Samen voor duurzame inzetbaarheid
Maandag 12 augustus 2024
Duurzame inzetbaarheid wordt steeds belangrijker. Ook binnen de ondergrondse infra doen we zwaar werk, moeten we langer doorwerken en moeten we steeds meer werk doen, met minder mensen. De vakgroep is daarom blij met initiatieven binnen de branche die de duurzame inzetbaarheid van onze leden groter maakt.
Zo nam Andries Heshusius van Waterbedrijf Vitens contact met ons op, over een magnetische putdekselhamer die hij zelf heeft ontworpen. Andries werkt al 15 jaar bij Vitens. Eerst als monteur en sinds een paar jaar als projectmedewerker. Als monteur tilden hij en zijn collega’s continu deksels van putten. Dat dit niet altijd prettig is voor de rug, weet Andries als de beste. Daarom heeft hij een magnetische putdekselhamer ontworpen, waarmee hij het werk voor zichzelf en zijn collega’s wil verlichten.
Magnetische putdekselhamer
Andries zat in een Lekzoekteam waar ook mensen uit Kroatië bij betrokken waren, die uitleg kwamen geven over de gereedschappen voor lekzoeken. Dit Lekzoekteam gebruikte een magneet aan een handvat, dat het werk al enigszins verlichtte, maar dan liep je nog met de putdekselhamer. Andries kwam daarmee op het idee om er één stuk gereedschap van te maken, een hamer met een magneet eraan vast. Gelukkig liep hij tijdens deze zoektocht tegen de juiste personen aan, die hem hiermee helpen konden. Het voordeel van de magnetische putdekselhamer is, dat de monteurs niet meer zoveel hoeven te bukken en ook het aantal draaibewegingen drastisch verminderen. Andries: "Ik heb er na veel testen voor gekozen om er een 300 kg magneet aan vast te maken." Tijdens het proces is ook een zwaardere magneet getest, maar dan moest men toch nog extra kracht zetten en waren er weer hulpmiddelen nodig om dat te ondersteunen. Er zijn meerdere soorten tilhulpen te verkrijgen voor putdeksels, maar op de vraag wat de magnetische putdekselhamer van Andries nu zo uniek maakt, was hij heel duidelijk: "Er zijn meerdere soorten, maar niet voor afsluiters en brandkranen. Het voordeel van dit ontwerp is, dat er een punt aan zit die in de deksels past en een hamer om de deksel een tik te geven zodat deze los schiet. Bovendien zijn de lifters die al bestaan voor de grote rioolputten en het zware werk. Deze putdekselhamer is voor het lichtere werk en de gangbare putten en deksels."
Infrabeurs Hardenberg
De magneten die Andries gebruikt, komen van magneetvissen. In samenwerking met de eigenaar van de magneetvissen is het laatste type magnetische putdekselhamer ontworpen en zijn zij op de Infrabeurs in Hardenberg terecht gekomen. Op de Infrabeurs hebben zij veel mensen kunnen bereiken met demo's en flyers, die mensen weer konden inbrengen bij werkoverleggen binnen hun bedrijf. Ook konden de bezoekers de magnetische putdekselhamer zelf testen. Het ontwerp van Andries is tevens genomineerd voor de Nudge Duuzaamheid Challenge. Dit is een programma waarin werknemers met een technisch, praktisch of ondersteunend beroep worden uitgedaagd passende oplossingen te vinden om het bedrijf waarvoor ze werken duurzamer te maken. De magnetische putdekselhamer van Andries was één van de vier winnende projecten binnen Vitens. Hiermee kon Andries door naar de landelijke editie waar tien bedrijven aan meedoen. Hij kon daardoor zijn plan verder uitbreiden en leren van en met de andere teams.
Hoe nu verder?
Binnen Vitens en ondertussen ook bij Waterbedrijf Groningen zijn er al meerdere magnetische putdekselhamers verdeeld onder de medewerkers. Ook zijn er in de regio diverse bedrijven zoals campings, aannemers, rioleringsbedrijven en een pretpark die er ondertussen mee werken. Zelfs bij de plaatselijke gereedschapswinkels zijn ze al te koop. Dit betekent niet dat Andries nu klaar is met zijn project. Hij is druk bezig om het verder in Nederland onder de aandacht te brengen.
Duurzame Inzetbaarheid
De Vakgroep geeft graag aandacht aan dit soort mooie initiatieven. Wil je meer weten over de magnetische putdekselhamer? Bekijk dan eens de pitch.
Kom je graag in contact met Andries? Stuur dan een bericht naar Bernadette Maat-de Boer. Bekijk wat Bouwend Nederland doet met betrekking tot Duurzame Inzetbaarheid. Heb jij zelf, of jouw bedrijf, ook een mooi initiatief om te delen? Laat het ons weten. We komen graag bij je langs.
Gerelateerd nieuws
Over de manier waarop informatie in de KLIC-registratie worden vastgelegd en gepresenteerd zijn afspraken gemaakt. Deze zijn vastgelegd in de KLIC-standaarden: Informatiemodel Kabels en Leidingen (IMKL) en het Visualisatiemodel (PMKL). Het huidige IMKL 2.0 heeft in 2024 een update gekregen naar versie IMKL 3.0, die nu ter consultatie wordt voorgelegd. Lees verder voor meer informatie over de consultatie en hoe te reageren.
Een concretere uitleg van zorgvuldig opdrachtgeverschap is belangrijk om graafschades en potentieel gevaarlijke incidenten te voorkomen. Het voorstel bevat een nadere invulling van de artikel, bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de Wet van zorgvuldig opdrachtgeverschap informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken. Met de voorgestelde maatregelen wordt een zo goed mogelijke aansluiting gecreëerd met de sectornorm (CROW 500), maar bieden ze de toezichthouder ook de nodige basis om beter toezicht uit te kunnen voeren op goed opdrachtgeverschap.
Met het oog op een klimaatneutraal Europa in 2050 is Nederland bezig om het gebruik van windenergie op zee uit te breiden. Het doel is om tegen 2030 30 gigawatt aan windenergie te genereren. De energie die wordt opgewekt door windparken in de Noordzee speelt hierin een cruciale rol. NRG Group is een van de partners die ervoor zorgt dat de duurzaam opgewekte elektriciteit naar het vasteland wordt getransporteerd. Ze voeren het project 2GW Cable Civil Works emissieloos uit.