Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Rib boot varen voor de bouw jbn werft leden in west friesland

RIB-boot varen voor de bouw: JBN werft leden in West-Friesland

Vrijdag 24 mei 2024

De jongerenorganisatie van Bouwend Nederland (JBN) richt zich op jonge directeur-eigenaars, beoogde opvolgers en ander aanstormend bouwtalent. Bij die doelgroep wordt immers regelmatig het zaadje geplant voor succesvol toekomstig netwerk van bouwers in de regio. In West-Friesland organiseerde JBN onlangs dus een ledenwerfactie. "Een laagdrempelig biertje met gelijkgestemden, dat werkt toch."

Al enkele jaren zag kern West-Friesland van Jong Bouwend Nederland (onderdeel van regio Randstad Noord) zijn leden teruglopen. De natuurwet is immers: jongeren worden altijd ouder, en JBN hanteert een leeftijdsgrens van 40 jaar. Zo stroomden er wel leden uit naar het ‘grote’ Bouwend Nederland, terwijl de nieuwe aanwas van onderop uitbleef.

Sneller en laagdrempeliger

En dat terwijl de behoefte aan collegiaal contact er wel degelijk is, vertelt JBN-verenigingsmanager Wessel Schuurman. "We hebben jongeren van 20 die net beginnen tot directeurs van grote bouwbedrijven van bijna 40, en alles daar tussenin. Iedereen wordt er blij van om te kunnen sparren op met mensen van hun eigen leeftijd en niveau. Het is allemaal wat sneller en laagdrempeliger. In het dagelijkse werk is logischerwijs niet iedereen hier even veel mee bezig."

Ledenwerfbijeenkomst

Het bestuur van de kern besloot niet af te wachten, vervolgt Schuurman: "We herinnerden ons dat een wervingsactie bij JBN in Zeeland een hoop nieuwe leden opgeleverd had, dat wilden we kopiëren." Met behulp van de Kamer van Koophandel, een promotiecampagne op Facebook en LinkedIn en vele belletjes werden zo’n tachtig aannemers in de regio benaderd en uitgenodigd voor een ledenwerfbijeenkomst, speciaal gericht op jongeren.

Natte pakken

Op 16 mei verwelkomde de kern 31 potentiële nieuwe leden bij strandpaviljoen Oranje Buiten in Hoorn. Schuurman was verheugd met de grote opkomst. Naast twee presentaties over de vereniging was er veel ruimte voor vermaak: zo konden aanwezigen mee op een supersnelle RIB-motorboot, met vele natte pakken als gevolg, en waren er hapjes en drankjes in de zon. Het resultaat: "Iedereen was enthousiast. Veel mensen die elkaars naam alleen kenden van de bouwbusjes in de regio, raakten met elkaar aan de praat. Ik durf best te zeggen dat we de helft enthousiast hebben gekregen voor en lidmaatschap." 

Op één lijn

Eén van hen was Jaimy Vlaar (25), managementtrainee bij Aannemingsbedrijf Wit Wognum. "Het was een heel laagdrempelige kennismaking. Sinds aanbestedingen niet online zijn, spreek je toch weinig concullega’s." De ledenwerfbijeenkomst was dan ook een fijne manier met leeftijdsgenoten uit de regio kennis te maken, nieuwe connecties te leggen en ideeën uit te wisselen, vervolgt hij. "Daar draait het uiteindelijk allemaal om. Ik wil niet zeggen dat dit met oudere collega’s niet kan, maar qua nieuwe technologie en innovaties zit je toch wat meer op één lijn met leeftijdsgenoten. Als het goed is, ben ik sinds deze week ingeschreven bij JBN!"

Nog geen lid van Jong Bouwend Nederland?

Zin om er de volgende keer bij te zijn bij kern West-Friesland? Laat het weten via Wessel Schuurman. JBN is onze jongerentak voor managers, DGA's en bestuurders onder de veertig. Iedereen onder die leeftijd kan lid worden van JBN om zo kennis uit te wisselen, te netwerken, workshops of een masterclass te volgen, maar ook om mee te gaan met een toffe excursie. Als JBN willen we de komende jaren de stem van de jongere generatie binnen de bouw- en infrasector laten horen. JBN kost slechts honderd euro voor een heel jaar. Nog geen lid? Meld je dan snel bij Itzél voor een kennismaking.

Wessel Schuurman
Verenigingsmanager Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 24 juli 2024
JBN-bestuurswisselingen in algemeen en dagelijks bestuur

De afgelopen weken hebben er vanuit ons verenigingsonderdeel Jong Bouwend Nederland een aantal verschuivingen plaatsgevonden in ons dagelijks en algemeen bestuur. In dit artikel zetten we ze kort op een rijtje.

Dinsdag 23 juli 2024
Hart gevolgd: van vwo 4 naar BBL-opleiding in de bouw

Je kunt het met recht een opmerkelijke switch noemen: ondanks uitstekende cijfers het vwo vaarwel zeggen om timmerman te worden. Het is precies wat Jerom Verstraaten op zijn 16e deed. 3,5 jaar later is hij nog elke dag heel blij met zijn keuze.

Maandag 22 juli 2024
Technodiscovery brengt techniek dichter bij jongeren

De vraag naar technisch geschoolde medewerkers is groter dan ooit, aar hoe maak je het personeel van de toekomst enthousiast voor techniek? In Ede, midden in de Foodvalley, plant het leer- en ontdekcentrum TechnoDiscovery het zaadje van techniek al jaren bij basisschoolleerlingen, VO-leerlingen van leerjaar 1 en 2 én docenten.