Wkb: Is mijn bouwwerk vergunningplichtig of vergunningvrij?
Donderdag 3 oktober 2024
Met de inwerkingtreding van de Wkb krijgen we regelmatig vragen van leden. Een van de vragen die veel voorbijkomt, is of het bouwwerk vergunningplichtig is of vergunningvrij.
De vergunningplicht voor de technische bouwactiviteit is geregeld in onder andere artikel 2.25 en 2.26 van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). In onder andere artikel 2.25 en 2.26 van het Bbl is geregeld wanneer het nodig is om een omgevingsvergunning voor de technische bouwactiviteit aan te vragen. Van belang is of het een bouwwerk met of zonder dak betreft en of het bouwwerk hoger of lager is dan 5 meter, maar er gelden ook uitzonderingen.
In dit artikel BkiP_06_24_Vergunningplicht.pdf (vereniging-bwt.nl) worden allerlei praktische voorbeelden besproken, zoals het aanbrengen van een dakterras en het wijzigen van de draagconstructie.
Via het Omgevingsloket kun je checken of voor jouw bouwwerk een vergunning of melding nodig is. Ook kan je navraag doen bij de gemeente. Als het gaat om vergunningsplichtig bouwwerk in gevolgklasse 1, is een melding bij de gemeente normaal gesproken voldoende, maar moet wel een kwaliteitsborger worden ingeschakeld.
Themapagina Wkb
Kijk voor de antwoorden op deze en meer vragen op de themapagina www.bouwendnederland.nl/wkb of stel je vraag via r.uittenbogaard@bouwendnederland.nl
Gerelateerd nieuws
Sinds 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) van kracht. Deze wet heeft grote consequenties voor de organisatie van de kwaliteitsborging bij alle bouw- en infrabedrijven.
Op 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) ingegaan. Daarbij is kwaliteitsborging verplicht voor nieuwe bouwwerken in gevolgklasse 1, zoals eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden. Het voornemen was om per 1 januari 2025 ook bij verbouwen kwaliteitsborging verplicht te stellen. Gisteren heeft minister Hugo de Jonge de Tweede Kamer geïnformeerd dat het besluit hierover een half jaar is uitgesteld.
Vanaf 2024 wordt stapsgewijs kwaliteitsborging ingevoerd. In deze animatie van BZK wordt goed uitgelegd waar particuliere opdrachtgevers rekening mee moeten houden en welke afspraken zij moeten maken met jou als aannemer, de architect en de adviseurs. Werk je voor particuliere opdrachtgevers, dan kan je hen op deze animatie wijzen.