1. Home
  2. Nieuws
  3. Stikstofreductie snelste oplossing uit langjarige stikstofimpasse

Stikstofreductie snelste oplossing uit langjarige stikstofimpasse

Donderdag 29 augustus 2024

Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de huidige Nederlandse stikstofnormen voor schijnzekerheid zorgen en kunnen worden opgehoogd. Op verzoek van de twaalf provincies hebben wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam en TNO gekeken naar de Nederlandse rekennormen, die uitgaan van heel kleine hoeveelheden stikstof.

Als een hogere grens wordt ingevoerd, kan er aan duizenden boeren, maar ook aan wegen- en woningbouwprojecten lucht worden geboden. Wij zien inzet op een flinke stikstofreductie als de snelste manier om uit de stikstofimpasse te komen en ruimte te creëren voor de bouw van woningen en aanleg van nieuwe infrastructuur.

Nauwelijks vooruitgang

We constateren dat er na ruim vijf jaar nauwelijks vooruitgang is geboekt in het oplossen van het stikstofprobleem. Aanleg van noodzakelijke infrastructuurprojecten staan on hold en ook een deel van de broodnodige woningbouw, die afhankelijk is van goede bereikbaarheid, kan hierdoor niet van start. Hoewel een rekenkundige ondergrens verlichting zou kunnen bieden voor bouw- en infraprojecten, zal het jaren duren voordat dit juridisch houdbaar kan worden ingesteld. Rechters zullen blijven toetsen op de daadwerkelijke vermindering van stikstofuitstoot bij de beoordeling van nieuwe plannen.

Versnelling noodzakelijk

We dringen als brancheorganisatie er daarom bij het kabinet op aan om reductie van stikstofuitstoot stevig te versnellen. Alleen dit schept ruimte voor economische ontwikkelingen en natuurherstel en biedt huizenzoekers en forenzen perspectief.

Lees hier het artikel van TNO.

Richard Massar
Manager communicatie
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 18 december 2024
Raad van State doet een ingrijpende stiktofuitspraak

De Raad van State heeft op 18 december 2024 geoordeeld dat er voortaan andere regels gelden voor intern salderen. Dat betekent dat bij bouw- en infrastructurele projecten intern salderen minder vaak gebruikt kan worden. Deze uitspraak is een even onverwachte als harde klap. Bedrijven die nieuwe woningbouw of infraprojecten mogelijk moeten maken, zitten nu in grote onzekerheid over welke projecten door kunnen gaan.

Woensdag 16 oktober 2024
Inzet Bouwend Nederland begrotingsdebat landbouw

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de begroting Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Er liggen een paar grote uitdagingen voor de bouw en infra. Stikstof vormt een van de grootste uitdagingen voor de sector. Om de bouw van grote woonwijken en het aanleggen van nieuwe infrastructuur mogelijk te maken, is immers stikstofruimte nodig. Sinds minister Wiersma in september het Nationaal Programma Landelijk Gebied stopte, is het onduidelijk hoe Nederland de uitstoot van stikstof gaat verminderen en de natuur zal verbeteren. Stevige vermindering van stikstofuitstoot is geen luxe maar pure noodzaak om ruimte te maken voor woningbouw en infrastructuur.

Vrijdag 11 oktober 2024
Kabinet voorkomt vertraging invoering zero-emissiezones

Staatssecretaris Chris Jansen (PVV) van Openbaar Vervoer en Milieu heeft zijn bezwaren tegen de invoering van de zero-emissiezones ingetrokken. Om de leefbaarheid in steden te verbeteren en overlast te beperken, stellen veel grote gemeenten binnenkort een zero-emissiezone in.