1. Home
  2. Nieuws
  3. Raad van state doet een ingrijpende stiktofuitspraak

Raad van State doet een ingrijpende stikstofuitspraak

Woensdag 18 december 2024

De Raad van State heeft op 18 december 2024 geoordeeld dat er voortaan andere regels gelden voor intern salderen. Dat betekent dat bij bouw- en infrastructurele projecten intern salderen minder vaak gebruikt kan worden. Deze uitspraak is een even onverwachte als harde klap. Bedrijven die nieuwe woningbouw of infraprojecten mogelijk moeten maken, zitten nu in grote onzekerheid over welke projecten door kunnen gaan.

Standpunt aangepast

Intern salderen houdt in dat een activiteit binnen het projectgebied (deels) wordt gestopt. De stikstofruimte die hierdoor vrijkomt kan worden ingezet voor een nieuwe (bouw)activiteit waarbij stikstof vrijkomt. Als de optelsom van nieuwe stikstofuitstoot minus gestopte stikstofuitstoot op nul komt, is er geen natuurvergunning nodig. De Raad van State heeft dit standpunt jarenlang bevestigd.

Nu heeft de Raad van State hun standpunt aangepast, naar aanleiding van uitspraken van het Europees Hof hierover. Voortaan is in de meeste gevallen wel een natuurvergunning nodig bij intern salderen. Bovendien geldt voor intern salderen vanaf nu dat ook moet zijn voldaan aan het zogenaamde additionaliteitsvereiste. Dat houdt in dat een bouwer, ondernemer of boer bijvoorbeeld moet aantonen dat de stikstofreductie die bereikt is met het (deels) stoppen van de activiteit waarmee gesaldeerd wordt, niet nodig is om de stikstofdoelen te halen. De ervaring leert dat dit een behoorlijk zware en kostbare bewijslast kan zijn. Daarmee zal intern salderen voor bouw- en infraprojecten minder vaak een haalbare kaart zijn. Dit is een pittige tegenvaller voor de sector die toch al veel last heeft van de stikstofproblematiek.

Stikstofreductie versnellen

Structurele reductie van onze stikstofuitstoot is essentieel om dit probleem op te lossen. Aangezien het kabinet de plannen om stikstof te verminderen eerder dit jaar schrapte, is er nog geen verbetering in zicht. Daarom kwamen wij samen met natuur- en milieuorganisaties en VNO-NCW vorige maand al met voorstellen om stikstofreductie te versnellen.  

De Raad van State geeft aan dat als er een duidelijk uitgewerkt plan ligt waarin gemotiveerd wordt aangegeven hoe Nederland gaat voldoen aan de eisen op het gebied van stikstof en natuur, dit kan helpen met de onderbouwing voor de natuurvergunning. Helaas biedt dit echter geen directe verlichting aan ondernemers, bouwers of boeren die met deze uitspraak in moeilijkheden komen.

Daarnaast betekent deze uitspraak dat alle activiteiten en projecten die vanaf 1 januari 2020 zijn gerealiseerd met intern salderen alsnog een natuurvergunning moeten aanvragen. Met de nieuwe regels wordt dat een stuk ingewikkelder. Wel geeft de Raad van State hiervoor een termijn tot 1 januari 2030.

Download

Door aangenomen motie wordt stikstofplan sector verwerkt in stikstofaanpak

Samen met VNO-NCW, Natuurmonumenten en Natuur & Milieu presenteerden wij onlangs een versnellingsplan. Met deze concrete maatregelen moeten we dit land van het stikstofslot krijgen. Een enorme steun in de rug is de motie van Jan Paternotte, Anne-Marijke Podt (D66), Thom van Campen (VVD), Laura Bromet (PvdA/GroenLinks), Harm Holman (Nieuw Sociaal Contract) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) die op 19 december werd aangenomen. Zij roepen het Kabinet op om met dit plan aan de slag te gaan. Wij roepen het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur op om hier werk van te maken. Minister Wiersma laat eind januari meer weten over hoe zij het plan gaat integreren in de stikstofaanpak.

Bekijk de motie hier.

Daphne Warnar
Senior communicatieadviseur/woordvoerder
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 14 maart 2025
Stikstof zet bouw 244.000 woningen op slot en economische schade van €138 miljard dreigt

Het is al jaren bekend dat het stikstofprobleem een groot probleem is voor de bouw van woningen en aanleg van nieuwe infrastructuur. Onderzoek dat wij deden in samenwerking met Bouwberichten becijfert nu ook hoe groot de schade precies is voor de bouw. Voorzitter Arno Visser maakte de omvang hiervan vandaag bekend in een interview met AD.

Dinsdag 11 maart 2025
Ons stikstofplan wordt ondersteund door Biohuis

Samen met Natuurmonumenten, Natuur & Milieu en VNO-NCW presenteerden we eind vorig jaar een emissiereductieplan om sneller minder stikstof uit te stoten. Biohuis, de belangenbehartiger van de Nederlandse biologische boeren en tuinders, steunt het doel van onze stikstofcoalitie om Nederland van het stikstofslot te krijgen.

Donderdag 20 februari 2025
Onze stikstofcoalitie wordt versterkt door NVDE en Energie-Nederland

De stikstofcrisis houdt Nederland in zijn greep en heeft grote gevolgen voor de bouw en infra. Het is belangrijk dat er snel minder stikstof wordt uitgestoten. Zodat wegen en huizen gebouwd kunnen worden, boeren weer perspectief krijgen, ondernemers weer vergunningen kunnen krijgen en de natuur zich kan herstellen. Daarom presenteerden we een Emissiereductieplan in samenwerking met Natuurmonumenten, Natuur & Milieu en VNO-NCW. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en Energie-Nederland sluiten zich nu aan bij deze coalitie.