Verzwaring E-net: van woorden naar daden
Vrijdag 30 augustus 2024
Op 11 juni 2024 hebben zes regionale netbeheerders, 30 aannemers en een groep installateurs het Uitvoeringsakkoord NUA ondertekend. Daarin hebben zij afspraken gemaakt over hoe zij gezamenlijk het elektriciteitsnet sneller, efficiënter en effectiever gaan uitbreiden en verzwaren. Hoe worden deze mooie woorden op papier omgezet naar concrete daden in de praktijk?
Ondanks de vakantieperiode is daar op verschillende fronten hard aan gewerkt. De netbeheerders hebben alle afspraken uit het Uitvoeringsakkoord voorzien van concrete acties en hebben daarvan al enkele opgestart. Een groep aannemers (BAM, Siers, Van Voskuilen en Alsema) werkt aan een overkoepelende propositie vanuit de aannemerij. Zij willen die in september 2024 binnen de vakgroep ONG met een grotere groep aannemers bespreken en die dan dit najaar voorleggen aan netbeheerders en overheden.
Vernieuwende werkwijzen in bestaande kaders
In een aantal lopende projecten hebben de daarbij betrokken aannemers (zoals BAM/Siers/VSH en Van Gelder) heel concrete oplossingen bedacht en voorgesteld. Deze zijn door de netbeheerders bestudeerd en beoordeeld. De uitkomst daarvan is wat terughoudend: veel mag of kan niet. Enerzijds is dat begrijpelijk: we zoeken echt vernieuwende werkwijzen en die passen logischerwijs niet in de bestaande kaders. Anderzijds verhoudt zich dit niet goed tot de breed gevoelde noodzaak om dingen echt anders te gaan doen. Het Uitvoeringsakkoord bevat niet voor niets afspraken over een ‘leeraanpak’, waarbij we al experimenterend op zoek gaan naar best practices die dan mogelijk gemaakt en opgeschaald moeten worden. Er wordt daarom met de Netbeheerders gesproken over experimenteren in proefprojecten.
Digitalisering
Verder lopen er een aantal initiatieven rond digitalisering: we kijken naar de bijdrage die Mijnaansluiting.nl kan leveren aan de data-uitwisseling rond de wijkaanpak, Liander heeft het initiatief genomen voor een inspiratie dag en er is een werkgroep vanuit onze leden die zich met dit thema bezig houdt.
Kortom er is al de nodige actie en tractie en dat is al heel positief!
Gerelateerd nieuws
Over de manier waarop informatie in de KLIC-registratie worden vastgelegd en gepresenteerd zijn afspraken gemaakt. Deze zijn vastgelegd in de KLIC-standaarden: Informatiemodel Kabels en Leidingen (IMKL) en het Visualisatiemodel (PMKL). Het huidige IMKL 2.0 heeft in 2024 een update gekregen naar versie IMKL 3.0, die nu ter consultatie wordt voorgelegd. Lees verder voor meer informatie over de consultatie en hoe te reageren.
Een concretere uitleg van zorgvuldig opdrachtgeverschap is belangrijk om graafschades en potentieel gevaarlijke incidenten te voorkomen. Het voorstel bevat een nadere invulling van de artikel, bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de Wet van zorgvuldig opdrachtgeverschap informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken. Met de voorgestelde maatregelen wordt een zo goed mogelijke aansluiting gecreëerd met de sectornorm (CROW 500), maar bieden ze de toezichthouder ook de nodige basis om beter toezicht uit te kunnen voeren op goed opdrachtgeverschap.
Met het oog op een klimaatneutraal Europa in 2050 is Nederland bezig om het gebruik van windenergie op zee uit te breiden. Het doel is om tegen 2030 30 gigawatt aan windenergie te genereren. De energie die wordt opgewekt door windparken in de Noordzee speelt hierin een cruciale rol. NRG Group is een van de partners die ervoor zorgt dat de duurzaam opgewekte elektriciteit naar het vasteland wordt getransporteerd. Ze voeren het project 2GW Cable Civil Works emissieloos uit.