regiomanager regio randstad-noord
Donderdag 21 september 2023
Met de ondertekening van het Doorbouwakkoord Amsterdam hebben Bouwend Nederland, NEPROM, IVBN, AFWC, Vastgoedbelang en de gemeente Amsterdam donderdag 21 september benadrukt dat ze zich collectief willen inzetten om woningbouwprojecten te laten doorgaan en de stad betaalbaar, duurzaam en leefbaar te houden. Martin Eman, voorzitter van de afdeling Amsterdam, zette namens Bouwend Nederland zijn handtekening onder het akkoord.
Heel toepasselijk vond de ondertekening van het Doorbouwakkoord Amsterdam vond plaats op een woningbouwproject: Crossroads, vlak bij station Sloterdijk. En ook niet geheel toevallig werden donderdag 21 september vrijwel tegelijkertijd de woningbouwcijfers van de gemeente Amsterdam gepresenteerd. Op driekwart van het jaar zijn er 2400 woning gebouwd, terwijl het doel voor dit jaar 7500 woningen is. De cijfers onderstrepen waarom corporaties, bouwers, ontwikkelaars en gemeente hebben afgesproken om er alles aan te doen om op korte termijn te blijven doorbouwen en op de lange termijn structureel een bijdrage te leveren aan de toekomst van Amsterdam.
Martin Eman en Reinier van Dantzig, Wethouder Woningbouw en Stedelijke Ontwikkeling
Belemmeringen wegnemen
Veel redenen dat de woningbouw zo moeizaam verloopt liggen buiten de invloedssfeer van de ondertekenaars. Denk aan de rentestijging, de oorlog en de prijsstijgingen van bouwmaterialen die daar het gevolg van zijn, de aanpassingen van de wetgeving voor verhuur. Maar er zijn op projectniveau ook voldoende zaken waar wél wat aan gedaan kan worden. Zo kunnen bovenwettelijke eisen op bijvoorbeeld het gebied van duurzaamheid worden geschrapt, grondprijzen kunnen naar beneden worden bijgesteld, wantrouwen kan worden weggenomen door transparant te zijn over bouwkosten en winstmarges. Deze en andere afspraken zijn in het Doorbouwakkoord Amsterdam opgenomen.
Vertrouwen in succes
Bouwend Nederland heeft er vertrouwen dat het Doorbouwakkoord vruchten zal afwerpen. Er is immers genoeg plancapaciteit en genoeg ruimte in Amsterdam om te bouwen. Het is puur een kwestie van belemmeringen wegnemen en de plannen uitvoeren, en dat is precies waarvoor de betrokken partijen met hun handtekening hebben afgesproken zich te zullen inzetten.
Gerelateerd nieuws
Op 10 oktober vond er weer een bijeenkomst plaats van de Contactgroep Vastgoedonderhoud. Dit keer was het thema Privacy, met als sprekers Berry van Lammeren van #Recht advocaten en Matthijs Jansen van Heijmans Woningbouw.
Als je een bouwwerk in gevolgklasse 1 gaat bouwen, is voor nieuwe aanvragen vanaf 1 januari 2024 het inschakelen van een kwaliteitsborger en een melding technische bouwactiviteit verplicht. Onder gevolgklasse 1 vallen bouwwerken met beperkte gevolgen als er iets mis gaat, bijvoorbeeld grondgebonden woningen en kleine bedrijfspanden. Maar wat als je een combinatie bouwt van bijvoorbeeld een winkel (gevolgklasse 2 of hoger) en een woonhuis?
Op 27 november jongstleden vond de derde en -voorlopig- laatste bijeenkomst over de Wkb in de gemeente Westland plaats. Tijdens deze bijeenkomst gingen de aanwezige bouwprofessionals in verschillende workshops met ambtenaren van de gemeente aan de slag met de 'Wkb in de praktijk'.