Y-ONG Warmtelinq projectbezoek
Maandag 11 november 2024
Alweer bijna een week geleden vond het projectbezoek van Y-ONG aan een project van Gasunie en Heijmans, Warmtelinq, plaats. Warmtelinq is ontwikkeld door Gasunie en transporteert warmte van Rotterdam naar Den Haag en Leiden. Warmtelinq transporteert warmte naar 120.000 woning equivalenten waarbij een jaarlijkse reductie qua uitstoot wordt gerealiseerd van 180.000 ton co2.
We hebben te maken met ambitieuze klimaatdoelen, maar uitvoering hiervan is lastig. Dit komt mede door wet- en regelgeving. In Zuid Holland heeft het project bovendien een bijzondere situatie, er zijn relatief veel bronnen. Maar Zuid Holland is een dicht bebouwde omgeving en heeft daardoor beperkte ruimte voor opwekking van elektriciteit. Wil je meer weten over het project? Kijk hier de video.
Locaties
Na interessante presentaties van Elco Speelman (Warmtelinq) en Robin Versluis en Gijs van Gorp (Heijmans) bezochten we meerdere locaties in Den Haag om met eigen ogen te zien hoe dit grote project wordt vormgegeven. Dat de uitvoering lastig is, is goed te zien op de diverse locaties. Er is weinig ruimte voor de werkzaamheden en materiaalopslag. Daarnaast is het een hele klus om bijvoorbeeld omwonenden tevreden te houden. Mooi te zien dat het uiteindelijk toch altijd lukt.
Nieuwjaarsborrel
In het nieuwe jaar staan er ook weer verschillende interessante bijeenkomsten op de planning. Zo is het Y-ONG bestuur bezig met het organiseren van een tweedaagse studiereis naar Brussel. Daarnaast wordt binnenkort de uitnodiging verstuurd voor het projectbezoek/de nieuwjaarsborrel bij de Twentsche Kabelfabriek BV (TKF) in Haaksbergen. We starten de middag met een rondleiding door de fabriek en sluiten de middag gezellig samen af met een nieuwjaarsborrel. De uitnodiging wordt binnenkort verstuurd. Ben jij nog niet aangesloten bij Y-ONG en wil je graag een uitnodiging ontvangen? Meld je dan snel aan.
Gerelateerd nieuws
Om kabels over een lang traject in de ondergrond aan te brengen wordt vaak gebruik gemaakt een kabeltreklier. Bij de uitbreiding van het elektriciteitsnet in Nederland, in opdracht van netbeheerders, een bijna dagelijkse activiteit voor aannemers.
Over de manier waarop informatie in de KLIC-registratie worden vastgelegd en gepresenteerd zijn afspraken gemaakt. Deze zijn vastgelegd in de KLIC-standaarden: Informatiemodel Kabels en Leidingen (IMKL) en het Visualisatiemodel (PMKL). Het huidige IMKL 2.0 heeft in 2024 een update gekregen naar versie IMKL 3.0, die nu ter consultatie wordt voorgelegd. Lees verder voor meer informatie over de consultatie en hoe te reageren.
Een concretere uitleg van zorgvuldig opdrachtgeverschap is belangrijk om graafschades en potentieel gevaarlijke incidenten te voorkomen. Het voorstel bevat een nadere invulling van de artikel, bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de Wet van zorgvuldig opdrachtgeverschap informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken. Met de voorgestelde maatregelen wordt een zo goed mogelijke aansluiting gecreëerd met de sectornorm (CROW 500), maar bieden ze de toezichthouder ook de nodige basis om beter toezicht uit te kunnen voeren op goed opdrachtgeverschap.