Y-ONG Warmtelinq projectbezoek
Maandag 11 november 2024
Alweer bijna een week geleden vond het projectbezoek van Y-ONG aan een project van Gasunie en Heijmans, Warmtelinq, plaats. Warmtelinq is ontwikkeld door Gasunie en transporteert warmte van Rotterdam naar Den Haag en Leiden. Warmtelinq transporteert warmte naar 120.000 woning equivalenten waarbij een jaarlijkse reductie qua uitstoot wordt gerealiseerd van 180.000 ton co2.
We hebben te maken met ambitieuze klimaatdoelen, maar uitvoering hiervan is lastig. Dit komt mede door wet- en regelgeving. In Zuid Holland heeft het project bovendien een bijzondere situatie, er zijn relatief veel bronnen. Maar Zuid Holland is een dicht bebouwde omgeving en heeft daardoor beperkte ruimte voor opwekking van elektriciteit. Wil je meer weten over het project? Kijk hier de video.
Locaties
Na interessante presentaties van Elco Speelman (Warmtelinq) en Robin Versluis en Gijs van Gorp (Heijmans) bezochten we meerdere locaties in Den Haag om met eigen ogen te zien hoe dit grote project wordt vormgegeven. Dat de uitvoering lastig is, is goed te zien op de diverse locaties. Er is weinig ruimte voor de werkzaamheden en materiaalopslag. Daarnaast is het een hele klus om bijvoorbeeld omwonenden tevreden te houden. Mooi te zien dat het uiteindelijk toch altijd lukt.
Nieuwjaarsborrel
In het nieuwe jaar staan er ook weer verschillende interessante bijeenkomsten op de planning. Zo is het Y-ONG bestuur bezig met het organiseren van een tweedaagse studiereis naar Brussel. Daarnaast wordt binnenkort de uitnodiging verstuurd voor het projectbezoek/de nieuwjaarsborrel bij de Twentsche Kabelfabriek BV (TKF) in Haaksbergen. We starten de middag met een rondleiding door de fabriek en sluiten de middag gezellig samen af met een nieuwjaarsborrel. De uitnodiging wordt binnenkort verstuurd. Ben jij nog niet aangesloten bij Y-ONG en wil je graag een uitnodiging ontvangen? Meld je dan snel aan.
Gerelateerd nieuws
Het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer op donderdag 7 november markeerde een cruciale stap in het onder de aandacht brengen van de uitdagingen van infrastructuurprojecten. We hebben samen met Heijmans, Dura Vermeer en Mobilis TBI de politiek meegenomen in de uitdagingen die spelen in de markt. Ook opdrachtgevers en aanbestedingsexperts waren aanwezig, zodat het gesprek vanuit verschillende perspectieven kon worden gevoerd.
Werkzaamheden aan kabels en leidingen voor energie (elektriciteit, gassen, warmte) en drinkwater – ook door zzp'ers - moeten altijd en kunnen niet anders dan, conform "aanwijzingen en instructies" en "onder toezicht", "controle en goedkeuring" (van onder andere Installatie-Verantwoordelijken en Werk-Verantwoordelijken van of namens de netwerkbeheerders) uitgevoerd worden. (Tussen de aanhalingstekens zijn de woorden die in het wetsvoorstel Verduidelijking Beschrijving Arbeidsrelaties (VBAR) worden gebezigd)
De afgelopen maanden hebben Liander, Vitens, Combi SION en infra-aannemers gewerkt aan oplossingen voor de aanleg en aansluit achterstand op de Veluwe en Achterhoek. Na een tijdelijke situatie van een half jaar waarin infra-aannemers uit omliggende gebieden zijn bijgesprongen, gaat de nieuwe situatie van start; het gebied is niet meer het werkgebied van één, maar van zes infra-aannemers. Zo kunnen zij de grote hoeveelheid werk beter aan, de regio efficiënter bedienen en de continuïteit beter waarborgen.