1. Home
  2. Nieuws
  3. Veilig werken in de ondergrond de kleur zegt niet alles

Veilig werken in de ondergrond: de kleur zegt niet alles

Donderdag 3 oktober 2024

De komende jaren vinden er veel graafbewegingen plaats in de ondergrond, voor onder andere de energieopgave, woningbouw en mobiliteit. De kans is groot dat je bij deze graafwerkzaamheden kabels en leidingen aantreft en moet herkennen. De ervaring leert jammer genoeg dat dit niet altijd goed verloopt. We willen graag van elkaar leren.

Theoretische en feitelijke ligging

Machinaal grondroeren mag alleen als je een geldige KLIC (graaf)melding hebt én je een, voor die locatie, specifieke werkinstructie hebt ontvangen. Het is belangrijk dat je hierom vraagt, zodat de risico’s in de voorbereiding bekend zijn en je in de uitvoering de juiste beheersmaatregelen kan nemen. Jaarlijks publiceert het RDI een overzicht van de graafschades. Uit de rapportage van 2023 blijkt dat er één schade per 18 graafbewegingen ontstaat. Omdat elke graafschade een potentieel veiligheidsrisico heeft, willen we in de graafketen minder schades. Opdrachtgevers moeten extra aandacht besteden aan de feitelijke situatie onder de grond. Bouwend Nederland is aangesloten bij de vereniging Kabel en Leiding Overleg, om graafschades in de keten te voorkomen én deelnemer van verschillende Kadaster overleggen ter verbetering van de visualisatie, liggingsgegevens en processen.

Ontwikkeling risicobesef

Als er een incident is geweest, schieten we snel in de regelreflex. Maar het levert meer op om samen te evalueren en er als sector van te leren. Hierbij is er aandacht voor de beweegreden, het gedrag en factoren die het gedrag beïnvloeden. Daarnaast wil je tijdens de opleiding het risicobesef bij de toekomstige medewerker al ‘aan zetten’. Als Bouwend Nederland hebben we de taal en mindset van hein® omarmd en nemen deze op in de opleiding tot monteur.

Veiligheid buiten begint binnen

Risico’s moet je tijdens de onderzoeks- en ontwerpfase identificeren, dus ruim vóór de uitvoering. Een risico-inventarisatie en bijbehorend maatregelplan zorgt ervoor dat de vaklieden buiten veilig werken. Het risicobesef van medewerkers binnen is dus essentieel. De Governance Code Veilige Energienetten heeft een paar jaar geleden workshops en leren van incidenten geïnitieerd. Hierbij zijn verschillende hulpmiddelen ontwikkeld.

Belangrijk is ook dat je verschillende risico’s kent, zodat je weet hoe je veilig kunt werken én wat je moet doen als het toch mis gaat. Bekijk bijvoorbeeld deze video. Werkzaamheden aan kabels en leidingen worden uitgevoerd door medewerkers met een aanwijzing (veiligheid) en bedrijven die CKB zijn gecertificeerd (kwaliteit).

Weet jij wat je ziet?

Aan de hand van een KLIC (graaf)melding kun je de aangetroffen objecten in de ondergrond identificeren. Handig daarbij is dat je uiterlijke kenmerken kunt vergelijken met de verstrekte (theoretische) gegevens, al biedt dat geen zekerheid. Een voormalige waterleiding onder de weg, kan in het verleden zijn gebruikt als mantelbuis voor elektrakabels. Je kennis kun je testen met deze Herken de kabel of leiding-quiz en meer informatie over het herkennen van kabels en leidingen vind je in een Groeiboek.

Bij twijfel, neem contact op met de netbeheerder die ook via meetmethoden uitsluitsel kan geven.

Publicatie

Bekijk ook de publicatie ‘Wat organisaties in de bouwsector kunnen leren van dodelijke ongevallen: een samenspel van processen op juridisch, ethisch en operationeel vlak’, met medewerking van Hans van der Steen.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 22 april 2025
Graafsector in ontwikkeling tijdens het ZoARG Kickoff Symposium

In 2014 werd in Twente het initiatief Zorgvuldige Aanleg en Reductie van Graafschade (ZoARG) gelanceerd. Sindsdien hebben tientallen afstudeerders, een tiental Engineering Doctorate-graduates en vele studenten de graafsector leren kennen, evenals de cruciale rol die innovatieve oplossingen spelen in het ontwikkelen van een professionelere graafpraktijk.

Donderdag 17 april 2025
Tom Waes in gesprek met wegwerkers

Niet alle automobilisten zijn zich bij wegwerkzaamheden bewust van de risico’s van hun rijgedrag voor zichzelf en de wegwerkers. Tijdens de jaarlijkse Bewust Veilig-dag op 26 maart werd op meer dan 1000 locaties extra stilgestaan bij veiligheidsbewustzijn. Bij Verdegro, leverancier van botsabsorbeerders, verlichtings- en verkeersveiligheidssystemen gingen wegwerkers, in een PBM-vrije zone, in gesprek met de Vlaamse acteur en programmamaker Tom Waes. Hij raakte gewond op de Antwerpse ring toen hij inreed op een botsabsorbeerder.

Woensdag 16 april 2025
Deelnemers ledengroep boren & bemalen actief samen aan de slag

Binnen de vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer (vakgroep ONG) is er in 2024 gestart met focus op de ‘G’. In de praktijk betekent dit het organiseren, professionaliseren en profileren van de Ledengroep Boren en Bemalen, startende vanuit de activiteit bemalen. Er is contact gelegd met ruim 15-tal potentiële leden én er zijn een 4-tal bijeenkomsten in 2025 gepland. De bijeenkomst van 8 april is met 25 deelnemers druk bezocht waarbij actuele thema’s vanuit de speerpunten, markt & overheid, ketensamenwerking, personeel, techniek en veiligheid besproken. Lees verder om te lezen welke onderwerpen hen bezigen.