Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Werkinstructies asbesthoudend voegenkit ter beoordeling aangeboden vip asbest

Werkinstructies asbesthoudend voegenkit ter beoordeling aangeboden VIP-asbest

Maandag 8 april 2024

Rioolwerkzaamheden zijn niet opgenomen in het AC-Werkplan. In het verleden zijn er asbestcementbuizen en asbesthoudend voegenkit gebruikt bij de realisatie van de riolering. De sector heeft onder leiding van Stichting RIONED in 2021 reeds een landelijk onderzoek uitgevoerd naar aanwezigheid, samenstelling en blootstelling bij noodzakelijke werkzaamheden aan de riolering. Vervolg metingen hebben geleid tot een uitbreiding en een nieuwe werkinstructie.

In vervolg op de in 2022 gepubliceerde werkinstructie voor sanering van riolering met asbesthoudende voegenkit is er vervolg onderzoek uitgevoerd. Door aanvullende metingen bij werkzaamheden aan kit met hogere percentages is de werkinstructie asbesthoudende voegenkit uitgebreid. Deze uitbreiding is ingediend bij het Validatie en Informatiepunt asbest (VIP-asbest). Tevens zijn er metingen uitgevoerd bij robotfrezen van instulpend asbesthoudend voegmateriaal ter voorbereiding van relining. Samen met de Nederlandse Vereniging voor Sleufloze Technieken (NSTT) heeft Stichting RIONED een nieuwe werkinstructie robotfrezen asbesthouden voegenkit opgesteld en ter beoordeling aangeboden aan het VIP-asbest.

Meer informatie over veilig werken met asbesthoudende voegenkit is te vinden op de website van Stichting RIONED. Voor werkzaamheden aan asbestcementriolering is het dringende advies om hierbij in overleg te treden met de opdrachtgever en te vragen naar een veilige gevalideerde werkwijze.

 

 

foto: René van den Buijs, FutureProof

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 11 juli 2024
Betonreparaties aan kunstwerk Giessenbrug

Betonreparaties aan kunstwerk Giessenbrug in de Spaanse Polder Rotterdam

Donderdag 11 juli 2024
Vrijstelling op asbestinventarisatieplicht

Vanaf 1 augustus is er een vrijstelling op asbestinventarisatieplicht voor het gas en elektriciteitsnet van de regionale netbeheerders.

Donderdag 4 juli 2024
Opleiding Eerste Monteur Hoogspanning Transport gereed

Na een intensieve samenwerking tussen de netwerkbedrijven en aannemers werkzaam in de Hoogspanning, een aantal ROC’s en het SBB, presenteren wij met trots de nieuwe opleiding Eerste monteur Hoogspanning Transport (EMHT).