1. Home
  2. Nieuws
  3. Vierde onderhandelingsronde nieuw cao bouw infra

Vierde onderhandelingsronde nieuw cao Bouw & Infra

Maandag 2 december 2024

Op maandag 2 december gingen werkgevers en werknemers voor de vierde keer om tafel om te komen tot een nieuwe cao Bouw & Infra. Werkgevers hebben zich verbaasd over de halsstarrige houding van de vakbonden. Zij tonen geen enkele beweging ten aanzien van de lijst eisen voor UTA-personeel die dusdanig lang is dat deze geen ruimte laat voor loonstijgingen voor bouwplaatspersoneel. Vakbonden drijven hiermee een wig tussen deze groepen werknemers. 

De vakbonden hebben een lange lijst eisen neergelegd, het zwaartepunt ligt vooral bij het UTA-personeel. De werkgevers hebben zich verbaasd over wat zij zien als een onbalans tussen UTA-personeel en bouwplaatspersoneel. In de voorstellenbrief van FNV staat letterlijk: "De voorstellen m.b.t. de UTA-werknemers komen prominent terug in de cao-voorstellen voor 2025".

Een greep uit de voorstellen

  • Betere overwerkbetaling voor UTA-werknemers;
  • Reisurenregeling voor UTA-werknemers;
  • Hogere reiskosten vergoeding voor UTA-werknemers;
  • Recht op thuiswerken voor UTA-werknemers;
  • Thuiswerkvergoeding voor UTA-werknemers;
  • Vergoedingen voor thuiswerkplek (elektrisch bureau, instelbare stoel) voor UTA-werknemers;
  • Extra vakantiedagen en roostervrije dagen voor UTA-werknemers.

Werkgevers stellen zich positief op met betrekking tot de regelingen voor bouwplaatsgebonden UTA-personeel. Maar er moet wel een eerlijke balans zijn tussen bouwplaats- en UTA-personeel.

Loonbod

Tijdens deze vierde onderhandelingsronde hebben de werkgevers een loonbod gedaan voor een tweejarige cao vanaf 1 januari 2025. Tijdens de looptijd van de cao worden de lonen als volgt verhoogd:

  • 1-3-2025: 1,5%
  • 1-9-2025: 1,5%
  • 1-1-2026: 2,5%
  • 1-9-2026: 1,5%

Met dit bod geloven werkgevers een stevig bod te doen richting werknemers. De gevraagde automatische prijscompensatie is onbespreekbaar, zo maakten werkgevers bekend.  Binnen het kader van de onderhandelingen zullen de negatieve effecten van het nieuwe functie- en loongebouw verder worden besproken. 

Vervolg

Vrijdag 6 december worden de onderhandelingen hervat. Op de agenda staan dan onder andere de onderwerpen jeugdlonen, ontwikkeling en scholing en duurzame inzetbaarheid. 

Bouwend Nederland Advies

Gerelateerd nieuws

Maandag 25 november 2024
Het nieuwe functie- en loongebouw: vijf tips

Vanaf 2026 geldt binnen de cao bouw & infra een nieuw functie- en loongebouw voor bouwplaats-, uta- en steigerbouwfuncties. Ook is er straks één loongebouw en moeten alle medewerkers per 31 december 2025 in een nieuwe functiegroep zijn ingedeeld. Hoe pak je dat het beste aan? Fenneken Lamaker, beleidsadviseur duurzame inzetbaarheid bij Bouwend Nederland, geeft vijf tips.

Maandag 25 november 2024
Veel besproken op de derde onderhandelingsronde cao Bouw & Infra

Maandag vond de derde onderhandelingsronde plaats over een nieuwe cao. Werkgevers en werknemers hebben een aantal onderwerpen aangekaart die uitvoerig werden besproken. Alhoewel er uitgebreid is gesproken, zijn er nog geen concrete voorstellen waarover een akkoord is bereikt.

Maandag 18 november 2024
Zwaarwerkuitkering stopt niet op 1 januari 2026

Een veelgestelde vraag is wat er met de zwaarwerkregeling gebeurt na 2025. Cao-partijen in de bouw en infra hadden al met elkaar afgesproken de huidige zwaarwerkregeling vanaf 2026 voort te zetten met vijf jaar tot 1 januari 2031, onder de voorwaarde dat de landelijke fiscale RVU-regeling blijft bestaan.