspelen, Noardeast-Fryslân, Dantumadiel en Tytsjerksteradiel deelnemen, richt zich op het creëren van een vitale en krachtige regio waar het aangenaam is om te wonen, werken, leren en recreëren. Om dit te bereiken, zijn de subsidieregeling ‘Versnellingsagenda’ en het projectbureau QOP opgericht. Via deze weg wordt geld uit de Regiodeal beschikbaar gesteld voor projecten die de regionale economie stimuleren. Tot medio 2025 is het mogelijk om bedragen tot 25.000 euro aan te vragen. Van 1 september tot en met 31 oktober 2024 is het echter ook mogelijk om bedragen boven de 25.000 euro aan te vragen.

Dinsdag 13 augustus 2024
'Als uitvoerder moet je natuurlijk álles weten en kunnen'

Het akkerbouwbedrijf of de infra? Een jaar of twee geleden twijfelde Luca van der Vegt nog welke richting hij zou opgaan. Inmiddels heeft hij het eerste jaar van de versnelde opleiding Allround Vakman GWW afgerond en weet hij dat hij bij de infra op zijn plek is. "Je doet elke dag iets anders en je hebt goede doorgroeimogelijkheden." Zo hoopt hij over drie jaar het diploma Uitvoerder Bouw/infra op zak te hebben.

Maandag 12 augustus 2024
Drenthe zoekt leerbedrijven voor leerling-timmerman

De bouwsector in Noord-Nederland ziet een groeiend aantal jongeren interesse tonen in bouwberoepen, maar er is een tekort aan leerwerkplekken. Wat nu? "De branche moet verder kijken dan de dag van morgen."