1. Home
  2. Nieuws
  3. Drenthe zoekt leerbedrijven voor leerling timmerman

Drenthe zoekt leerbedrijven voor leerling-timmerman

Maandag 12 augustus 2024

De bouwsector in Noord-Nederland ziet een groeiend aantal jongeren interesse tonen in bouwberoepen, maar er is een tekort aan leerwerkplekken. Wat nu? "De branche moet verder kijken dan de dag van morgen."

De jarenlange investeringen om in Noord-Nederland meer jongeren te enthousiasmeren voor de bouw, lijken zijn vruchten af te werpen. Tegelijk dient zich een nieuwe uitdaging aan. Doordat de stikstofcrisis veel projecten heeft stilgelegd, hebben leerbedrijven niet voldoende werk om leerlingen aan te nemen, zegt Johannes Noor, directeur bij Bouwmensen Drenthe Noord-West Overijssel. "We willen leerlingen niet vasthouden in de werkplaats. Leerlingen die geen leerwerkplek kunnen krijgen, gaan de branche uit en aan de slag in de installatiebranche, of elders."

Bouwopgave

"Dat terwijl het zo belangrijk is om leerlingen te blijven opleiden", benadrukt Dina Griemink, adviseur onderwijs & arbeidsmarkt bij Regio Noord. "De huidige dip in de markt is tijdelijk. Door het woningtekort en de energietransitie ligt er nog steeds een enorme bouwopgave. Tegelijk is zo'n 25 procent van de werkenden in de bouwsector in Noord-Nederland 55 jaar of ouder. Dit zijn ervaren mensen die binnenkort gaan uitstromen. We hebben dus goed opgeleide leerlingen nodig."

Voorbij de waan van de dag

Bouwbedrijven zouden er daarom goed aan doen om bewust verder te kijken dan de dag van morgen, vervolgt Griemink. "Men denkt: we komen wel weer aan mensen. We zien echt wat veranderen in de toch al krappe arbeidsmarkt. De beroepsbevolking krimpt en jongeren werken steeds minder vaak jarenlang bij dezelfde baas. De arbeids- mobiliteit tussen sectoren is aanzienlijk, de uitstroom uit de bouw naar andere sectoren is tien procent. Er is dus misschien nu niet voldoende werk om mensen op te leiden, maar we hebben ze straks wel heel hard nodig. We moeten het zien als een investering in de toekomst."

Stagnerende groei

Uitdagingen voor de bouw zijn er in de toekomst nog steeds legio, benadrukken de cijfers. Ondanks het huidige overschot aan leerlingen dat Bouwmensen in Drenthe ziet, neemt de langetermijn- prognose van mbo-techniekopleidingen door demografische ontwikkelingen nog steeds op alle niveaus af: Landelijk zakt het aantal aanmeldingen naar verwachting van 70.000 in 2020, naar 58.000 in 2038. Een ander punt van zorg is dat door het lage aantal aanmeldingen de opleidingen voor niche bouw- en infraberoepen moeizaam of niet overeind te houden zijn.

Blijf opleiden

Leerlingen brengen meer mee dan alleen continuïteit, voegt Noor toe: "Jonge mensen nemen actuele vakkennis, nieuwe dynamiek en nieuwe manieren van werken mee. Je neemt als bedrijf niet alleen je maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar je blijft als bedrijf ook meer betrokken bij opleiding en onderwijs in de regio. In de economische crisis zag je ook een groot verschil: de aannemers die bleven opleiden, waren daarna spekkoper. Jongeren keren toch sneller terug naar hun leerwerkplek."

Dina Griemink
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 27 augustus 2024
'Het gaat allemaal heel soepel met de opleiding'

Het werk leren van vakmensen is wat Sven Veltrop prachtig vindt. Met de BBL-opleiding voor timmerman en zijn leerbedrijf VDL Bouw & Onderhoud is hij dan ook met zijn neus in de boter gevallen. Het bouwbedrijf in Loosdrecht heeft een apart systeem opgetuigd om het leren in de praktijk perfect af te stemmen op de wensen van school.

Dinsdag 20 augustus 2024
Op zoek naar meer uitvoeringskracht voor innovaties

De vinding ligt op de plank, de seinen staan op groen, het team staat op scherp, maar steeds opnieuw komt er iets tussen. Veel mkb'ers in de bouw en infra zullen deze situatie herkennen: innovatie komt vaak maar slecht op gang door de drukte van alledag. De Hanzehogeschool Groningen wil met Regio Noord helpen de uitvoerende innovatiekracht bij mkb-bedrijven te vergroten.

Dinsdag 20 augustus 2024
'Deze richting had ik twintig jaar geleden moeten kiezen!'

Het kan zij-instromers duizelen als ze voor de wereld van de techniek kiezen; de mogelijkheden zijn immers enorm. Marc Lagerwaard had veel aan Techstarter. Dankzij die oriëntatiecursus is de voormalig bankmedewerker nu begonnen aan de opleiding Built Environment bij Hogeschool Utrecht.