1. Home
  2. Nieuws
  3. Harde afspraken over 100000 vergunningen

Harde afspraken over 100.000 vergunningen

Maandag 14 oktober 2024

Voorzitter Arno Visser besprak afgelopen zondag het woningtekort bij WNL Op Zondag met Kamerlid Merlien Welzijn van NSC. Hij benadrukte dat niet het gebrek aan wetgeving ertoe heeft geleidt dat het woningtekort de 400.000 is gepasseerd, maar het gebrek aan afgegeven vergunningen. Op minister Keijzers voorgenomen Woontop moeten afdwingbare afspraken worden gemaakt die ervoor zorgen dat er jaarlijks 100.000 bouwvergunningen worden afgegeven. Kamerlid Welzijn kon zich vinden in deze oproep.

Meer wetgeving is niet de oplossing

“Er wordt geen woning betrokken waar geen vergunning voor is afgegeven. Als we 100.000 woningen per jaar willen bouwen moeten er dus 100.000 vergunningen worden afgegeven, maar die zijn er niet. En dat zit niet in de wetgeving. Je lost dit probleem niet op met meer wetgeving,” aldus Visser. Niet meer wetgeving, maar daadkrachtig bestuur lost het woningtekort op: “Het begint bij gemeenten die locaties moeten aanwijzen. Waar gemeenten en provincies er niet uitkomen, moet de minister zeggen: en nu gaan we het doen.”

Aflevering terugkijken

Je kunt de aflevering van WNL Op Zondag terugkijken via onderstaande link.

WNL Op Zondag, 13 oktober 2024

Daphne Warnar
Senior communicatieadviseur/woordvoerder
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 20 december 2024
Wij zijn de bouw en infra

We lanceren met trots en op veler verzoek een video waarin we in iets meer dan één minuut aan iedereen laten zien wat wij als sector iedere dag samen doen en waarom dat belangrijk is voor Nederland.

Donderdag 19 december 2024
Monitor Bouwketen: Vooruitzichten positief ondanks verschil in orderportefeuilles per deelsector

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) onderzoekt twee keer per jaar de stand van de conjunctuur in de bouw. De resultaten over de tweede helft van 2024 zijn gemengd, maar overwegend positief.

Woensdag 18 december 2024
RWU 2025: nieuwe afspraken voor prijsverrekeningen in de bouw

Op 1 januari 2025 treedt de geactualiseerde Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw (RWU) in werking. Deze regeling wordt gebruikt om prijswijzigingen tijdens de uitvoering van bouwprojecten op een transparante manier tussen opdrachtgever en aannemer te verrekenen. De actualisatie is een initiatief van Techniek Nederland, Bouwend Nederland en het Rijksvastgoedbedrijf. De RWU 2025 is op een aantal punten vernieuwd ten opzichte van de huidige versie die al vanaf 1991 wordt gehanteerd.