1. Home
  2. Nieuws
  3. Bijeenkomst bedrijfsovername en bedrijfsbeeindiging zorgt voor goede inzichten en tips

Bijeenkomst bedrijfsovername en bedrijfsbeëindiging zorgt voor goede inzichten en tips

Dinsdag 22 oktober 2024

Wat kan een bedrijfsopvolging, overname of beëindiging voor jou, je partner, gezin en medewerkers betekenen? Welke scenario's zijn er en welke rol spelen zaken zoals vertrouwen, emotie en waardebepaling in dit proces? Vragen die aan bod kwamen tijdens de bijeenkomst in de Sluisfabriek in Drachten van afdeling Friesland

Overname actueel thema

Dat het een belangrijk onderwerp is wat speelt onder de leden bleek wel door de grote opkomst. Zowel jong als oud was aanwezig. Naast een inhoudelijk programma over waardebepaling, kwamen ook de leden zelf aan het woord. Een panel van 5 leden die zelf te maken hebben gehad met bedrijfsovername of overdracht deelden hun verhaal. De achtergrond van de ervaringen was divers, van overname binnen en buiten de familie binnen zowel bouw klein, midden en infra. 

5 tips bij overname

Alfred Stel van De Valck dealmakers trapte de avond af. Hij nam de aanwezigen mee in de soorten bedrijfsopvolging en de vraag "Waarom heeft een bedrijf waarde?". Welke rol spelen emotionele waarde (gevoel en onbetaalbaar) en economische waarde (ratio en prima in bedrag uit te drukken) bij een waardebepaling. 

5 belangrijke tips bij overname:

  1. Zorg dat je bedrijf interessant wordt voor een verkoper, blijf innoveren
  2. Zorg dat de kwaliteit van je interne organisatie/ financiële administratie op orde is.
  3. Opvolging kan je ook creëren, wees er open in en spreek het uit dat je ermee bezig bent. 
  4. Kijk voor opvolging ook verder dan de directe familie, b.v. neven/ nichten of aangetrouwde familie.
  5. En doe het bij voorkeur niet alleen.

Familieberaad belangrijk onderdeel

Na een korte pauze startte het panelgesprek met leden die zelf ervaring hebben in overname of overdracht. In het panel zaten Jaap van der Meer, Jetze Lont, Marten Claus, Lammert Postma en Feike Brouwer. Het gesprek werd begeleid door Mira Bloemen-Bekx, ervaringsdeskundige en gepromoveerd op het gebied van Ondernemerschap en Familiebedrijven. Openhartige verhalen werden gedeeld over wat een overname voor effect kan hebben op het gezin en de medewerkers. Maar ook het belang van het familieberaad en de grote factor gunning kwamen aan bod. Opvallend was dat bijna alle panelleden aangaven dat de waarde van het bedrijf minder belangrijk werd ervaren in het overnameproces, het voortbestaan van het bedrijf en daarmee gunning spelen een veel belangrijkere rol.

Kennis leden centraal

Vanuit het bestuur afdeling Friesland kijken we terug op een hele waardevolle avond, waarbij kennis en ervaring delen centraal stonden. Maar ook het inzetten van de kennis van onze eigen leden tijdens bijeenkomsten heeft voor veel toegevoegde waarde gezorgd en gaat zeker vaker ingezet worden tijdens bijeenkomsten van de afdeling.

Jolande Oechies
Verenigingsmanager Friesland
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 23 oktober 2024
Samen Beter Aansluiten: Terugblik op de bijeenkomst in Heerenveen

Op 15 oktober kwamen bouwers, netbeheerders en combi-organisaties uit Friesland en Flevoland samen in Heerenveen voor de bijeenkomst "Samen beter aansluiten’’. Want soepeler aangesloten worden willen we allemaal. Toch lukt dat nog niet altijd. Vandaar dat de stichting MijnAansluiting, Combi SION en Bouwend Nederland de handen nogmaals de handen ineen hebben geslagen om een ketenbrede bijeenkomst te organiseren. De bijeenkomst volgt de eerdere bijeenkomst in maart op, waarbij we een soortgelijke bijeenkomst organiseerden Groningen, Drenthe en Overijssel.

Vrijdag 4 oktober 2024
JBN Ledenwervingsbijeenkomst: een middag vol inspiratie en plezier

OP 26 september vond de ledenwervingsbijeenkomst van Jong Bouwend Nederland Noord plaats, een evenement met als doel nieuwe leden te werven en om jong en oud samen te brengen. Het doel om op een laagdrempelige manier te laten zien wat JBN is en wat de waarde van een jongerennetwerk is, is zeker geslaagd!

Maandag 30 september 2024
Eindbijeenkomst Sliepe yn e takomst

Vorige week dinsdag werden de 7 unieke ideeën gepresenteerd voor biobased recreatiewoningen in Fryslân. Met een bijna volle theaterzaal in Sneek was de belangstelling groot vanuit de bouw-, gastvrijheids- én politieke sector. De positieve energie in de zaal bevestigt dat het project ‘Sliepe yn’e Takomst’ al veel in beweging heeft gezet. Circulair en biobased bouwen staat volop in de belangstelling.