Kabinet voorkomt vertraging invoering zero-emissiezones
Vrijdag 11 oktober 2024
Staatssecretaris Chris Jansen (PVV) van Openbaar Vervoer en Milieu heeft zijn bezwaren tegen de invoering van de zero-emissiezones ingetrokken. Om de leefbaarheid in steden te verbeteren en overlast te beperken, stellen veel grote gemeenten binnenkort een zero-emissiezone in.
Per 1 januari 2025 stellen veertien gemeenten deze uitstootvrije zones in voor vervuilende bestelbussen en vrachtauto’s. In de loop van 2025 komen hier nog eens vier gemeenten bij. Per 1 januari 2030 gaan de zero-emissiezones gelden in 30 tot 40 gemeenten. Voor een aantal voertuigcategorieën is er tot 2030 wel nog een overgangsregeling.
Het Kabinet wilde onderzoeken of de invoering van zero-emissiezones kon worden uitgesteld, zo staat in het Regeerprogramma. Het zijn echter de gemeenten zelf die beslissen over de invoering van deze zones. Zij hebben aangegeven met de invoering door te gaan, waarna de staatsecretaris namens het Kabinet zijn bezwaren heeft ingetrokken.
Koers Bouwend Nederland
Bouwend Nederland heeft de laatste maanden ingezet op het vasthouden van de koers in dit dossier. Onze voorzitter, Arno Visser: “Een consistente overheid komt gemaakte afspraken na. Dit besluit maakt een einde aan de onduidelijkheid rond de invoering van zero-emissiezones, waar veel ondernemers mee te maken hebben.”
Lees meer in het artikel op NOS.nl
Gerelateerd nieuws
De Open Hofkerk is een beeldbepalend gebouw in Wolfheze. Ontwikkelaar Schipper Bosch en bouwbedrijf Karbouw gebruikten deze bijzondere locatie voor een experimenteel project. Naast vier woningen in de kerk zijn vier grondgebonden, duurzame houtbouwwoningen neergezet. En omdat het toch al een bijzonder project is, gebruikt het slimme energiesysteem waterstof als energiedrager. Pieter Pfeiffer, projectleider bij Schipper Bosch en Patrice Soffers, commercieel directeur bij Karbouw, vertellen enthousiast over deze proeftuin met technologie die nog volop in ontwikkeling is.
Nederland heeft zich gecommitteerd aan afspraken om klimaatneutraal te zijn in 2050. Daarvoor moeten we overstappen van fossiele bronnen, zoals aardgas, naar hernieuwbare bronnen. Warmtenetten, of stadsverwarming, zijn belangrijk in deze energietransitie. Omdat de realisatie van warmtenetten sterk gedaald is, steunen we samen met een Warmte Alliantie van vele organisaties en bedrijven een plan om de realisatie van warmtenetten weer vlot te trekken. Bouwend Nederland schreef mee aan dit Warmtebod. Vele organisaties en bedrijven geven aan wat zij zélf kunnen doen en wat ze nodig hebben om voortgang te maken bij de uitrol van warmtenetten. Het Warmtebod werd 14 januari aangeboden aan minister Hermans van Klimaat en Groene Groei.
Veel werk in de infra wordt uitgevoerd door kleinere bedrijven. Deze mkb-bedrijven bieden samen een derde van de (veelal regionale) werkgelegenheid in de sector. Om hun vakmanschap en praktische innovatiekracht te behouden, is continuiteit van passend werk nodig. Bouwend Nederland, MKB INFRA, Vereniging van Waterbouwers, Cumela en VHG vragen opdrachtgevers om de mkb-bedrijven in te zetten op hun uitvoeringskracht. Houd makkelijk wat makkelijk kan.