Zeeuwse markt en overheid samen richting de Wkb
Vrijdag 7 april 2023
Op 6 april 2023 kwam het Zeeuwse Wkb-ambassadeursnetwerk bij elkaar. In dit netwerk bereiden overheid en markt zich samen voor op de Wkb. Zeker nu deze definitief is, is het belangrijk dat we samen blijven optrekken.
In van der Valk in Middelburg kwamen ongeveer 75 personen bijeen om met elkaar te spreken over de (inhoud en uitwerking van de) Wkb.
Verhogen van de bouwkwaliteit en versterking positie bouwconsument
Wico Ankersmit, directeur vereniging bouw&woningtoezicht, nam de aanwezigen mee in het hoe en waarom van de Wkb. Over het verschil tussen de omgevingsplanactiviteit en de bouwactiviteit. Over het (publiek) private stelsel. Over de borger als scheidsrechter en de gemeente als VAR. Gevolgklasse 1, 2, 3 en 4. Melding bouwactiviteit en gereedmelding bouw. Kortom, zeer veel informatie die ook een levendige discussie opleverde. Wilt u deze (en de andere) presentaties ontvangen? Mail even naar j.lukasse@bouwendnederland.nl
Kleine werken en een dag in het leven van een kwaliteitsborger
Huib van de Vrie, werkzaam bij Plangarant, vertelde over de regeling 'kleine werken'. Hoe om te gaan met kleinere werken onder het regime van de Wkb, zonder al te hoge kosten te hoeven maken. Hierbij is het uitgangspunt: 'de bouwer aan zet'. Daarnaast liet hij een boeiende film zien, waarin een collega van hem een dag werd gevolgd. 'Een dag in het leven van een kwaliteitsborger'.
ISSO-protocollen
Martijn van Bommel, ISSO, gaf een toelichting op de zg. ISSO-protocollen. Aan ISSO is de vraag gesteld: 'Kan ISSO onafhankelijke checklists maken waarmee aangetoond kan worden dat een bouwdeel in de praktijk voldoet?'. Deze checklists worden steeds gemaakt door een groep van experts van fabrikanten, bouwers (praktijk), vereniging en borger. Hiermee krijgen deze checklists steeds meer draagvlak bij iedere partij in de keten en kunnen lijsten steeds meer standaard worden gebruikt. Martijn benadrukte het belang van het meenemen van de werknemers van de bouwplaats in het proces van de Wkb. Dit gebeurt momenteel nog te weinig.
Conclusie
De bijeenkomst bracht veel informatie, ook veel discussie over bepaalde onderwerpen en uitgangspunten. Mooi dat dit in Zeeland tussen markt en overheid open besproken kan worden.
Zoals Wico Ankersmit aangaf: 'the proof of the pudding is in the eating'. Daarom zal het netwerk zeker ook na ingaan van de Wkb actief blijven om gezamenlijk de smaak van de pudding te kunnen beoordelen en waar nodig de ingrediënten en de receptuur aan te passen.
Gerelateerd nieuws
Met de inwerkingtreding van de Wkb krijgen we regelmatig vragen van leden. Een van de vragen die veel voorbijkomt, is of het bouwwerk vergunningplichtig is of vergunningvrij.
Sinds 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) van kracht. Deze wet heeft grote consequenties voor de organisatie van de kwaliteitsborging bij alle bouw- en infrabedrijven.
Op 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) ingegaan. Daarbij is kwaliteitsborging verplicht voor nieuwe bouwwerken in gevolgklasse 1, zoals eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden. Het voornemen was om per 1 januari 2025 ook bij verbouwen kwaliteitsborging verplicht te stellen. Gisteren heeft minister Hugo de Jonge de Tweede Kamer geïnformeerd dat het besluit hierover een half jaar is uitgesteld.