Kwaliteitsborging voor verbouwingen voorlopig van de baan
Dinsdag 10 december 2024
Per 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen ingegaan, met daarin onder andere kwaliteitsborging voor nieuwbouw van grondgebonden woningen en kleine bedrijfspanden (gevolgklasse 1). Voor verbouw bij dit type bouwwerken zou kwaliteitsborging vanaf 1 juli 2025 verplicht worden. Dat gaat niet door.
In haar brief van 10 december 2024 komt minister Mona Keijzer hier op terug. Volgens haar is de vraag terecht of de kosten voor verbouw in verhouding staan tot wat vooraf als uitgangspunt van de Wkb is bepaald: een toename van de kwaliteit tegen aanvaardbare kosten.
Zij heeft besloten om "verbouw dan ook niet onder gevolgklasse 1 laten vallen totdat duidelijk is dat sprake is van een passende systematiek die leidt tot een betere kwaliteit tegen aanvaardbare kosten.”
Daling legeskosten door Wkb
Bij de brief zit een onderzoeksrapport over de leges voor de omgevingsvergunning om te bouwen, bekeken voor 5 voorbeeldprojecten. Conclusie daarbij is dat de leges zijn gedaald. Belangrijk is om te realiseren dat hierbij geen rekening is gehouden met de kosten van de externe kwaliteitsborger en de interne kwaliteitsborging door de aannemer zelf. De leden van Bouwend Nederland signaleren dan ook dat bouwen duurder is geworden voor de opdrachtgever sinds de inwerkingtreding van de Wkb.
Gerelateerd nieuws
Wkb en digitalisering: twee onderwerpen die meer met elkaar te maken dan je misschien op het eerste gezicht zou denken. Vandaar dat ze donderdag 21 november allebei aan bod kwamen tijdens de bijeenkomst van de Contactgroep Digitalisering.
Met de inwerkingtreding van de Wkb krijgen we regelmatig vragen van leden. Een van de vragen die veel voorbijkomt, is of het bouwwerk vergunningplichtig is of vergunningvrij.
Sinds 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) van kracht. Deze wet heeft grote consequenties voor de organisatie van de kwaliteitsborging bij alle bouw- en infrabedrijven.