Stop werkzaamheden bij onverwachte kleur en geur
Dinsdag 30 januari 2024
Bij werkzaamheden in de bodem, kan er onverwacht gekleurde grond of een onaangename geur optreden. Zo troffen de werknemers bij dit incident een blauw gekleurde grond aan en roken ze een zwakke, onaangename geur die direct doet denken aan amandelen. Nader bodemonderzoek leert dat er sprake is van een gevaarlijk verontreiniging. Hoe ga je hier mee om?
Vanuit de Governance code Veilige Energienetten (GVE) is sinds begin 2023 de werkgroep Leren van Arbo-incidenten actief. Deze landelijke werkgroep richt zich op arbeidsincidenten die plaatsvinden bij het werken aan energienetten. Aan de hand van praktijksituaties maken zij incidenten bespreekbaar.
Werken in en met verontreinigde bodem
De initiatiefnemer, vaak ook de opdrachtgever, heeft de plicht om alle informatie met betrekking tot de kwaliteit van de bodem te verstrekken aan haar opdrachtnemer. Dit moet gebeuren voordat de werkzaamheden starten. Een (historisch)bodemonderzoek is onderdeel van de informatieverstrekking. Voordat de informatie met de buitenploeg gedeeld wordt is het belangrijk als werkvoorbereider, om te controleren of de informatie compleet en een actueel beeld geeft. Als grondroerder, graver, moet je altijd ervan bewust zijn dat tijdens graafwerkzaamheden er verontreinigde grond aanwezig kan zijn, ook als dit niet uit de verstrekte informatie blijkt. Bekijk hier de flyer.
Participatie Bouwend Nederland
Om te kunnen werken in en met verontreinigde bodem is er wet- en regelgeving ontwikkeld gericht op milieu en arbo. Als Bouwend Nederland vinden we de kwaliteit van de leefomgeving en dat er veilig gewerkt kan worden belangrijk. Daarom werken wij, vanuit de praktijk, mee aan de totstandkoming van richtlijnen die daaraan bijdragen. Daarnaast vinden wij het gesprek over veiligheid in de keten belangrijk. Voor meer informatie, neem contact op met Yvonne de Rijck.
Gerelateerd nieuws
Vanuit de Governancecode Veilige Energienetten (GVE) leren we van gas, elektra en Arbo-incidenten. Het leren van elkaars ervaringen helpt patronen te herkennen en best practices te ontwikkelen, wat toekomstige incidenten voorkomt en de veiligheid verhoogt. Het is niet mogelijk om elk incident te behandelen binnen de GVE-werkgroepen leren van incidenten. Zo ook het incident van het passeren van een spoorwegovergang met een HDD-machine en valincidenten met fietsers. Beide losstaande incidenten hebben te maken met omgevingsmanagement. Heb jij te maken met boorwerkzaamheden bij spoorwegen of fietsers bij de uitvoering van je projecten, neem dan kennis van door Heijmans gedeelde leerpunten.
Op donderdag 14 november vond de jaarlijkse KAM infradag weer plaats in Harderwijk. Een dag vol met informatie over actuele KAM wet- en regelgeving en hoe je daar in de praktijk mee kan omgaan. De dag trekt elk jaar meer bezoekers, deze keer waren er maar liefst ruim honderd KAM’ers en veiligheidskundigen bij. De presentaties zijn beschikbaar via onze website.
Helaas gebeuren er bijna dagelijks ongevallen waarbij mensen gewond raken of – in het ergste geval - overlijden. Ook in de bouw. Volgens de Arbeidsomstandighedenwet moet je ernstige arbeidsongevallen direct melden aan de Nederlandse Arbeidsinspectie. Als je meldt, kunnen we als sector leren van wat er is gebeurd.