1. Home
  2. Nieuws
  3. De krachtige impact van bliksemstages op jongeren

De krachtige impact van Bliksemstages op jongeren

Dinsdag 3 december 2024

Twee bouwbedrijven, elf leerlingen. JINC, de landelijke non-profitorganisatie die streeft naar gelijke kansen op de arbeidsmarkt voor álle jongeren, bracht hen bij elkaar. Via een Bliksemstage liepen leerlingen van de sector Techniek van de Curio praktijkschool een ochtend mee bij twee bouwbedrijven in Etten-Leur en Breda.

“Ietwat in hun schulp gekropen liepen vijf leerlingen ons bouwbedrijf binnen voor de Bliksemstage”, begint Bas Valk, projectleider bij Bouwbedrijf Gelens in Etten-Leur. “Sommigen hadden affiniteit met de bouw, anderen wisten nog niet welke richting ze zouden kiezen. Samen met medewerkers van JINC hebben we de ochtend vormgegeven. Zij hebben twintig jaar ervaring met het organiseren van deze Bliksemstages en ze gaven ons voorbeelden en handvatten. We wilden deze leerlingen, die vaak uit een kansarme omgeving komen, graag een kijkje in de keuken geven. Tegelijkertijd hebben we deze jongeren keihard nodig in de bouw. Alles wat we kunnen doen om hen te motiveren, pakken we aan.”

De presentatie over de bouw was mogelijk iets te technisch, maar het vormde wel een belangrijk onderdeel van de ochtend. “Tijdens de rondleiding door ons bedrijf zag je ze ontpoppen. Bij de afdeling Service en Onderhoud vroeg ik: ‘Met welke bouwkundige problemen hebben jullie thuis weleens mee te maken gehad?’ En dan komen de verhalen! Er is weleens een tegeltje gebroken, de wc heeft verstopt gezeten, de deur heeft eens geklemd en er is stucwerk afgebroken. Dat zijn precies alle klussen die wij bij Service en Onderhoud oppakken. Daardoor werd de bouw voor hen heel concreet en herkenbaar.”

Bij het Estafettespel, het laatste onderdeel, kwamen de leerlingen helemaal los. “We hadden een puzzel gemaakt van houten figuurtjes van gereedschap. Twee leerlingen waren geblinddoekt en moesten worden geholpen door de anderen. Die gasten waren zó enthousiast! De manier waarop ze naar binnen kwamen en tweeënhalf later weer naar buiten liepen, was een verschil van dag en nacht.”

Kansen en mogelijkheden in de bouw

Praktisch om de hoek, bij bouwbedrijf Vrolijk in Breda, vond op die dag eenzelfde Bliksemstage plaats. Erwin de Graaf, manager Bouwservice, licht toe: “Er kwamen zes leerlingen bij ons op bezoek. Zij kiezen straks, op veertien- of vijftienjarige leeftijd, voor een bepaalde studierichting. Wordt het houttechniek, metaal, of toch iets anders? We vinden het leuk om jongeren tijdens de Bliksemstage te laten ervaren wat er allemaal mogelijk is als je komt werken bij een bouwbedrijf als Vrolijk. Natuurlijk kunnen ze na hun opleiding als timmerman aan de slag, maar onze insteek is: de bouw is zoveel meer.”

Bij Vrolijk werken 220 werknemers. De Graaf: “Tijdens de presentatie vroeg ik: ‘Hoeveel verschillende, mooie beroepen denk je dat er bestaan binnen ons bedrijf?’ Toen ik vertelde dat er alleen al bij Vrolijk negentig verschillende functies zijn, zág ik ze denken: ‘Hé, wat leuk!’

Zelf ben ik als zestienjarige als timmerman begonnen, een fantastisch beroep. Later heb ik ervoor gekozen om verder te leren en ben ik uiteindelijk manager geworden. Wat ik ze vooral mee wilde geven: welk pad je ook bewandelt – of je nu begint op vmbo, havo of vwo – in de bouwwereld liggen heel veel kansen en groeimogelijkheden.”

Na een korte quiz en een rondleiding door de materieeldienst van Vrolijk gingen ze zelf aan de slag. Deze leerlingen hebben nog weinig ervaring, maar Erwin merkte meteen dat ze gevoel hebben voor gereedschap, en hoe enthousiast ze werden van een praktijkopdracht. “Aan de hand van een bouwtekening van onze modelleur hebben ze - onder begeleiding van onze ervaren vaklieden - zelf een vogelhuisje gemaakt. Zo hadden ze ook iets om thuis te laten zien. Zij waren écht trots. En wij hopen natuurlijk dat we bij hen een zaadje hebben geplant.”

Petra Landmeter
Verenigingsmanager afdeling Brabant Mid-West
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Zaterdag 22 februari 2025
'Mensen weten niet hoe divers de werkzaamheden in de infra zijn'

Infrastructuur is overal in Nederland, maar het tekort aan vakmensen groeit. Hoe komt dat? René Moerland ziet de nodige uitdagingen bij werving en behoud van personeel en denkt dat dit deels komt door de onbekendheid met het werk. "Jongeren herkennen een beroep als metselaar, maar niet die in de infrasector. Wij maken de buitenruimte een stuk mooier." Welke kansen en ontwikkelingen ziet René om meer vakmensen aan te trekken?

Zondag 16 februari 2025
'Trots op de inventiviteit van onze mensen'

Joris van der Zanden houdt van de combinatie bouw en geschiedenis. Als kind struinde hij al door de authentieke Brabantse boerderijen van zijn familie. Niet verwonderlijk dus dat hij zich met zijn restauratiebedrijf Zandenbouw (opgericht in 2011) vooral op monumentenzorg richt. "Ik ben gaan doen wat ik het liefste doe, ook nadat Zandenbouw in 2023 werd overgenomen door bouwbedrijf Van den Heuvel, mijn vroegere werkgever. Deze samenwerking zorgt voor grotere slagkracht, bredere ontwikkelingsmogelijkheden voor het personeel van beide bedrijven en een krachtige meerwaarde voor onze opdrachtgevers."

Donderdag 13 februari 2025
MKB Inspiratie event bij Breda Robotics: van metselrobot tot exoskelet

Op 6 februari organiseerden de afdelingen Brabant Mid-West en Zeeland samen met Breda Robotics een inspirerend MKB Demo & Inspiratie Event: Automatiseren, Robotiseren en AI in de (prefab) bouw en infra. Dit gebeurde op verzoek van Breda Robotics, een netwerkorgaan dat de brug slaat tussen roboticabedrijven, ondernemingen die willen robotiseren, studenten, docenten en de overheid. Een gevarieerd gezelschap van 90 deelnemers kwam samen in de inspiratieomgeving van Breda Robotics in Breda, waar zij zich lieten voorlichten over huidige én toekomstige roboticatoepassingen in de bouw- en infrasector.