1. Home
  2. Nieuws
  3. Veilig werken in de ondergrond de kleur zegt niet alles

Veilig werken in de ondergrond: de kleur zegt niet alles

Donderdag 3 oktober 2024

De komende jaren vinden er veel graafbewegingen plaats in de ondergrond, voor onder andere de energieopgave, woningbouw en mobiliteit. De kans is groot dat je bij deze graafwerkzaamheden kabels en leidingen aantreft en moet herkennen. De ervaring leert jammer genoeg dat dit niet altijd goed verloopt. We willen graag van elkaar leren.

Theoretische en feitelijke ligging

Machinaal grondroeren mag alleen als je een geldige KLIC (graaf)melding hebt én je een, voor die locatie, specifieke werkinstructie hebt ontvangen. Het is belangrijk dat je hierom vraagt, zodat de risico’s in de voorbereiding bekend zijn en je in de uitvoering de juiste beheersmaatregelen kan nemen. Jaarlijks publiceert het RDI een overzicht van de graafschades. Uit de rapportage van 2023 blijkt dat er één schade per 18 graafbewegingen ontstaat. Omdat elke graafschade een potentieel veiligheidsrisico heeft, willen we in de graafketen minder schades. Opdrachtgevers moeten extra aandacht besteden aan de feitelijke situatie onder de grond. Bouwend Nederland is aangesloten bij de vereniging Kabel en Leiding Overleg, om graafschades in de keten te voorkomen én deelnemer van verschillende Kadaster overleggen ter verbetering van de visualisatie, liggingsgegevens en processen.

Ontwikkeling risicobesef

Als er een incident is geweest, schieten we snel in de regelreflex. Maar het levert meer op om samen te evalueren en er als sector van te leren. Hierbij is er aandacht voor de beweegreden, het gedrag en factoren die het gedrag beïnvloeden. Daarnaast wil je tijdens de opleiding het risicobesef bij de toekomstige medewerker al ‘aan zetten’. Als Bouwend Nederland hebben we de taal en mindset van hein® omarmd en nemen deze op in de opleiding tot monteur.

Veiligheid buiten begint binnen

Risico’s moet je tijdens de onderzoeks- en ontwerpfase identificeren, dus ruim vóór de uitvoering. Een risico-inventarisatie en bijbehorend maatregelplan zorgt ervoor dat de vaklieden buiten veilig werken. Het risicobesef van medewerkers binnen is dus essentieel. De Governance Code Veilige Energienetten heeft een paar jaar geleden workshops en leren van incidenten geïnitieerd. Hierbij zijn verschillende hulpmiddelen ontwikkeld.

Belangrijk is ook dat je verschillende risico’s kent, zodat je weet hoe je veilig kunt werken én wat je moet doen als het toch mis gaat. Bekijk bijvoorbeeld deze video. Werkzaamheden aan kabels en leidingen worden uitgevoerd door medewerkers met een aanwijzing (veiligheid) en bedrijven die CKB zijn gecertificeerd (kwaliteit).

Weet jij wat je ziet?

Aan de hand van een KLIC (graaf)melding kun je de aangetroffen objecten in de ondergrond identificeren. Handig daarbij is dat je uiterlijke kenmerken kunt vergelijken met de verstrekte (theoretische) gegevens, al biedt dat geen zekerheid. Een voormalige waterleiding onder de weg, kan in het verleden zijn gebruikt als mantelbuis voor elektrakabels. Je kennis kun je testen met deze Herken de kabel of leiding-quiz en meer informatie over het herkennen van kabels en leidingen vind je in een Groeiboek.

Bij twijfel, neem contact op met de netbeheerder die ook via meetmethoden uitsluitsel kan geven.

Publicatie

Bekijk ook de publicatie ‘Wat organisaties in de bouwsector kunnen leren van dodelijke ongevallen: een samenspel van processen op juridisch, ethisch en operationeel vlak’, met medewerking van Hans van der Steen.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 3 oktober 2024
Onderschat de gevaren van elektriciteit in de bouw niet.

Elektrische gevaren behoren tot de TOP-5 risico’s in de bouwsector. Hoewel ernstige incidenten zoals elektrocutie of vlamboog incidenten met dodelijke afloop zeldzaam zijn, komen kleinere ongevallen, zoals elektrische schokken, regelmatig voor. Deze kunnen soms met lichte schade eindigen, maar het verschil met een ernstig arbeidsongeval is klein. De GCVB heeft hiervoor gratis hulpmiddelen ontwikkeld die bedrijven kunnen gebruiken.

Vrijdag 27 september 2024
Belangeloos coaching en advies op het vlak van veiligheid

Wil je eens sparren met een ervaringsdeskundige over het proces naar een groter veiligheidsbewustzijn in je eigen organisatie? Bij de ondertekenaars van de Governance Code is al veel ervaring beschikbaar. Die delen ze graag.

Donderdag 26 september 2024
Projectbezoek Y-ONG WarmtelinQ Den Haag

Woensdag 6 november is Y-ONG uitgenodigd voor een projectbezoek aan WarmtelinQ in Den Haag, een project van Gasunie en Heijmans. WarmtelinQ is een warmtetransportleiding waarmee warmte uit de Rotterdamse haven kan worden gebruikt om huizen en bedrijven in Zuid-Holland te verwarmen.